Güncelleme Tarihi:
EYLÜL 2008’den bu yana çift haneli olarak artmaya devam eden işsizlik oranı, nisan ayında hız kesti. Şubat ayında yüzde 16.1’le tarihi rekor kıran işsizlik oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı nisan verisine göre de artmaya devam devam etti.Ancak oran yüzde 14.9 ile önceki aylardan daha düşük çıktı. Böylece işsizlik bir yıllık dönemde 5 puan artarken, mart dönemindeki yüzde 15.8’lik seviyeden 0.9 puan geriledi.
Toparlanma sürdü
Şubattaki rekor artışla birlikte işsiz sayısı 3 milyon 802 bine çıkmışken, şubat ayında 26 bin kişi azalmıştı. Bu azalış nisanda da devam etti ve işsiz sayısında 41 bin kişilik azalma görüldü. Ancak, geçen yılın nisan ayı ile karşılaştırıldığında işsiz sayısı 1 milyon 285 bin kişi artarak, 3 milyon 618 bin kişiye yükseldi.
20 milyon istihdam
Geçen yılın nisan ayına göre, istihdam 530 bin kişi azalarak 21 milyon 228 binden 20 milyon 698 bine geriledi. İşsiz sayısı ise 1 milyon 285 bin kişi artarak 2 milyon 333 binden 3 milyon 618 bine çıktı. Nisanda tarımda çalışan sayısı 94 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışanların sayısı ise 436 bin kişi azaldı.
Yeni işsizler de var
Bu arada nisan döneminde işsiz kalanların, toplam işsizlere oranının yüzde 9.8 olması dikkat çekti. Bu dönemde işsiz kalanların sayısında geçen döneme göre yaklaşık 9 bin kişilik artış yaşandı. İşsizlikte yıllık bazda 5 puan birden artış yaşanması ve nisan dönemi içinde işsiz kalanların sayısının 355 bin kişi olması kriz etkisiyle işten çıkarmaların sürdüğünü gösterdi.
Sanayide düştü
Nisanda istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.7 puan gerileyerek yüzde 40.2 oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 24’ü tarım, yüzde 19.2’si sanayi, yüzde 5.6’sı inşaat, yüzde 51.2’si ise hizmetler sektöründe oldu. Nisan 2008’le karşılaştırıldığında tarımın payı 0.2 puan, hizmetler sektörünün payı 1.6 puan arttı. Buna karşılık sanayinin payı 1.5 puan, inşaatın payı da 0.2 puan azaldı.
4 gençten 1’i işsiz
Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.3’ten yüzde 18.9’a yükselirken, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17.6’dan yüzde 26.5’e çıkması dikkat çekti. Her 4 gençten birinin işsiz olduğunu gösteren bu oran bir önceki ayda 27.5 olmuştu. Nisanda kentte işsizlik oranı yüzde 11.8’den yüzde 17.5’e, kırsalda işsizlik oranı yüzde 6.1’den yüzde 9.5’e çıktı.
100 işsizden 7’si erkek
Nisanda istihdam edilen nüfusun yüzde 72.4’ünü erkekler oluşturdu. İstihdam edilenler arasında yüzde 58.3’le lise altı eğitimliler en yüksek payı alırken, istihdamın yüzde 60.2’sini ücretli, maaşlı ve yevmiyeli, yüzde 26.9’unu kendi hesabına ve işveren, yüzde 12.9’unu ise ücretsiz aile işçisi meydana getirdi.
2.1 milyon kişi umutsuz
İŞ aramayıp da, çalışmaya hazır olan ve ‘umutsuzlar’ diye adlandırılan grubun sayısı, bir yıllık dönemde 302 bin kişi artarak 2 milyon 137 bine çıktı. Umutsuzların 965 milyonu erkek, 1 milyon 172 bini kadınlardan oluştu. Umutsuzlar içinde yer alan ve iş bulma ümidi olmayanların sayısı geçen ise 243 bin kişi artarak 833 bine yükseldi.
Direnç hâlâ sürüyor kronik hal alıyor
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, işsizliğin direncini sürdürdüğünü belirterek, bu durumun işsizliğin önümüzdeki dönemde daha kronik bir hal alacağının göstergesi olduğunu kaydetti. Kudatgobilik, nisan ayı verilerini şöyle değerlendirdi: “Bir önceki yılın rakamlarla kıyaslandığında çok yüksek. Kent ve genç işsizliğindeki hızlı artış, son günlerde tartışılan eğitim sistemimizdeki olumsuz göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde sosyal açıdan kanayan ciddi bir yara haline geldi. Bu durumun ekonomik kriz ile birlikte ele alındığında özellikle gençlerde ‘sosyal marjinalleşmeye’ yol açabileceği değerlendirilmektedir. Türkiye’nin en önemli sosyal sorunu niteliğindeki işsizliğin azaltılması için Ekonomik ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı, sosyal tarafların katılımıyla Türkiye’nin istihdam ve işsizlikle ilgili sorunlarını çözmesi için kısa-orta ve uzun vadeli politikaları içeren Türkiye İstihdam Stratejisi’ni belirlemesi gerekiyor.”
Düşüş trendi sürecek
MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, işsizlikte düşüş trendinin süreceğini ifade ederek, hükümetin mart ayının ortasında aldığı tedbirlerin olumlu yansımasının nisan ayı işsizlik rakamlarına yansıdığını savundu. Vardan, “Ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin boyutları arzu edilen seviyelerde olmamakla birlikte, piyasaları karamsarlığa düşmeden yaklaşmak önemli” değerlendirmesi yaptı.
Yenibiris.com’daki İş Fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx