Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hal Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu, 39 ilçede 8 bin 13 kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri “Sebze ve Meyve Alışkanlıkları” ile ilgili araştırmaya göre, Türk halkının en çok sevdiği kış sebzesinin, yüzde 44.2’yle ıspanak, en az sevdiği kış sebzesinin ise yüzde 0.3 ile karalahana olduğunu söyledi. Çakıroğlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın desteğiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, sebze denince Türkiye’deki vatandaşların aklına, daha çok pişirilerek tüketilen ürünlerin geldiğini, salatalarda çiğ kullanılmasının dikkatlerden kaçtığını ifade etti.
En çok sevilenler
Araştırma sonuçlarına göre, en çok sevilen ilk 5 kış sebzesinin başını yüzde 44.2’lik oranla ıspanağın çektiğini ifade eden Çakıroğlu, bunu yüzde 10.6 ile pırasanın, yüzde 10.3 ile lahananın, yüzde 5.6 ile karnabaharın ve yüzde 3.4 ile patatesin izlediğini söyledi. Çakıroğlu, en çok sevilen ilk 5 yaz sebzesini, “Taze fasulye, yüzde 34.5 ile ilk sırada yer alıyor. Onu yüzde 18.3 ile domates takip ediyor. Sıralama yüzde 16.6 ile patlıcan, yüzde 5.8 ile biber ve yüzde 3.1 ile salatalık olarak devam ediyor” şeklinde sıraladı. En çok sevilen ilk 5 kış meyvesinde başı yüzde 35 ile portakalın çektiğini kaydeden Çakıroğlu, bunu yüzde 26.7 ile elma, yüzde 17.2 ile mandalina, yüzde 3.8 ile nar ve yüzde 2.9 ile muzun izlediğini vurguladı. Çakıroğlu, araştırmanın sonuçlarına göre, en çok sevilen ilk 5 yaz meyvesinin yüzde 29.4 ile karpuz, yüzde 16 ile kiraz, yüzde 14.7 ile üzüm, yüzde 8.2 ile çilek, yüzde 5 ile erik olduğunu ifade etti.
En az sevilenler
Anket sonuçlarına göre, en az sevilen sebze ve meyveleri de açıklayan Çakıroğlu, şunları dile getirdi: “Yüzde 0.3’ün altında bir orana sahip karalahana, turp, pazı, maydanoz, soğan, pancar ve baklayı en az sevilen kış sebzeleri olarak sıralayabiliriz. Yine aynı oranın altında kalan enginar, maydanoz, dereotu, börülce, dolmalık biber, dolmalık yaprak ve soğan, en az sevilen yaz sebzeleri olarak dikkat çekiyor. En az sevilen kış meyvelerini, yüzde 2 oranın altında kalan ayva, kivi, greyfurt ve hurma oluşturuyor. En az sevilen yaz meyveleri kayısı, incir, vişne, dut ve nektari.”
Konserve tüketimi azalıyor
Vatandaşların sebzeyi, daha çok pişirerek ya da haşlayarak tükettiklerini belirten Çakıroğlu, çorba, meyve, salata ve soğuk tüketilebilen bazı sebzelerin vatandaşlarca yemek olarak görülmediğini kaydetti. Çakıroğlu, büyük ve toplu imalat yapan gıda üreticilerinin giderek çoğalmasının, kişisel üretimi azalttığına dikkati çekerek, “Evlerde sebzeleri, konserve yapma kültürü gitgide kayboluyor. Her mevsim tüm gıda türlerine erişmek mümkün olduğundan konserve pek tercih edilmiyor” dedi.
Taze tüketim ve haşlama ağırlıklı
TÜRK mutfağında yüzde 92.2 ile haşlamanın, yüzde 85.6 ile kızartmanın tercih edildiğine işaret eden Ali Çakıroğlu, şunları anlattı: “Buharda pişirme yöntemlerine hem insanımız yabancı hem de buna uygun mutfak gereçleri her evde yok. Gıdaların besin değerlerini yok etmeyen pişirme yöntemleri hakkında bir bilinç oluşmamış.”
Anketteki taze, kurutulmuş, dondurulmuş ve konserve şıkları arasında taze tüketimin her tüketicinin genel tercihi olduğunu dile getiren Çakıroğlu, şöyle konuştu: “Kurutulmuş gıda tüketimi, yeni saklama yöntemleri geliştikçe daha da azalabilir. Taze sebze tüketim sıklığı yüzde 91.5 gibi çok yüksek bir değere sahip. Bu demek oluyor ki haftanın her günü hatta günde birkaç defa olmak üzere taze sebze tüketilirken, dondurulmuş ve konserve gıda tüketimi neredeyse ayda bir düzeyinde gerçekleşiyor.”
Fiyatlar yüksek
İBB Hal Müdürü Ali Çakıroğlu, ankette, vatandaşlara, sebze ve meyve fiyatlarını, ucuzluk ve pahalılık açısından nasıl değerlendirdikleri-nin de sorulduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Ankete katılanlardan, sebze fiyatını çok pahalı bulanların oranı yüzde 35.8, pahalı bulanların oranı yüzde 51.5, normal bulanların oranı yüzde 11.4, ucuz bulanların oranı yüzde 0.3. Yüzde 1’lik dilim ise fikir beyan etmedi.”
Meyveleri dalından kopmuş gibi istiyoruz
ALİ Çakıroğlu, satın alınan meyvelerin tamamına yakınının, çiğ olarak tüketildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Meyveler ikinci bir işlemden geçmiyor. Bu, kültürel tercihlerimizle de ilgili bir durum. İnsanımız meyveyi dalından koparıldığı haliyle tüketmeyi seviyor. Meyvelerin, konserve ya da reçel olarak tüketimi de oldukça düşük değerlerde. Araştırmada çıkan yüzde 17 rakamı, ev hanımları arasında konserve ve reçel yapma alışkanlığının kaybolmakta olduğunu gösteriyor. Meyvenin haşlanarak ve pişirilerek tüketimi yüzde 5’lik bir oranla yok denecek kadar az. Meyvelerin paketlenmiş olarak tüketimi de aynı oranda çok düşük.”