Güncelleme Tarihi:
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, işsizliğin sadece küresel ekonomik krizle ilgili değil, yapısal bir sorun olduğunu söyledi.
İşsizlik sorununun aşılmasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Nazım Erken ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Sabancı, “Türkiye’nin en başarılı olduğu, ekonominin yüzde 7 büyüdüğü dönemde dahi işsizliği yüzde 9’un altına indiremedik. Bu, sadece bugünkü krizle ilgili değili. Bu konuda çok ciddi çalışma yapılmasını bekliyoruz. Çok katılımcı ve çok reform gerektiren bir konu. Bu konuda görüştüğüm Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’den edindiğim izlenim, seçim sonrasında orta ve uzun vadeli çalış yapılacağıdır” açıklamasında bulundu.
Sabancı Vakfı’nın 35’inci yıl kutlamasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısına katılan Sabancı, Vakfın yeni stratejisini basın mensupları ile paylaştı. 1974’de kurulan Sabancı Vakfı’nın bugüne kadar Türkiye için 1 milyar doların üzerinde kalıcı değer yarattığını belirten Sabancı, “35 yıl önce kurulan Sabancı Vakfı, dönemin ihtiyaçlarına göre faaliyet alanlarını belirlemiş ve geçen yıllar boyunca bu alanlarda çok önemli çalışmalar yapmıştır. Bugün ise Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini ve ihtiyaçların farklılaştığını görüyoruz. Sabancı Vakfı olarak bizlerin de bu ihtiyaçlara göre stratejilerimizde değişiklikler yapmamız kaçınılmazdı” dedi.
SABANCI ÜNİVERSİTESİ’NDE NANOTEKNOLOJİYE 50 MİLYON TL YATIRIM
Vakıf olarak ilk büyük hibe programını 2008 yılı sonunda açtıklarını belirten Sabancı, hedefimiz kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatlar sağlayan projelere yılda 5 milyon TL hibe verecek seviyeye ulaşabilmek. Bu sayede insanların hayatında fark yaratmaktır” dedi. Sabancı Vakfı’nın kurucusu olduğu Sabancı Üniversitesi’nin nanoteknoloji alanında 50 milyon TL’lik yatırım yapma kararı aldığını da açıklayan Sabancı, “Bu yatırımla nanoteknoloji alanında da ülkemizi iddialı yapmak istiyoruz. Bu konuda düna işin başında. Biz de yola çıkıyoruz. Ülkemizin uluslar arası arenada rekabetçi olması için inovasyona ve teknolojiye yatırım yapması gerekiyor” dedi. Dünyada sosyal yatırımların öne çıkmaya başladığını ve gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında vakıfların irili ufaklı çalışmalar yapmaya başladığını söyleyen Sabancı, “Biz de küresel vakıflar seviyesine ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMİYORUZ
Vakfın bugüne kadar 120’den fazla kalıcı eser bıraktığını ve Sabancı Üniversitesi hariç, 33 bin 500 kişiye burs verdiğini söyleyen Sabancı, “Her şeyi devletten beklemiyoruz. Biz de ortak iş yapalım. Katkıda bulunalım” dedi. Toplantı sonrasında gazetecilerin soruların yanıtlayan Güler Sabancı, küresel ekonomik krizin vakfın yatırım çalışmalarını engellemediğini de açıkladı. Sabancı, “Dünyadaki gelişmeler, bizim bu konudaki gelişmemizi kesmiyor” dedi. Bir gazetecinin, “Sabancı Üniversitesi’nde nanoteknolojiye yapılacak 50 milyon TL’lik yatırımın, Sabancı şirketlerine de katkısı olacak mı?” sorsuna karşılık Sabancı, “Sabancı Holding şirketleri, diğerlerinden ayrıcalıklı değil. Sabancı şirketlerinin, Sabancı Üniversitesi’ne iyi müşteri olmasını bekliyorum” yanıtını verdi.
KEMAL DERVİŞ SABANCI ÜNİVERSİTESİ'NE KATILACAK
Güler Sabancı, Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in, Sabancı Üniversitesi’ne katılacağını belirterek, “Üniversite’nin Avrupa Komisyonu ve politikalar merkezi çalışması var. Kemal Bey, bu çalışmalara odaklanacak” dedi.
Sabancı Vakfı’nın işsizlikle ilgili sosyal bir proje çalışması olup olmadığı yönündeki bir soruya Güler Sabancı şu yanıtı verdi:
“İşsizlik yapısal bir sorun. Türkiye’nin en başarılı olduğu, ekonominin yüzde 7 büyüdüğü dönemlerde dahi, işsizlik oranını yüzde 9’un altına indiremedik. Sadece bugünkü küresel ekonomik krizle ilgili değil. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Çok katılımcı ve çok reform gerektiren ir konu. Bu konuda Devlet Bakanı Nazım Erken Bey ile görüşmemiz de oldu. Nazım Bey’den edindiğim izlenim, seçim sonrasında orta ve uzun vadeli çalışma yapılacağı yönündedir.”