Güncelleme Tarihi:
RUSYA’nın Batı Hattı’ndan gaz getirmek üzere BOTAŞ’ın geçmişte yaptığı iki anlaşma bulunuyor. BOTAŞ’ın 1986 yılında imzaladığı 6 milyar metreküplük ilk anlaşmanın 2011’de sona ermesiyle, 6 milyar metreküpün özel sektöre devredilmesinin önü açılmıştı. 13 şirket Batı Hattı’ndan bu gazı getirmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurmuş, bunlardan dördünün başvuruları eksiksiz olarak tamamlanmıştı. BOTAŞ’ın Batı Hattı’nda geçerli olan 8 milyar metreküplük diğer anlaşması çerçevesinde ise 4 milyar metreküp, 2007 yılında özel sektöre devredilmişti.
14 milyar metreküp
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Batı Hattı üzerinde BOTAŞ’ın elinde kalan son dört milyar metreküplük kontratı da özel sektöre devretmek istediklerini açıkladı. Böylece Rusya’nın Batı Hattı üzerinden gelen 14 milyar metreküplük doğalgazı tamamen özel sektör ithal etmiş olacak. Bakan Yıldız, dün konuşma yaptığı 14’üncü Uluslar arası Enerji Arenası’nda bu planı şu sözlerle dile getirdi: “10 milyar metreküp özel sektör tarafından getirildikten sonra, Rusya federasyonu ile yapacağımız yeni bir müzakere başlangıcıyla beraber 4 milyar metreküpü de biz özel sektörün kullanımına açmak istiyoruz. Bu yılbaşından sonra gündeme getireceğimiz bir konudur.”
4 şirket belgeleri tamamladı
EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise 13 şirketin lisans başvurusu sürecinde sona gelindiğini, dört şirketin ekim ayı içinde ithalata başlayacaklarını söyledi. Köktaş, şöyle konuştu: “En son Rusya Federasyonu’ndan doğalgaz ithalat faaliyeti yapmak üzere 13 adet şirket Kurumumuza lisans başvurdu. Bu süre zarfında, Akfel Gaz Sanayi ve Ticaret şirketi yıllık 2 milyar 250 milyon metreküp, Bosphorus Gaz Corporation şirketi yıllık 1 milyar 750 milyon metreküp, Batı Hattı Doğalgaz Ticaret şirketi ve Kibar Enerji Dağıtım Sanayi şirketleri de yıllık birer milyar metreküp doğal gaz ithal etmek üzere gerekli tüm bilgi ve belgeleri tamamladı. Diğer şirketlere başvurularının reddedildiği yazıl olarak bildirildi.”
BOTAŞ üçe bölünecek
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Doğalgaz Piyasası Kanunu”nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı taslağını dün internet sitesinde görüşe açtı. Taslağa göre, BOTAŞ, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl süreyle bütünleşik yapısını koruyacak. Ancak bir yıl sonra, 1) iletim faaliyeti, 2) LNG tesislerinin işletilmesi ile depolama faaliyetleri ve 3) diğer faaliyetleri gerçekleştirmek üzere üç ayrı tüzel kişilik olarak yeniden yapılandırılacak. Taslağa göre, iletim ve LNG tesislerinin işletilmesi ile depolama faaliyetleri için ayrı şirketler kurulacak. Taslağa göre, İGDAŞ da özelleştirilecek.