İstanbul finans merkezi olsun, anında 300 milyar dolar fon yaratalım

Güncelleme Tarihi:

İstanbul finans merkezi olsun, anında 300 milyar dolar fon yaratalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 00:00

İstanbul’un finans merkezi olması için 2 milyar Euro’luk yatırıma gerek olduğunu, 18 yıl sonra yıllık 20 milyar Euro’luk ek gelir sağlayacağını saptayan Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bu işe devlet öncülüğünde hemen başlanmasını istedi. TBB Başkanı Ersin Özince, "Anında 100 milyar dolarlık VDMK, 200 milyar dolarlık da mortgage kağıdı çıkarırız" dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisi üzerine İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma potansiyelini araştıran Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2 milyar Euro’luk yatırımla 2025 yılında 20 milyar Euro’luk artı gelir yaratılabileceğini ortaya koydu. Bu haliyle İstanbul’un başta Moskova olmak üzere pekçok aday ülkeye karşı avantajlı olacağını savunan bankacılar, çalışmalara devletin öncülüğünde bir an önce başlatılmasını istedi. TBB Başkanı Ersin Özince ise, "İstanbul’un Moskova’dan, Dubai’den hatta Londra’dan ne eksiği var" derken, sektörün anında 300 milyar dolarlık kağıt ihraç edebileceğini açıkladı.

EKREN’E SUNUM YAPILDI: TBB yeni yönetiminin Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ilk ziyaretinde yetkilendirilmesi üzerine başlatılan çalışma ekim ayında tamamlandı. Deloitte&Touche’a hazırlatılan rapor, kasımda ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren’e sunuldu. Oluşturulması öngörülen forganizasyon komitesine de başkanlık yapması istenen Ekren "Bütçe görüşmelerinden hemen sonra bu konuya zaman ayıracağım" derken, TBB de gazetecilerle geleneksel buluşmasında konuyu yeniden gündeme getirdi.

YILLIK 20 MİLYAR EURO: Deloitte&Touche yönetici ortaklarından Uğur Süel’in özetlediği rapora göre, İstanbul 2 milyar Euro’luk harcamayla finans merkezine dönüşebilecek. Bu sayede 2025 yılında 20 milyar Euro’luk artı gelir yaratabilecek, 150 bin kişiye de ek istihdam kapısı açılacak. 30 yılda önde gelen 5 uluslararası merkeziden biri olan İstanbul, 10 yıl içinde de bölgeye hakim olacak.

VAR MI BU BÜYÜKLÜK: Özince, İstanbul’un finans merkezi olması halinde yabancıların menkul kıymet piyasası için de geleceğini savunurken, şöyle konuştu: "Halka açık bankaların toplam piyasa değeri 100 milyar dolar civarında. Sigorta şirketleriyle bu miktar 150 milyar dolar. Bugün devlet bıraksın 100 milyar dolarlık varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) çıkarırız. 2-3 yılda sadece 200 milyar dolarlık mortgage kağıdı satarız. Varşova, Milano, Dubai’yi de katın bu kadar büyük bir potansiyel çıkacak mı? Var mı bölgede böyle bir büyüklük? "

İstanbul olmazsa dışarda başka limana yanaşırız

GEREKLİ çalışma ve düzenlemelerin bir an önce yapılmasını isteyen Ersin Özince, şöyle konuştu: "Eğer ki burada bizim gelecekte yanaşacağımız kadar liman yapılmazsa, hissedarlarımız bizi götürüp başka limanlara yanaştırır. Biz bugün sabit getirili menkul kıymeti başka limandan ihraç ediyoruz. Yarın hisse senedimizi de götürüp ortaklarımız başka limana kaydettirir. Dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisiyiz. Düşünün ki bir finans sektörü derinleşmeyecek, gelişmeyecek. Bunun için milli gurur olması lazım. Ulusal tercih yapmak gerekir. Zaten yabancıları çağırmayı bırakın, kendi sermayenizini kendi borsanızda yüzdürmek için uluslararası kuralları koymak lazım. Mevduatı, krediyi yurt dışına kaçırdığımız gibi bunları da kaçırmayalım. Sizlerin, bizlerin, fabrikaların bu borsada kote olması tercih edilebilsin."

Ekonominin kalbine dönüşelim ’olmaz’ diyen adres göstersin

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün "Bu projeden vazgeçin" diyerek dile getirdiği muhalif görüşlere de Ersin Özince, "Bugün ’İstanbul finans merkezi olmaz’ diyen, bize uygun finans merkezi, adres göstersin. İstanbul dışında başka bir kentimizi öneren varsa, onu da konuşalım. Türkiye’de finans merkezi kurulmasını istemiyorlarsa Dubai’yi mi, Moskova’yı mı, Londra’yı mı seçelim" yanıtını verdi.

Bizim kesintiler yeter, buyurun kaynak hazır

ERSİN Özince, bu iş için kullanılacak kaynak konusunda şunları söyledi: "Gider vergisi 3 milyar YTL, bir yıl alınmasın. Borsa kurtaj ücretleri buraya harcansın, danışmanlık ücreti kesintileri buraya aktarılsın. Buyrun kaynak hazır. Vergi mükellefinin cebinden bu iş için para harcamaya gerek yok, yapılan kesintiler amacına uygun olarak kullanılsın."

AB’deki gibi cesaretli adımlar atalım

BU çalışmada komite başkanı olan Garanti ankası Genel Müdürü Ergun Özen, İstanbul’un finans merkezi olması çalışmasının Avrupa Birliği (AB) projesiyle örtüştüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: "AB’de nasıl gümrük birliği gibi cesaretli adımlar attık, burada da öyle yapalım Bu, bizi aynı zamanda AB’ye yaklaştıracak bir proje, bütçeler birleştirilebilir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!