Güncelleme Tarihi:
Katalonya'nın, 2006 yılında Zapatero hükümeti döneminde kazandığı yeni özerklik statüsünü 2010 yılında Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla kaybetmesinin ardından yükselen bağımsızlık yanlısı siyasi girişimlerde sona yaklaşıldığı yorumları yapılırken, 27 Eylül'deki seçimleri bağımsızlık yanlısı partilerin kazanması halinde somut adımların atılacağı belirtiliyor.
İspanya'nın yıllık milli brüt iç üretimi 1 trilyon avronun biraz üzerindeyken, bunun yaklaşık 200 milyar avrosu Katalonya'dan çıkıyor. 7,5 milyon kişinin yaşadığı ve İspanyol ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan özerk yönetim olarak öne çıkan Katalonya'yı Madrid izliyor.
İki özerk yönetim beraber İspanyol ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturuyor. Ayrıca Ekonomi Bakanlığının 2014 yılı ekonomi verilerine göre İspanya'nın 240 milyar 34 milyon avroyu bulan ihracatının yüzde 25'i Katalonya'dan çıkıyor. Toplam gelirin yüzde 73'üne denk gelen hizmet sektörünü saymazsak yüzde 16,1'lik payı ile endüstri, Katalan ekonomisinin en büyük gücü olarak gözüküyor. İspanyol ekonomisinde endüstrinin payı yüzde 12.
Katalonya ekonomisinin en büyük sorunları ise kamu açığı ile işsizlik.
Son 8 yıldır kamu açığını düşürme hedeflerini tutturamayan Katalonya, 2014 yılında 24 milyar 384 milyon avro gelir toplarken, 29 milyar 536 milyon avro harcadı. 5 milyar 152 milyon avro ile yüzde 2,6 oranında kamu açığı veren Katalonya, İspanyol Maliyesinin belirlediği yüzde 1'lik kamu açığı hedefinden çok uzakta bulunuyor. 2008 yılında başlayan ekonomik kriz öncesinde yüzde 7,5 olan Katalonya'daki işsizlik oranının da mevcut durumda yüzde 19,1 olduğu belirtiliyor. Katalonya, İspanya genelinde yüzde 22,4 olan işsizlik ortalamasının altında bulunsa da Katalanların öncelikli sorunu işsizlik olmaya devam ediyor.
İspanyol hükümeti, Katalonya'nın olası tek taraflı bağımsızlığında otomatik olarak AB'nin dışında kalacağını, mevduat sahiplerinin bankalarından paralarını çekemeyeceğini, büyük firmaların Katalonya'dan çıkacağını, bankaların mevcudiyetinin küçüleceğini, işsizliğin yüzde 37'ye kadar çıkacağını, Katalonya'daki emeklilerin maaşlarında en az 350 avro kayba uğrayacaklarını, dış ticaretin azalacağını, sıcak para kaçışı görüleceğini savunuyor.
New York'da bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Katalonya'nın bu zamana kadar elde ettiği kazanımların "Katalonya, İspanya ve Avrupa için çok iyi olduğunu" vurgulayıp, "Tüm bunları riske atmak çok zor. Katalonya bağımsızlık ilan ederse gelecekte devlet olarak tanınabilir ama o zamana kadarki süreçte vereceği tahrip çok korkunç olur. 1 ayda bir ülkenin nasıl değiştiğini Yunanistan'da gördük. Ülkeyi tekrardan inşa etmek çok zor" ifadelerini kullandı.
İspanyol hükümetinden gelen bu uyarıları "tehdit" olarak algılayan Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı partiler ise Katalonya'nın hem bağımsız bir devlet olup hem de İspanyol vatandaşlığından çıkmayarak İspanya ve AB'deki tüm haklarını koruyabileceklerini öne sürüyor.
İlgili videolar: