DHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 10:26
DAVOS Zirvesi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’one minute’ çıkışıyla başlayan, ardından ’alçak koltuk’ kriziyle devam eden ve ’Mavi Marmara’ baskınıyla tamamen bozulan Türkiye İsrail ilişkileri, Alanya’da kruvaziyer turizmini vurdu. 2009 ve 2010 yılında deniz yoluyla yaklaşık 47 bin 506 İsrailli turistin geldiği Alanya, 2011 yılında ’sıfır’ çekti.
Ocak 2009’da Davos Zirvesi’nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e Gazze konusundaki ’one minute’ çıkışıyla Türkiye- İsrail ilişkileri gerildi. Ocak 2010’da ’alçak koltuk’ kriziyle devam eden ve Mayıs 2010’da 9 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği ’Mavi Marmara’ baskınıyla kopan Türkiye- İsrail ilişkileri, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde kruvaziyer turizmini de olumsuz etkiledi. 2009 yılında 52 gemiyle 36 bin 164 İsrailli turistin geldiği Alanya’ya, 2010 yılında ise 18 kruvaziyerle 11 bin 342 İsrailli turist indi. 2009 ve 2010 yılında deniz yoluyla gelen 47 bin 506 İsrailli turist, Alanya ekonomisine 7 milyon dolarlık bir katkı sağladı.
YILBAŞINDAN BU YANA HİÇ YOK
Yılbaşından bugüne kadar ise İsrail’den Alanya’ya hiç turist gelmedi. İsrail pazarından ’sıfır’ çeken Alanya, bu yıl Avrupalı zengin turistlere yöneldi. Malta bayraklı ‘Thomson Celebration’ isimli kruvaziyer gemisiyle 31 Mart’ta turizm sezonunu açan Alanya’ya, deniz yoluyla en fazla turist İngiltere’den geldi. Kruvaziyer turizminin rotasını Avrupa’ya çeviren Alanya, İngilizlerin ardından sırasıyla ABD, İtalya, Almanya, Kanada, Fransa, Meksika ve Avustralya’dan gelen turistleri ağırladı.
Antalya’ya havayolu ile gelen İsrailli turist sayısında da 6 kat azalma oldu. Yöredeki lüks tatil köyleri ve 5 yıldızlı otellerin başlıca konukları arasında yer alan İsrailliler, krizlerin ardından neredeyse ortadan çekildi. Antalya’daki konaklama tesislerinde 2008’de 317 bin 912 İsrailli turist tatil yaparken, bu yıl ise sayı 49 bin’e düştü.
’SURİYE’DEN DE GELMİYOR’
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, Avrupa ve Amerikalı turistlerin Alanya’ya geldiğini belirterek şunları söyledi:
"İsrailli turistleri orta vadede yok kabul ediyoruz. İsrail’i konuşmuyoruz. Sezon başından beri alternatif arayışlarımız sürüyor. İsrail’i gündeme almıyoruz ve başka pazarlar arıyoruz. Turizm anlık gelişen bir olgudur. Turizmcinin yapması gereken ise rotayı anında çevirebilmesi ve sepete farklı yumurta koymasıdır. Geçen yıllarda Suriye ile vizeler kaldırılmıştı. Şimdi ise Suriye’de isyan var ve Türkiye ile ilişkileri bozulmuş durumda. Buradan da turist gelmiyor. Yeni pazarlar bulmak zorundayız."
DENİZDEN YILDA 90 BİN TURİST
Alanya Limanı’na çeşitli ülkelerden yılda 90 bin yolcunun geldiğine dikkati çeken Alanya Liman İşletmeleri Denizcilik A.Ş. (ALİDAŞ) Başkan Yardımcısı Müfit Kaptanoğlu, ilçeye İngiliz turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Gemi seferlerinin Ocak 2012’ye kadar süreceğini kaydeden Kaptanoğlu, "Kriz öncesinde Alanya Limanı’na gelen gemilerin yüzde 80’i İsrailli turistleri taşıyordu. Şimdi ise İngiliz ve Amerikalı turistlerin yoğun ilgisi var. Gelen gemilerle bu kaybın yüzde 50’sini karşılamış durumdayız. Gelecek yıl için 42 gemiyle anlaşma sağlandı" dedi.
ALİDAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre Alanya’ya bu yıl 1 Ocak- 20 Kasım tarihleri arasında 32 kruvaziyerle 38 bin 903 turist geldi.