Ä°spir Fasulyesi'ne coÄŸrafi iÅŸaret tescili

Güncelleme Tarihi:

Ä°spir Fasulyesine coÄŸrafi iÅŸaret tescili
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 12:26

Erzurum’un İspir ilçesinde yetiştirilen Türkiye’nin en ünlü ’kuru fasulye’si, Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.

Haberin Devamı

İspir’de paketlenerek ve logolu olarak önümüzdeki yıl satışa sunulacak olan İspir fasulyesi, böylece korsan satıştan arınacak. Böylece İspir adını kullanarak satış yapanlara karşı dava açılacağını belirten İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu, "Bilimsel ve makineli tarımla İspir fasulyesi yetiştirilecek. Şimdiye kadar yılda 250-300 ton arasındaki üretim 600 tona çıkarılacak" dedi.

PİŞİNCE KABUK ATMIYOR

Erzurum’un Karadeniz’e komÅŸu olan Ä°spir ilçesinde yetiÅŸtirilen ÅŸeker cinsi kuru fasulye erken piÅŸmesi, suda ÅŸiÅŸmesi ve piÅŸince kabuk atmamasıyla biliniyor.Â

İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Türkiye Patent Enstitüsüne başvurarak ’İspir kuru fasulye’nin haklarını aldı ve markalaşma yolunda önemli bir adım attı. İspir kuru fasulyesi Atatürk Üniversitesi’ne bağlı İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu, İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile hazırlanan ’Sürdürülebilir yerel marka, İspir Kuru Fasulyesi’ projesine, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) destek verdi. Böylece yörede önce makineli tarıma geçilecek, İspir’de bir paketleme ünitesi kurulacak. Önümüzdeki yıldan itibaren logolu paketlerle ’İspir kuru fasulye’si satışa sunulacak.

Haberin Devamı

ÃœRETÄ°M KAPASÄ°TESÄ° ARTACAK

İlgisi olmayan kuru fasulyenin ’İspir kuru fasulyesi’ adıyla satışının böylece önleneceğine dikkati çeken İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu, "Proje sayesinde bilimsel ve makineli tarımla İspir fasulyesi yetiştirilecek. Önce İlçe Tarım Müdürlüğü, fasulye ekilecek alanları belirleyecek. Tescillenen ürünün kalitesine göre yeni ekim alanları oluşturulacak. Şimdiye kadar yılda 250- 300 ton arasındaki üretim makineli tarımla 600 tona çıkarılacak. Eskiyen yöntemlerle üretildiği için şimdi bir dekardan 160 kilo yerine 100 kilo fasulye üretiliyor. Yurt dışından da çok fazla talep var. Paketleme ünitesiyle sorunlar ortadan kalkacak. Ürünümüzün tesciletmemizdeki temel amaç korsanın önüne geçmek. İspir kuru fasulyesi adı altında ambalajsız ve izinsiz satış yapanlar Patent Hakları Koruma Kanununa göre 4 yıl hapis cezası alacak. Ayrıca işletmelere 46 bin lira para cezası verilecek" diye konuştu.

Projede, çiftçilerin makineli tarım ile ilgili bilgilendirme görevini üstlenen Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve proje sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, "Amacımız ulusal düzeyde bir marka değeri taşıyan ’İspir kuru fasulyesi’nin bu değerini sürdürülebilmek. Projenin tanıtımı ve çiftçilerin eğitilmesi için Yükselokulda çalışmalar yapıyoruz. KUDAKA’nın desteklediği proje yaklaşık 192 bin liraya çıkacak. Projeyeyle berebar paketleme ünitesi yapılacak. Logosuz, paketlenmemiş ürün satılmayacak. Okulumuz bahçesinde çiftçilere yönelik bilimsel ve makineli tarım hakkında pratek eğitim de verilecek" dedi.

Haberin Devamı

Ä°SPÄ°R FASÃœLYESÄ°'NÄ°N YAPILIÅžI

Fasulye, bir gün önceden kaynar suyla ıslatılır. Bir sonraki gün haşlayıp suyu süzülür. Etli yapılacaksa, eti ayrı bir tencerede kavrulur ve soğan eklenip kavurmaya devam edilir. Domates ve biber salçası eklenip karıştırıldıktan sonra suyu eklenip iyice pişirilir. Et iyi bir şekilde piştikten sonra tuzu ve İspir Fasulyesi eklenip biraz daha pişirilir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!