İspanya’nın notu düştü Yunanistan IMF’lik olmamak için direniyor

Güncelleme Tarihi:

İspanya’nın notu düştü Yunanistan IMF’lik olmamak için direniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 00:00

Avrupa’da Yunanistan’ın ardından İspanya’nın da notu düştü. Bunun üzerine piyasalarda küçük de olsa dalgalanma yaşandı. Yunanistan Maliye Bakanı Georgios Papaconstantinou da, “IMF’ye başvurmamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kurumu Fitch’in Yunanistan’ın kredi notunu ‘A-’den ‘BBB’ seviyesine indirmesinin ardından İspanya’nın da notunun düşürülmesiyle Avrupa ekonomisinde ciddi bir dalgalanma başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) İspanya’nın kredi görünümünü, kamu finansman durumunun kötüleştiği gerekçesiyle durağandan negatife indirmesi, piyasalarda küçük çaplı dalgalanmalara yolaçtı.
300 milyar Euro’luk borç
Yunanistan’ın toplam borcunun 300 milyar Euro’ya ulaşmasının ardından Başbakan George Papandreu ülkedeki tüm partileri birlikte hareket etmeye çağırdı. Avrupa Birliği’nden (AB) yapılan uyarılar ve dünya borsalarının tepkileri sonrasında beraberlik çağrısı yapan Papendreu ‘saydamlık için yolsuzluğa karşı mücadele edilmesi’ gerektiğini söyledi. Yunan hükümeti yeni hazırlanan bütçe tasarısının ekonomiyi güçlendireceği konusunda finans piyasalarını ve yatırımcıları ikna etmeyi amaçlıyor.
Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Georgios Papaconstantinou “IMF’ye başvurmamak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. Fitch’in yeni bir hükümet kurma sürecinde olduklarını dikkate almadığını söyleyen Papaconstantinou kredi notunun düşürülmesinin güvenilirlik sorunu yarattığını belirtti. Durumun kendi hataları olmadığının altını çizen bakan, geçmiş hükümetlerin yanlış politikalarının ekonomiyi zora soktuğunu söyledi.
Yunanistan’ın canı acıdı
Yeni hazırlanan bütçenin kamu harcamalarını kısma konusunda kararlı olduğunu belirten Papaconstantinou hükümetin borçları azaltma konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Papaconstantinou ayrıca Fitch’in notunu açıklamasının, Yunanistan’ın canını acıttığını da sözlerine ekledi. Diğer taraftan, Yunanistan ekonomisindeki durumun İspanya ve İrlanda’da da yansıma gösterdiği ve finans ajanslarının açıkladığı oranlarla tehlikenin boyutlarının gözler önüne serildiği belirlendi.
Euro bölgesi zora girebilir
Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ise Yunan hükümetinin borç krizini aşma konusunda cesur adımlar atması gerektiğini söyledi. Söz konusu krizin para birimi olarak euro kullanan tüm ülkeleri ilgilendirdiğini belirten Trichet, durumun ciddiyetinin farkında olunması gerektiğini ifade etti. Trichet, bütçe durumunun “nazik” bir konu olduğunu söylerken Yunanistan için bir iflas durumunu göz önünde bulundurmadığını belirtti.

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı S&P’nin kredi notunu beğenmedi

Haberin Devamı

İSPANYA Başbakanı Jose Luis Radriguez Zapatero, İspanya’nın kredi notunu düşüren Standard and Poors (S&P) verilerine karşı çıktığını söyledi. “İspanya Hazinesi tamamıyle normal bir şekilde finanse ediliyor” diyen Zapatero, iki-üç kredi derecelendirme ajansının İspanya’nın borçları için en yüksek notu verdiğini ve hükümetin de bunu paylaştığını söyledi.

Soros: Yunanistan’ın iflasına izin verilmez

PARA sihirbazı olarak bilinen uluslararası yatırımcı George Soros, büyük bütçe açıkları ve piyasalardaki kaygılara rağmen, Yunanistan’ın iflasına izin verilmeyeceğine inandığını söyledi. Soros, “Yunanistan’a işleri düzeltmesi için baskı yapılıyor ama Yunanistan’ın borçlarını ödeyememe durumunda düşmesine izin verilmeyeceğinden eminim. Aynı şey İngiltere için de geçerlidir” dedi. Soros, Dubai’nin iki büyük şirketinin borç yapılandırma talep etmesinden sonra, bazı ülkelerin borçlarını ödeyemez duruma düşecekleri yolunda piyasalarda kaygılar oluştuğunu ancak bu durumların gerçekleşme olasılığının uzak olduğunu belirtti. Soros, “Ülkelerin borcunu ödeyememe kaygıları var ama bu uzak ihtimal. Korkuyu Dubai yarattı ama bu bir gün sürdü” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!