İşsizlik Haziran döneminde yüzde 10,2

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik Haziran döneminde yüzde 10,2
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 10:10

İşsizlik oranı Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan Haziran döneminde 0.6 puanlık artışla yüzde 10.2 olurken, sanayi, inşaat ve tarım sektörlerinde istihdamın azalmasına paralel mevsimsellikten arındırılmış işsizlik yaklaşık altı yılın en yükseğinde.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre Haziran döneminde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı önceki döneme göre 0.6 puanlık artış ile yüzde 10.9 olurken, işsiz sayısı bir önceki döneme göre 166,000 kişi artarak 3.32 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 222,000 kişi azalarak 27.13 milyon kişi olarak gerçekleşirken, istihdam oranı 0.5 puan azalarak yüzde 46.2 oldu.

Arındırılmamış tarım dışı işsizlik oranı ise 0.5 puanlık artışla yüzde 12.2 olarak gerçekleşti.

İşsizlik Haziran döneminde yüzde 10,2

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, ekonomik aktivitede yavaşlamaya paralel sanayi, inşaat ve tarım sektöründe istihdamın azalmasıyla mevsimsellikten arındırılmış işsizlikte de artış olduğunu söyleyerek, "İç turizmdeki canlanma sayesinde turizm kaynaklı istihdam kayıplarının daha önceden endişe ettiğimiz kadar fazla olmadığını gözlemlesek de ekonomik aktivitedeki yavaşlama nedeniyle işsizlik oranının yaz aylarında artmaya devam ettiğini öngörüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Turan, yurtiçi politik gündem, jeopolitik belirsizliklerin yüksek seyretmesi ve küresel talepteki zayıflıklar nedeniyle yıl ortalarında ekonomik aktivitede zayıflama beklediklerini, verinin de bu beklentiyi yansıttığını söyledi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puan azalarak yüzde 51.9 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, hizmet sektöründe 28,000 artarken, tarım sektöründe 129,000, sanayi sektöründe 56,000, inşaat sektöründe 66,000 kişi azaldı.

Verilere göre 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247,000 kişi artarak 3.13 milyon kişi olurken; 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1.7 puanlık artışla yüzde 19.4 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 390,000 kişi artarak 27.65 milyon kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 47.1 oldu.

Haberin Devamı

Haziran döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan azalarak yüzde 34 olarak gerçekleşti.

İŞSİZLİK ORANI YENİDEN ÇİFT HANELERDE...

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “ Kıyaslanabilir dönemler olan Haziran 2015 – Haziran 2016’ya baktığımız zaman, ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında 0,3 puanlık artış olduğu görülüyor. Ekim ayında açıklanacak olan Temmuz ayı verileri ve sonraki periyodlarda; Temmuz ayında yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle görüntü biraz daha negatife doğru evrilebilir. Gelen veriler Mayıs, Haziran, Temmuz ayları ortalaması, yani Temmuz etkisi daha yeni girdi. Temmuz sonrası döneme yansıyan olumsuzluklarla işsizlik oranı yüksek kalmaya devam edecektir. Yine aynı şekilde yaz aylarında sanayi üretiminde görülen yavaşlamanın etkileri, imalat sanayiinde istihdam tarafına da yansıyabilir. Söz konusu gelişmelerle beraber yaz aylarında işe alımların yavaşlayacağını düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı, yıl sonuna işsizlik oranının çift hanelere yeniden çıkacağını düşünüyoruz. işsizlik oranı yıl sonuna doğru %11 üzerine çıkabilir, 2016 yılı ortalaması da %10,5 seviyelerinde gerçekleşebilir” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!