Güncelleme Tarihi:
Turcas Petrol’ün Genel Kurulu sonrasında gazetecilerle bir araya gelen Aksoy, “Enerjisa ile birlikte alıcı konsorsiyumu oluşturma fikrini ortaya attık. Türkiye’de enerji santralleri olan firmaların bu gazı temin etmesi sürdürülebilirlik açısından önemli. İsrail gazı ile ilgilenen diğer firmalara da kapımız kapalı değil. Onlarla da bir araya gelebiliriz” dedi. Akdeniz’de İsrail ve Kıbrıs açıklarında bulunan gazın Türkiye’ye iletilmesi ile ilgili olarak Turcas Petrol ve Enerjisa’nın yanı sıra Zorlu Grubu, Enka, Aksa gibi şirketlerin ilgilendikleri biliniyor.
İsrail’den Türkiye’ye yılda 7 ila 10 milyar metreküp doğalgaz gelmesi hedefleniyor. Projeksiyonlara göre 500 kilometrelik boru hattının alıcılar tarafından yapılacağını belirten Aksoy, “İsrailliler boru hattının içinde yatırımcı olarak bulunsalar daha iyi olur. Ama olmazlarsa da bu projeyi öldürmez. Belki finansmanı biraz daha zor olabilir” dedi. Turcas Petrol’ün Denizli’de yüzde 30 ortak olduğu doğalgaz santralindeki gaz ihtiyacının yıllık 1 milyar metreküp civarında olduğunu belirten Aksoy, “Öncelikli hedefimiz bu santralin gaz ihtiyacını karşılamak. Daha sonra gaz ticareti konusunu da düşünebiliriz” diye konuştu.
SATIŞ KARARININ NEDENİ
SOCAR’ın İzmir’de kuracağı STAR Rafinerisi’ndeki yüzde 18.5 ortaklıklarını bitirmek üzere olduklarını da hatırlatan Aksoy, “Burada yatırım sürecindeki özkaynak miktarları bizim en başta koymayı planladığımız miktarların çok üzerine çıktı. Başta bizim koyacağımız özkaynak 200-250 milyon dolarken bugün 400-450 milyon dolar seviyesine çıktı. Bizim de bu özkaynak için farklı bir finansman yöntemine gitmemiz gerekiyordu. Biz de borçluluk oranına dikkat eden halka açık bir şirketiz, bu nedenle rafineri projesindeki hissemizi satıyoruz” dedi.