İstanbul’dan sekiz lokanta, iki otel var

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’dan sekiz lokanta, iki otel var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 00:00

Amerikan "Food & Wine" dergisi, 10. yıl özel sayısında, İstanbul’dan sekiz lokanta ile iki oteli "dünyanın en iyileri" arasında gösterdi. Restoranlar olarak, ayrı ayrı kategorilerde, Mabeyin, 360 İstanbul, Çiya, Mikla, Refik, Hamdi, Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Balıkçı Sabahattin "dünyanın en iyileri" arasında yer aldı. "Four Seasons Hotel" ile "Seven Hills Hotel" ise "inanılmaz oteller" arasına girdi.

YEMEK, şarap ve seyahat uzmanı deneyimli muhabirlerini dünyadaki elli ayrı kente yollayan "Food & Wine" Dergisi, "dünyanın en iyileri" olarak 376 restoran ile "inanılmaz" diye nitelediği 60 otelin listesini yayımladı.

Türkiye’den restoran olarak, ayrı ayrı kategorilerde, Mabeyin, 360 İstanbul, Çiya, Mikla, Refik, Hamdi, Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Balıkçı Sabahattin "dünyanın en iyileri" arasında yer aldı. "Four Seasons Hotel" ile "Seven Hills Hotel" ise "inanılmaz oteller" arasına girdi. Dergi’nin bu sekiz lokanta ve iki otel ile ilgili notları şöyle:
MABEYİN (En iyi yenilerden) İstanbul’un Asya kıyısındaki bu 19. yüzyıl ahşap villasına, Türkiye’nin mutfak başkenti olan Gaziantep’in (Çavuşoğulları’nın) sansasyonal ve ustaca hazırlanmış baharatlı yemekleri için gitmeye değer. Çiçekler içindeki tarihi mekanda biz, yoğurtlu çorbaya ve kuzu mantıya áşık olduk. (Altunizáde’den Çamlıca’ya çıkarken solda)

360 İSTANBUL (En iyi yenilerden) Mükemmel manzara ve korkunç kokteyller. Göz kamaştırıcı müşteriler bu yeri dolduruyor. Vahşice global seçimler sunan mönü hoş. Yaprak içine sarılmış lahana turşulu ızgara sardunyayı çok beğendik. (İstiklál caddesi)

ÇİYA (Yemekten anlayanların gittiği) Musa Dağdeviren gösterişli ve manzaralı bir yerde yemek yapmıyor. Ama, teknik yetenekleri ve Türk mutfağına yönelik saplantılı araştırmaları, bu lokantayı İstanbul’un en iyilerinden biri yapıyor. Ekşili vişne kebaplarını çok sevdik. (Kadıköy Çarşı İçi’nde)

MİKLA (Ateşli ortam) Hayret veren manzaralara komuta ediyor. En gözde yeni yerlerden biri. Yemek salonu Alvar Aalto tasarımlarından esinlenmiş. Barın yanında küçük bir yüzme havuzu var. İsveç doğumlu şef Mehmet Gürs’ün mönüsü Akdeniz tabaklarını Türk ve İskandinav aksanlarıyla sunuyor. (Tepebaşı Etap’ın çatı katı)

REFİK (Sadece İstanbul’da) Yarım asırı aşan bir süredir, Beyoğlu’ndaki bu meyhane bohem insanların uğradığı bir yer. Dışarıdaki masaları çok seviliyor. Sahipleri ters ve huysuz. Rakı nehir gibi akıyor. Peynirli börek ve ançüez gibi mezeleri kitapsal bir mükemmelliğe sahip. (Beyoğlu Asmalımescit’te)

HAMDİ (Hesaplı)Çok ucuz değil, ama kebapları ve Türk mutfağından ızgaraları harika. Haliç’e bakan teras manzarası var. (Eminönü’nde)

TARİHİSULTANAHMET KÖFTECİSİ (Hesaplı) Anlatılamaz ve inanılamaz bir köfte. Sadece piyaz ve bir bardak ayran ile burası Sultanahmet’in efsanevi yeri. (Sultanahmet’te)

BALIKÇI SABAHATTİN (Tarihi yerlere yakın) Sultanahmet Camisi, Ayasofya ve Topkapı Sarayı’na yürüme mesafesinde. Bu bahçeli deniz ürünleri lokantası mükemmel mezeler sunuyor. Ateşte pişirilmiş kırmızı biber ve
/images/100/0x0/55eae7d4f018fbb8f89e3dab
sarımsaklı patlıcan bunlardan bazıları. (Cankurtaran’da)

FOUR SEASONS HOTEL Eski bir hapishane. Geleneksel Osmanlı dekorasyou ile tasarımlanmış bu otel kentin en muhteşemi. Tarihi yerlere yakın ve servis kusursuz. (Sultanahmet’te)

SEVEN HILLS HOTEL Beş yıl önce açıldı ve Four Seasons’ın karşısında. Four Seasons’dan biraz daha hesaplı. Odalar çok büyük bir lezzet ile döşenmiş. Çatıdaki restoranın manzarası bir başka dünyaya götürüyor ve sizi hipnotize ediyor.

Dünyanın en iyi lokantası İspanya’da

DÜNYANIN en prestijli yemek ödülleri arasında bulunan, "Restaurant" dergisinin bir numaralı lokanta ödülünü, İspanya’nın Costa Brava kentindeki El Bulli kazandı. Dünyanın en iyi lokantaları sıralamasında ilk beş şöyle:

1- El Bulli, İspanya

2- The Fat Duck, İngiltere

3- Pierre Gagnaire, Fransa

4- French Laundry, ABD

5- Tetsuya, Avustralya
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!