İstanbul bu yükü çekmez

Güncelleme Tarihi:

İstanbul bu yükü çekmez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘gökdelen tipi’ yapılaşmaya karşı çıkarak, “Zemin artı 4-5 kat. Bunun daha üzerine çıkmamalı” dedi. Belediye başkanlığı döneminde yaptığı İstanbul’a göç edenlerden ‘nakil ilmuhaberi istenmesi önerisini’ de yeniden gündeme getirdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar dahil olmak üzere tüm belediye başkanlarına, “Fevkalade bir hal olmadıkça bu tür yapılanmalarda gökdelenler dikilmemesi” talimatını vererek, “Zemin artı 4 bilemedin zemin artı 5. Bunun daha üzerine çıkmamalıyız” dedi. Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi’ndeki törenle; Bağcılar, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Kartal, Sakarya Hendek, Rize, İzmir Karşıyaka ve Diyarbakır Suriçi’nde 33 bin 529 binanın yıkımını başlatan Başbakan Erdoğan, 5 Ekim 2012’de 35 ilde başlatılan büyük kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında bugüne kadar 13 bin bağımsız bölüm için dönüşümün başladığını bildirdi. Erdoğan şunları söyledi:

YIKIYORUZ, YENİSİNİ YAPIYORUZ

Gaziosmanpaşa’da 22 bin 961, Bayrampaşa’da 5 bin 583, Kartal’da 292, Bağcılar’da 3 bin 369 olmak üzere İstanbul genelinde toplam 32 bin 205, İzmir Karşıyaka’da 110, Sakarya Hendek’te 309, Diyarbakır’da 371 ve Rize’de 534 olmak üzere Türkiye genelinde 33 bin 529 bağımsız bölümün kentsel dönüşümünü gerçekleştirmiş olacağız. Allah’a hamdolsun kentsel dönüşüme başladığımız o tarihten bugüne 46 bin 915 bağımsız bölümün dönüşümünü başlattık. Gördüğünüz gibi binaları yıkıyoruz ama yeniden yapmak, modern konutlar inşa etmek için.

Haberin Devamı

TOPRAĞA YAKIN YAŞAMALIYIZ

Zemin artı 4, zemin artı 5 kat. Bunun daha üzerine çıkmamalıyız. Zemin artı 10, zemin artı 15. Bu tür binalar değil. Biz kültürümüzün de derinliklerinden gelmek üzere estetiğe önem vermeliyiz. 40, 50, 80 katlı bina estetik olmaz mı? Olabilir. İnkar etmiyorum, reddiyeci değilim. Ama bir şeyi ortaya koymak istiyorum, insanoğlu toprağa yakın yaşamalı. Biz, çocuklarımızın rahat rahat inip çıkabileceği konutlar inşa etmeliyiz. Sarıgöl Mahallesi’ne çocukluğumda rahmetli babacığımla gelirdim. Buraları iyi bilirim. Kentsel dönüşümle burada binalar daha modern inşa edilecek, okullar da zemin artı 3 şeklinde yapılması gerekiyor. Aziz milletimizi, yalıtımı olmayan, tenekelerle kaplanmış, kapısı penceresi dökük yerlerde oturtamayız. Benim Ayşe ablama, Fatma kardeşime, Ahmet beye, Hasan kardeşime, o yavrularımıza buralar layık değil. Türkiye büyürken, bölgesel, küresel bir güç haline gelirken, vatandaşım tenekeden, çatısı akan, önünden kanalizasyon geçen sağlıksız yapılara mahkum edemeyiz.

Haberin Devamı

PLANLI OLMAK ZORUNDAYIZ

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettiğinde nüfusun 40 bin, ben belediye başkanı olduğunda nüfus 8,5 milyondu. Bugün kentte 14,5 milyon kişi yaşıyor. Bu gidiş doğru değil. İstanbul bu kadar zorlamayı kaldırmaz. Zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez. Belediye başkanlığım döneminde İstanbul’a geleceklerden nakil ilmuhaberi istenmesi önerisini getirmiştim hatırlarsanız. Her şey bir plan işidir. Eğer bu planı yapmazsanız İstanbul yarın yaşanabilir bir kent olmaktan çıkar. Bunun üzerinde iyi düşünmemiz lazım.

Bayraktar: 2014’te 400 bin konut ve işyeri dönüşecek

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “2013 sonuna kadar 200 bin, 2014 sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve iş yerinin dönüşümünü başlatmayı hedefliyoruz” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1995’te İstanbul’da başlattığı Başak-Hilal konutları projesinin tam anlamıyla kentsel dönüşüm olduğunu belirten Bayraktar, AK Parti döneminde Ataşehir, Halkalı, Ispartakule ve Kayabaşı’nda yeni şehirler kurulduğunu söyledi. Riskli bina tespiti için 360 kuruluşa lisans verildiğini açıklayan Erdoğan, “25 alanda risk tespiti yaptık. Toplam 4 bin 242 hektar olan bu alanlarda 217 bin riskli bağımsız birim var. Tespit edilen bina yaklaşık 12 bin, belediyelerce bakanlığa ulaştırılan riskli bağımsız bölüm sayısı 65 bindir.”

Haberin Devamı

Deprem olursa muhalefet ne diyecek

KENTSEL dönüşümün ana eksenini “riskli binaların dönüştürülmesi” şeklinde tanımlayan Bayraktar, “Bu proje, insanımızın canını korumaya, enerji tasarrufuna, insanımızın hayat kalitesini artırmaya yönelik bir proje. Muhalefet kentsel dönüşüme karşı çıkıyor. Bir deprem olursa muhalefet halkımıza ne diyecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!