Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2008 21:40
ALMANYA’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ve Mustafa Taviloğlu, Abdullah Kiğılı, Ali Murat Kızıltaş, Ekrem Akyiğit, Emil Güzeliş, Sait Akarlılar, Vahap Küçük, Yalçın Ayaydın, Oya Sener, Osman Benzeş, Süleyman Orakçıoğlu, Özlem İkiışık, Saruhan Tan, Selman Bilal gibi Türkiye’nin önde gelen 150 kadar perakendecinin katıldığı Perakende Liderler Zirvesi, bankacılar ile perakendeciler arasında düzenlenen mini zirvelere sahne oldu. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Tescilli Markalar Derneği (TMD), bankacılar ile biraraya gelerek bu hafta
kredi kartı faizine sınır getiren yasanın sakıncalarını anlatmak üzere bir açıklama yapacak.
Satışlar yüzde 35 düşerYasa tasarısını değerlendiren perakendecilerden Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu "Tüketiciyi korumak için düşünülmüş bir çalışma ama sektör çok büyük. Bizim cirolarımızın yüzde 75-80’i taksitlerden oluşuyor. Taksit kalkarsa perakende sektöründe cirolar yüzde 35 gibi düşer" dedi. Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı da, kendi markasının satışlarının yüzde 75’inin taksitle yapıldığını belirterek "Bu yasa çıkarsa perakendecilerin cirosu çok düşer. Bankacılarla birlikte hareket edeceğiz çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Tescilli Markalar Derneği (TMD) ve bankacılar bu hafta bir araya gelerek bu konuda bir açıklama yapacağız. Bu tüketiciyi korumaya yönelik bir şey ama cirolara yansıması olumsuz olur" diye konuştu.
Bankalarla buluşacağızYKM Genel Müdürü Jaklin Güner de konuyu değerlendirirken şunları söyledi: "Bizim ciromuzun yüzde 85’i taksitli satışlardan oluşuyor. Haftaya bir araya gelip konuşacağız. Perakende Liderler Konferansı’nda bir araya geldik. istanbul’da da dernekler ve bankacılar buluşarak konuyu değerlendireceğiz. Sektör olumsuz etkilenir."
Perakendecilerin yüzde 78’i global oyuncuya satışa sıcakNIELSEN işbirliği ile yapılan Liderler Anketi sonuçlarına göre perakendecilerin yüzde 78’i global bir oyuncudan iyi bir teklif aldıkları taktirde şirketlerini satmaya sıcak baktıklarını belirtti. Aynı soruya 2007 yılında perakendecilerin yüzde 68’i evet yanıtını vermişti. 10 puanlık artış dikkat çekici bulunurken anketten çıkan diğer ilginç sonuçlar şöyle:
Æ Perakendecilerin yüzde 62.5’i gelecek 12 aylık dönemde ülke ekonomisinin pek iyi olmayacağını, yüzde 9.4’ü de kötü olacağını belirtti.Æ 2008 yılında perakende sektöründe büyüme olacağını düşünenlerin oranı yüzde 53, aynı kalacağını düşünenlerin oranı ise yüze 40.
Æ 2009’da sektörde büyüme bekleyenler yüze 37, aynı kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 47.Æ Perakendecilerin yüzde 7’si 2008 yılında Beylikdüzü’ndeki alışveriş merkezlerinin kapanacağına inanıyor.
Æ 2009 yılında Beylikdüzün’deki AVM projelerinin kapanacağını söyleyenlerin oranı ise yüze 19.