Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00
Hürriyet ile turizmcilerin geleneksel buluşmasında, İstanbul’un potansiyeli ele alındı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yılda 1 milyon zengin turistin İstanbul’a denizyoluyla geldiğine dikkat çekerek, “Karaköy’e üç tane gemi yanaşamıyor. Daha fazla limana ihtiyacımız var” dedi.
TURİMZCİLER ve seyahat acenteleri, Türkiye ve İstanbul’un kruvaziyer turizmden daha fazla yararlanması için hükümetten liman sayısının artırılması isteğinde bulundu. Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Hakkı Hasan Yılmaz ve Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal’in ev sahiplğinde Grand Hyatt otelde düzenlenen geleneksel yıllık turizm buluşmasında konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul’un daha fazla limana ihtiyacı olduğunu ve liman sayısının artırılması gerektiğini söyledi.
Yeni liman ihtiyacıİstanbul’a yılda 1 milyona yakın kişinin kruvaziyer turizmi yoluyla geldiğini hatırlatan Ulusoy, şunları söyledi: “Bu yolla gelen turist çok harcama yapıyor. İstanbul’un liman ihtiyacı var. Karaköy’e üç tane gemi yanaşamıyor. Daha fazla limana ihtiyacımız var. Çevreyi ve doğal dokuyu bozmadan yapılabilse Galataport engellenmesin isterdik. Ataköy, Zeytinburnu, Haydarpaşa ve Galata’da liman yapılabilir. Şu ana kadar hükümet otoyolları tamamladı. Başbakan İstanbul’u biliyor. Biz başbakandan İstanbul’a liman istiyoruz.”
Denizi kullanmamız lazım
İstanbul’un cazibe merkezi haline geldiğine ve fiyatların da hak ettiği seviyelere çıkmaya başladığına değinen Ulusoy, şöyle konuştu: “Şehrin daha fazla otele ve dördüncü havalimanına da ihtiyacı var. Herkes şehirde konaklama ucuz diye şikayet ediyordu. Bu değişti. İstanbul, sağlık, finans ve kongre turizmi merkezi haline de geliyor. Bu gelişmeler sonrasında denizi de kullanan ülke olmamız lazım. İç turizmde yüzde 40 artış var. Müze Kart’ın satışı yüzde 200, müze girişleri yüzde 42 yükseldi. İnsanların kültür turlarına yönelişi sürüyor.”
Sezon başarılı geçtiBaşarılı bir sezon geçirdiklerini belirten Başaran Ulusoy, acentelere şöyle seslendi: “Bu başarıda katkınız büyük. Erken rezervasyonda çok başarılıydınız. Kültür turlarında bunu devam ettirdiniz. 2011 yılı ocak ayı itibariyle Türkiye’de müze ve örenyeri girişleri özelleştiriliyor. İhaleye girdik ve uzun çalışmalar sonrasında kazandık. Altı yıllığına tüm müzelerin işletmesini, gelişimini ve teknik imkanlarına kadar hepsini aldık. Bu ihaleyi 6 bin 700 acente aldı. Müzelerin gözü, kulağı olduk. Sigortalı hayat başladı. Kimseyi poliçesiz yola çıkarmayın.”
Kent müzesi projesi
İstanbul’da kent müzesi projeleri olduğunu da açıklayan Başaran Ulusoy, proje ve yeni uygulamaları hakkında şunları anlattı: “
Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı Ailesi’nin yaptığı güzel örnek müzeleri devam ettireceğiz. Biz de kent müzesiyle örnek olacağız. TÜRSAB olarak kazandığımız ne varsa kent müzesine aktaracağız. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin bakım onarımı on beş yıllığına bizde. Daha da geliştirmeye çalışacağız. 1 Ocak’tan itibaren Müze Kart’la ilgili de önemli bir kampanya başlatacağız. Ağırlayan, çağıran, karşılayan müze anlayışı getireceğiz.”
Diyanet İşleri ile birlikte İnanç Günleri düzenleniyor
BAŞARAN Ulusoy, önümüzdeki ay gerçekleşecek İnanç Turizmi Günleri hakkında şu bilgileri verdi: “23-24 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda ‘2010 İstanbul İnanç Turizmi Zirvesi’ni, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle düzenliyoruz. Zirvede temel konular, teoloji, arkeoloji, sanat tarihi, birlikte yaşama ve kültürler, tarih, dinlerarası ilişkiler ve inanç turizmi olacak.”
Turizmde başarının sırlarını açıklayacak
HÜRRİYET gazetesi turizm sektörüne yönelik yeni bir siteyi de hayata geçirdi. Turizm sektöründe başarının sırlarını açıklayan site, Hürriyet-turizm sektörü buluşmasında tanıtıldı. Davete katılanlara özel şifreler verildi ve sitenin lansmanı yapıldı. Sitenin adı www.turizmsektorundebasarininsirlaribusitedeaciklaniyor.com olarak belirlendi.
Önce gazeteye bakılıyor, sonra tatil kararı veriliyorGELENEKSEL hale gelen Hürriyet-turizm sektörü buluşmasında, teknolojinin turizm ve gazeteler üzerindeki etkisi de değerlendirildi. Bu konuda yapılan yorumlardan bazıları şöyle:
Jolly Tour Ortağı Mert Vardar: Turizm sektörü Türkiye’de lokomotif oldu. Misafirler tatile gitmeden önce kesinlikle gazeteyi okuyor. Turizm ilanlarına bakmadan karar vermiyorlar.
Bamtur Genel Müdürü Bertan Aner: Gazetelerin verdiği dokunma hissinin yerini halen hiçbir şey alamadı. İnternet etkin hale geliyor. Geri dönüşümünü de ölçüyoruz. Ama henüz gazeteden görüp de mi siteye geliniyor onu ölçemiyoruz.
Travel Club’ın Kurucusu Kayhan Çolakel: Eskiden Hürriyet’e ilan verirdik. Bütün gün kaç telefon aldığımızı sayardık. Şimdi ilan verince sitemize ne kadar ‘klik’ aldığımıza bakıyoruz. Gazetede yer almak gerekiyor.
Anı Tur’un Sahibi Veli Çilsal: İnternetin sektörün büyümesinde etkisi var. Ama insanlar tatil kararını verirken önce gazeteye bakıyor ondan sonra internete giriyor.
Hey Travel Pazarlama Direktörü Tunç Göz: Önceden daha farklı şekilde satışlar yapılırken şimdi internetle strateji kanallarını artırarak daha fazla müşteriye ulaştık.
Pronto Tour’un Sahibi Ali Onaran: Teknoloji ve internet hızlı gelişiyor. Gazete önemini her zaman koruyacak. İnternet ve gazetenin yeri ayrı. Hepsinden elde ettiğimiz fayda farklı. Biz gazete ilanlarına önem veriyoruz.
Tura Turizm Başkanı Erkunt Öner: Kruvaziyer turizmi devamlı gelişiyor. Bu sezon yüzde 30-40’lık artış var. 2011 yılı çok iyi görünüyor. Liman sayısının artması lazım. Satışlarımızın çoğunu Hürriyet’ten yapıyoruz.
Baracuda Tours’un Kurucusu Cem Polatoğlu: Teknolojinin çıkmasıyla sektörde mertlik bozuldu. Otuz yılımızı sektöre verdik. Ancak teknoloji sayesinde yeni başlayanlar daha hızlı yol alabiliyor.