İstanbul, Atina ve Kahire borsaları ’endeks’te buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul, Atina ve Kahire borsaları ’endeks’te buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

Atina, Kahire ve İstanbul borsasında işlem gören hisse senetlerinden bir kısmını içine alacak ve her 3 ülkenin borsasında da işlem görecek borsa yatırım fonlarının oluşturulması konusunda bir çalışma başlatıldı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, bu konuda çalışmaların devam ettiğini açıklarken, benzer bir şekilde İMKB’de, Dubai ve diğer Körfez ülkelerinde de işlem görmesi hedeflenen borsa yatırım fonları oluşturulmasının planlandığını da belirtti.

YENİ YATIRIM FONLARI: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından düzenlenen "Türkiye Sermaye Piyasası ve Yatırım Hizmetlerinin Geleceği" konulu konferansın açılışında konuşan Erkan, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ve başkanlığını İMKB’nin yürüttüğü FEAS bünyesinde de ortak endeksler oluşturulması ve bunlara dayalı borsa yatırım fonları oluşturulması yönünde çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

GÖRÜŞMELER YAPILDI: Erkan, uluslararası finansal piyasalarda özellikle son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan yoğun gelişmeler yaşandığını belirterek şunları söyledi: "Borsa olarak bu gelişmeler çerçevesinde bize uygun ve Türk sermaye piyasasının gelecekte stratejik rekabet gücünü arttıracak bir yapılanma için gerekli çalışmaları başlattık. Atina ve Kahire Borsası temsilcileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde İMKB’nin de içinde bulunacağı bu üç borsada işlem gören hisse senetlerinden bir kısmını içine alacak ve her 3 ülkenin borsasında da işlem görecek borsa yatırım fonlarının oluşturulması konusunda bir çalışıyoruz."

LİKİDİTEYE YÖNELİK: Hüseyin Erkan, karşılıklı kotasyon ve birden fazla borsada kotasyon gibi piyasalararası likiditeyi arttıracak yöntemleri de desteklemek kararlılığında olduklarını, böylece yerel piyasada hisse senetlerini halka arz eden şirketlerin daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşabileceğini ifade etti.

Piyasalar Bernanke ile kırıldı ’Citi’den korktu

CITIGROUP hakkında gelen rapor piyasaların tadını kaçırdı. Ben Bernanke ve Henry Paulson’un yaptığı açıklamalarla güne keyifsiz başlayan piyasalarda kayıplar arttı. Avrupa borsaları yüzde 2’ye dayanan kayıplar oluştu. Böylece hafta başından bu yana olumlu haberleri fiyatlayan piyasalar dün aşağı yönlü trende dönüş yaptı. UBS’nin açıkladığı bir raporda Citigroup’un 18 milyar dolar civarında mortgage zararı açıklayacağı yönündeki haber tansiyonu yükseltti. Mortgage endişesi yeniden sahneye çıktı. Yurtdışını izleyen İMKB ise güne Morgan Stanley, Türkiye hisse senetlerini model portföyünde "overweight" (artır) çıkarması ile olumlu açılış yaptı. ABD Merkez Bankası Ben Bernanke ve Hazine Bakanı Henry Paulson’un tedirgin konuşmalarını da fiyatlayan endeks, Avrupa borsalarında kayıpların gündeme gelmesiyle düşüşe geçti. "Bernanke piyasaların kalbini kırdı" yorumlarının yapıldığı gün, İMKB Ulusal 100 Endeks’i yüzde 2.61 değer kaybetti. Yabancıların alımlarıyla bankalar arası piyasada dolar 1.21 YTL’ye dayandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!