Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 00:00
Avrupa Birliği (AB) liderleri Euro’nun geleceği, mali yardım paketinin genişletilmesi ve AB anlaşmasının kapsamının değiştirilmesini görüşecekleri yılın son zirvesini gerçekleştirmek üzere bugün Brüksel’de toplanırken Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Euro’ya ve zordaki üyelere sahip çıkarız” mesajı verdi. Moody’s, İspanya’nın notunu düşürebileceği uyarısı yaptı.
AVRUPA Birliği’nin (AB) para babası olarak nitelendirilen Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel,
Euro’dan çıktı, çıkacak tartışmaları arasında bugün başlayan AB liderleri zirvesi öncesinde Euro’ya ve birliğe sahip çıktı. Aynı saatlerde de uluslararası
kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den İspanya’ya yönelik not düşürme uyarısı yapıldı. Merkel, AB’nin ve Euro’nun dünya çapında yaşanan ekonomik krizde başarılı olduğunu ispatladığını belirterek, Euro Bölgesi’nin dağılacağı söylemlerinin de dile getirildiği zirve öncesinde, “AB zorluklarla karşı karşıya olsa da sıktıntıdaki hiç bir üyemizi yalnız bırakmayız” dedi.
Sadece birlikte başarılıyızMerkel, Almanya’da Federal Meclis’te şöyle konuştu: “Tüm AB ülkeleri kriz döneminde cesur, birlikte ve kararlı bir şekilde hareket etti. Euro krize dayanıklı olduğunu gösterdi. Kriz AB’yi zorlasa da bu kriz sayesinde AB’nin sorumlulukları üstlenmesini bilen bir birlik olduğu ortaya çıktı. Avrupa birlikte hareket edince başarılı oldu. Avrupa sadece birlikte hareket edince başarılı olur.”
16 üyeli Euro Bölgesi zorluklar içinde olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Merkel, şöyle devam etti: “Ama tek para birimi Euro’nun hayatta kalacağı konusunda rahatım. Euro Bölgesi’nin zor bir dönemden geçtiği reddedilemez ama yine Euro Bölgesi’nin kriz korumalı olduğu da reddedilemez. Hepimizin kendisine “‘Eğer tek tek ulusal para birimlerimiz olsaydı bu kriz sürecinde ne yapardık’ diye sorması gerekir.”
İspanya’nın notu düşebilirMoody’s’in İspanya’dan sorumlu Kıdemli Analisti Kathrin Muehlbronner ise, not indirimi uyarısı ile ilgili yaptığı açıklamada, “İspanya’nın kredi notunun, artan borçlanma maliyetleri, bankacılık sistemindeki potansiyel kayıplar ve gelecek yıla ilişkin yüksek finans ihtiyaçları konusundaki kaygılar nedeniyle muhtemel bir not indirimi için gözden geçirilecek” dedi. Moody’s, İspanya hükümetinin bütçe açığını azalmak amacıyla geçtiğimiz aylarda bir önlem paketi açıkladığını ve bu paketin bütçe açığının düşmesine yardımcı olsa da özel sektör ve bireysel kredilerin geri ödenmemesi riskinin düşündürücü olduğuna dikkat çekti.
Yardım alır beklentisi yokMuehlbronner da, İspanya ile ilgili raporunda, ülkede şu ana kadar dile getirilenden daha fazla riskin bulunduğunun gözlemlenmesi nedeni ile not indirimi uyarısı yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Moody’s İspanya’nın borç ödeme gücünün tehdit altında olduğuna ve AB-IMF yardım paketine ihtiyaç duyacağına inanmıyor. Ancak sadece İspanya’nın değil bölgedeki diğer hükümetlerin ve bankaların da fon ihtiyaçları, gelecekte ülkeyi stres altına alabilir” dedi. Moody’s raporunda İSpanya’nın notu düşse de Euro Bölgesi’nin diğer sıkıntılı ülkelerinden daha düşük bir nota kadar düşmeyeceği, Aa seviyesinde kalmaya devam edeceği behirtildi.
Barroso: Güzellik yarışmasını bırakıp sorunlara odaklanalım AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, birliğin yürürlükte olan 750 milyar Euro’luk kurtarma paketinin geliştirilmesi gekertiğini belirterek, “Birbiri ile uyumsuz ve aykırı senaryolar üreten, çözüm getirmeyen açıklamalar yapan AB’li politikacılar, birbirleri arasındaki güzellik yarışmasını bırakıp asıl sorunlara odaklanmalılar” dedi.
İspanya: Görünüm üç ayda pozitife dönerİSPANYA Ekonomi Bakanı Elena Salgado Moody’s’in açıklaması ile ilgili olarak şunları söyledi: “Moody’s’in değerlendirmesi İspanya’nın borç ödeme gücüne ilişkin şüphe yaratmadı. Önümüzdeki üç ay içinde ülkenin negatif görünümünü pozitife çevirecek etkili argümanlar sunabileceğinemiz beklentisi içindeyim.”
Finansal yardım son çare görülmeli
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, zordaki üyelere ve Euro’ya sahip çıkan açıklamalarında mali yardımın son çare olması gerektiğinin altını çizdi. Krizler nedeniyle zor durumda kalan AB ülkelerine acil yardım yapılmasının her zaman sadece son çare olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Merkel, bu ilkenin, yeni oluşturulması düşünülen krizleri önleme mekanizması için de geçerli olması gerektiğini, bu mekanizmanın 2013 yılı ortalarından itibaren aşırı borçlanan AB ülkeleri için işlerlik kazanmasının beklendiğini söyledi.
İsveç faizi 0.25 puan artırdı
İSVEÇ Merkez Bankası (Riksbank), enflasyonda istikrarı sağlamak için gösterge faiz oranını 0.25 puan artırarak, yüzde 1.25’e çıkardı. Riksbank, İsveç ekonomisinin rekor oranda büyüdüğünü, Avrupa’da kamu finansmanında kaygıların yükselmesine rağmen, uluslararası ekonomide toparlanmanın sürdüğünü açıkladı.
İrlanda, IMF-AB paketini onayladı İRLANDA Parlamentosu, AB ve IMF’nin ortak BORÇ krizini aşmak üzere geçtiğimiz ay AB ve IMF’in oluşturacağı finansal yardım paketini almak üzere pafinansal yardım paketinin alınmasını onayladı. 67.5 milyar Euro’luk (90 milyar
dolar) paketin kabul edilmesi için oylamaya giden İrlanda parlamentosunda 75 hayır oyuna karşılık 81 evet oyu verildi. İrlanda Başbakanı Brian Cowen, yüzde 5.8 faiz oranı ile AB-IMF paketini almaktan başka çareleri olmadığını belirterek, tahvil satışı ile borçlanmanın daha pahalı olduğunu söyledi.