İstanbul’dan 18 ülkeyi yönetiyor ‘Pasif Ev’de Türkiye’yi yokluyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’dan 18 ülkeyi yönetiyor ‘Pasif Ev’de Türkiye’yi yokluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2010 00:00

Dünyanın önde gelen kimya şirketi BASF’ın 18 ülkeden sorumlu BASF Türk CEO’su Dr. Jürgen Barwich, tüm dünyada liderliğini yaptıkları sıfır enerji maliyetli “pasif ev” konseptini Türkiye’ye taşımak istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Dr. Barwich, “Bu konuda proje geliştirmek amacıyla İZODER, İMSAD ve İTÜ ile görüşme halindeyiz” dedi. 2005’ten bu yana Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki 18 ülkedeki faaliyetleri merkezi İstanbul’da bulunan Business Center Turkey (BCT) aracılığıyla yöneten Jürgen Barwich, Türkiye’nin bölgedeki önemini koruduğunu belirtti.
BTC’nin 8 kardeş şirket ve yaklaşık 400 çalışanı ile 18 ülkede BASF’ı temsil ettiğini hatırlatan Jürgen Barwich, şunları söyledi: “Türkiye’deki satışlarımız BCT bölgesindeki toplam satışlarımızın yaklaşık yüzde 40’ını teşkil etmeye devam ediyor. Geride bıraktığımız zorlu dönemin üstesinden Türkiye’de tüm sektörlerden müşterilerimizle birlikte geldik. Bizim için büyük önem taşıyan bu sektörlerin başında inşaat, otomotiv, tekstil ve tarım geliyor” diye konuştu.
Satışlar yüzde 17 azaldı
Dr. Jürgen Barwich, BASF’ın Türkiye’deki satışlarının 2009’da bir önceki yıla oranla yüzde 17 azalarak 457 milyon Euro olarak gerçekleştiğini de söyledi. Bu rakamın BASF’ın dünya genelindeki performansından azda olsa daha iyi bir sonuç olduğunu belirten Barwich, “Bu rakam, Türkiye’de tedarikçisi olduğumuz ana endüstrilerin krizden ne ölçüde etkilendiğini de yansıtıyor” diye konuştu. Küresel ekonomik krize rağmen Türkiye’deki uzun vadeli büyüme stratejilerine bağlılıklarının sürdüğünü vurgulayan Barwich, enerji verimliliğinin tüm dünyada yatırım konusunda ağırlık verdikleri alanların başında geldiğini söyledi. BASF’ın tüm dünyada enerji maliyetlerini azaltan “pasif ev” konseptinin öncülüğünü üstlendiğini hatırlatan Dr. Barwich, “İş ortaklarımızla birlikte, hem sıcak hem de soğuk iklimlerde etkili olan ve pek çok mimari yapıya uydurulabilen enerji verimli binalar için çözümler üretiyoruz” dedi.
Temaslarımız oldu
Pasif ev konseptini Türkiye’ye taşımak istediklerini söyleyen Barwich sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu teknolojiyi karar vericilere ve mimarlara anlatıyoruz. Üniversiteler, özel kuruluşlar, yerel yönetimler ve devlet kurumlarıyla işbirliğine açığız. Pasif ev teknolojisine ilgi duyan ve yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlar olduğunu biliyoruz. Çözüm ve ürün sunmanın yanı sıra binalarda enerji verimliliği konusunda dileyen kuruluşlara danışmanlık da yapabiliriz. Aslında düşük enerji maliyetli evler konusunda şimdiden Türkiye’de çeşitli temaslarımız oldu. Bu konuda proje geliştirmek amacıyla İZODER, İMSAD ve İTÜ ile görüşme halindeyiz.”

Haberin Devamı

‘Neopor’ kullanılıyor, ısıtıcı yer almıyor

Haberin Devamı

DÜNYANIN çeşitli ülkelerinde düşük maliyetli ev projeleri geliştiren BASF’ın Avrupa ve ABD’de yaptığı pasif evler, yıl boyunca şehir şebekesinden toplamda sıfır düzeyinde enerji alışverişinde bulunuyor. Özel yalıtım malzemeleri ile son teknoloji enerji kullanım ve üretim teknolojileri içeren bu evlerde de izolasyon hammaddesi olarak Neopor kullanılıyor. Sıfır enerji maliyetli evlerde mekanı ısıtma amaçlı tek bir radyatör ya da ısıtıcı dahi bulunmuyor. Güncel ısıtma sistemi adı verilen bir sistem kullanılarak evin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kazanması sağlanıyor. Evin içindeki hava ve kullanım suyu güneş enerjisi panelleriyle ısıtılıyor. Havanın ısınması evin pencerelerine entegre edilen ısıtıcılarla gerçekleştiriliyor. Üç camlı pencerelerdeki en iç camın yüzeyinde gözle görülemeyen elektrikli ısıtıcılar bulunuyor. En dıştaki cam ise dışarıdaki soğuk havayı yansıtan özel reflektörlerle kaplanıyor. Böylece, tek sırlı pencerelere göre yedi kat fazla ısının muhafaza edilmesi sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!