Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na, 1990 gibi rekor sayıda proje başvurdu. Projelerin büyüklüğü toplamı 2 milyar doları bulurken, bu projelerin 1262’si değerlendirmeye alındı. Şu ana kadar kabul edilen 281 projenin bütçesi ise yaklaşık 258 milyon TL. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, böyle bir proje yağmuruna tutulacaklarını öngörmediklerini belirterek, “Biz İstanbul 2010 Avrupa Kültür projesini 1 Ocak 2010’da çalınacak bir düdükle başlayan 31 Aralık’ta biten maç olarak görmüyoruz. Projeyi ve etkilerini sonraki yıllara taşımak istiyoruz” dedi. Bütçe’nin yüzde 70’i kentsel projeler ve kültürel mirasa, yüzde 30’u ise kültür, sanat ve turizm tanıtıma ayrılacak.
2010’la sınırlamadık
AKB Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ve AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt’un da katıldığı toplantıda Şekib Avdagiç, hedeflerini şöyle açıkladı: “İstanbul’un eşsiz değerlerini ön plana çıkarmak, kültürel miras koruma projeleri gerçekleştirmek, kültür sanat altyapısını ve etkinliklere katılımı geliştirmek, İstanbul’u kültür ve sanatla tanıtmak, İstanbul’un turizm pazarından aldığı payı artırmak ve İstanbullu’nun karar alma sürecine katılımını artırmak. Avrupa’nın geliri yüksek kişileri bunda sonra İstanbul’u sadece turistik amaçlarla ajandalarına not etmesinler. Kültür-sanat etkinlikleri için de not etsinler. Biz tanıtımlarda sadece 2010 yılı takvimine yer vermedik. Borusan’a, İKSV’ye yer verdik. Onları sonraki yıllarda da bekliyoruz.”
Olaylı basın toplantısı
Kabul edilmeyen bazı projeler, bütçesi, harcamaları ve bugüne kadar görevinden istifa edenler nedeniyle pek çok eleştiriyle karşılaşan AKB Ajansı’nın basın toplantısı da olaylı geçti. Bir önceki yönetimin ‘yolsuzluk’ nedeniyle ayrıldığı iddialarına da açıklık getiren Avdagiç, “Bize gelen teftiş raporunda yolsuzluk yok. Soruşturmaya konu olacak bir yolsuzluk tespiti yapılmadı” dedi. 15 Ocak’taki ‘açılış seremonisi’ne hazırlandıklarını ama projelerde bir telaş ve acelelerinin olmadığını da aktaran Avdagiç, “İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri şehrin kültür ve sanat hayatına etki edecek bir periyod. Bu yüzden telaş içinde değiliz” diye konuştu.
Diğer kentlerde de sorun
AKB Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, İstanbul ile birlikte 2010 yılında Avrupa’nın kültür başkentleri olan Almanya’nın Essen ve Macaristan’ın Pecs kentinde de sorunlar yaşandığını hatırlattı. Geçmişte benzer bir uygulama olmadığı için AKB’nin referans alabileceği model bir çalışma olmadığını belirten Kavi, “Türk insanı bireysel olarak çok yaratıcı, başarılı ama takım çalışmasına
yatkın değil. Essen’deki ajans tamamen bir şirket mantığıyla çalışıyor. Pecs’deki ajansın başkanı da istifa etmiş” dedi.
AKM, 2010’un ikinci yarısında açılacak
ŞEKİP Avdagiç, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatının 65 milyon TL’lik bütçesiyle projeler arasındaki en önemli kalemlerden biri olduğunu belirterek, merkezin gelecek yılın ikinci yarısında açılacağını açıkladı. Avdagiç, “Önümüzdeki hafta ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalanacak. 210 günlük sürede bitecek. 15 Ocak’taki açılış seremonisine yetiştirmek isterdik ama olmadı” dedi.
Kültür-sanatın ekonomisinden daha büyük pay almalıyız
TÜRKİYE’de AKB Ajansı’nın benimsediği çoğulcu yöntemin çok dana demokratik olduğunu ancak olay ne kadar çok çoğulculuğa taşınırsa zorluğun o kadar arttığını vurgulayan Hüsamettin Kavi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarılı olacak mıyız? Bu kesin ama ne kadar başarılı olacağız? Bu hepimize bağlı. Liverpool, Glasgow gibi daha önce Avrupa kültür başkenti olmuş şehirler, daha sonra yaratıcı şehirler olmaya odaklandılar. Biz de bunu bir yıla sıkıştırmayacağız. Türkiye’nin kültür ve sanatın ekonomik boyutundan daha çok pay almasını istiyoruz.”
İstanbul 2010 için 750 proje daha var
Başvuru alınan toplam proje sayısı: 1990
Değerlendirilen proje sayısı: 1211
Kabul edilen proje sayısı: 281
Kabul edilen projelerin bütçesi: 258 milyon TL
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı personeli: 107
AKB Ajansı’nın 2008 bütçesinde neler vardı
AKB 285 milyon 173 bin TL’lik bütçe açıkladı, ancak geliri sadece 78 milyon TL’yi geçebildi.
2009 yılı için garanti altına alınan kayak ise 200 milyon TL.
Giderleri ise aynı dönemde 40 milyon TL’yi aştı.
Proje uygulama giderleri 10.7 milyon TL oldu.
Kültür Bakanlığı projeleri (UNESCO) 12 milyon TL’ye yaklaştı.
Yurtiçi ve
yurtdışı tanıtım projeleri 10 milyon TL’yi aştı.
Genel yönetim giderleri ise 7.3 milyon TL oldu.
‘İstanbul’u Dinliyorum’ kısıldı, protestocu gömleğini çıkardı
NURİ Kaya, görme engellilerin fotoğraflarının yer alacağı “İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı” adlı projelerinin bütçesinin daraltıldığını ve gerekli desteği alamadıklarını söyleyerek, yanındaki iki kişiyle birlikte gömleğini çıkararak, üzerlerindeki tişörtle AKB Ajansını protesto etti. Nuri Kaya, “2010’un asıl sahipleri biziz” dedi.
AKB Ajansı 2009 bütçesinde ilk altı ay nasıl geçti
AKB 805 milyon 156 bin TL’lik bütçe açıkladı ancak geliri sadece 52 milyon TL’yi geçebildi.
Giderleri ise 32.4 milyon TL oldu.
Proje uygulama giderleri 10 milyon TL’yi aştı.
Kültür Bakanlığına yapılan aktarmalar 16 milyon TL’yi geçti.
Yurtiçi ve yurtdışı tanıtım giderleri 1.6 milyon TL.
Genel yönetim giderleri 4 milyon TL’yi aştı.