ISTAC kamuda da çözüm yolu açacak

Güncelleme Tarihi:

ISTAC kamuda da çözüm yolu açacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2018 08:30

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), yaklaşık 1 yıl önce kamu uyuşmazlıklarında tahkime gidilebilmesinin yolunu açan mevzuat değişikliklerinin ardından kamuya yönelik ikinci konferansını İstanbul’da gerçekleştirdi. ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, kamu kurum ve kuruluşlarının uyuşmazlıklarında tahkime başvurmalarının yaratacağı avantajlara dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kamu İhale Kurumu (KİK) yöneticileri ise, İstanbul’daki kamu uzmanlarına “Artık elektronik ihale sistemine hazırlanın, 2 Ocak’tan itibaren elektronik ortamda ihale yaygınlaşacak” mesajını verdi. Yeni sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte ISTAC elektronik ihalelere de adını yazdıracak.

Akıncı, şunlara dikkat çekti: “İstanbul Tahkim Merkezi olarak sadece özel sektörün değil kamunun projelerinde de uyuşmazlık çözüm adresi olarak yer almak istiyoruz. Kamu-özel sektör meslek kuruluşları bir projeye destek verdiği zaman bereketi kendiliğinden geliyor. ISTAC için de öyle olacaktır, bunun somut adımlarını görüyoruz. Başbakanlığın 2016/25 sayılı genelgesi, kamu kesimine ISTAC Tahkiminden yararlanmayı tavsiye etmesi açısından çok önemli bir açılım oldu. Bu genelgenin ardından KİK tip sözleşmeleri ve uygulama yönetmeliklerinde Aralık 2017’de gerçekleşen değişiklikler Ocak 2018’de yürürlüğe girdi. Dolayısıyla mevzuat değişikliği sayesinde KİK tip sözleşmelerine ‘ISTAC Tahkim Klozu’nu koymak mümkün hale geldi. Artık kamunun taraf olduğu ihalelerle ilgili sözleşmelerde İstanbul Tahkim Merkezi yazılabiliyor. Tüm kamu hukukçularını, avukatları, sözleşmelere imza atan karar vericileri bu imkândan yararlanmaya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

KİK Hukuk Hizmetleri Dairesi Başkanı Erdem Bafra ve Kamu İhale Uzmanı Celal Şahbudak kamuda elektronik ihaleye geçiş süreci konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Şahbudak, “2019 yılında ihalelerin çok önemli bir kısmının EKAP bünyesinde elektronik ortamda yapılabilir olması amaçlanıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!