Güncelleme Tarihi:
HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
İSTANBUL’da Taksim’i yayalaştırma projesi kapsamında yapılan çalışmalar yalnızca trafiği değil esnafı da etkiliyor. Özellikle tahta paravanlarla araç ve yaya trafiğine tamamen kapatılan Cumhuriyet Caddesi’nde, Gezi Parkı’nın altındaki iş yerlerine ulaşabilmek mümkün değil. Kepenk kapatan dükkanlarda zararın milyon liraları bulacağı ifade edilirken, işlerine devam eden çevredeki esnaf da satışların yarıya yarıya azaldığından şikayet ediyor. Meydandaki ve Cumhuriyet Caddesi’nin yaya trafiğine açık bölümünde kalan büfeler, zararları büyürse işçi çıkarma yoluna gideceklerini söylüyor. Seyyar satıcılar ise hem satışlarının azalmasından hem de kendilerine yeni bir yer gösterilmemesinden şikayetçi. Çalışmalar bittiğinde satışlarının artacağından umutlu olan esnafın bir diğer korkusu ise kazılarda tarihi eser bulunursa çalışma süresinin uzayacak olması.
TAKSİM'DE 240 GÜNLÜK ÇİLE BAŞLADI / FOTO-ANALİZ
DİKKAT ÇİVİ ATABİLİR TAHTA DÜŞEBİLİR / FOTO-ANALİZ
TAHTA PARAVANLA KAPALI
Taksim’de şu anda çalışmaların yapıldığı Cumhuriyet Caddesi’nin tahta paravanlarla kapatılan alanında McDonald’s, Hacıoğlu, Simit Sarayı, Jimmy’s, Alice Köfte, Aspen, Çınaraltı, Özurfa Lahmacun, Pizza Hut ve Mr.Kumpir’in şubelerinin yanı sıra tekel bayi ve THY’nin yazıhanesi bulunuyor. Bu dükkanlar şu anda kapalı ve bulundukları yere, tahta paravanları aşıp ulaşmak mümkün değil.
SEVKİYAT YAPILAMIYOR
Taksim’de dün öğlen saatlerinde, dükkanları dolaştık. Öğle yemeği saati olmasına rağmen, restoranların çoğu boştu. Gezi Parkı’nın karşısındaki mağazalardan Aslı Börek’in yetkilileri, çalışmaların başladığı ilk 7-8 günde işlerin yarı yarıya düştüğünü ifade ederek, “Paket servisle açığı kapatmaya çalışıyoruz. İşlerimizde yüzde 30’a yakın düşüş var. Bunun dışında motorlarımızı koyacak yer bulamıyoruz, mal sevkıyatı yapmak istiyoruz ancak araba girmiyor. Günlük iki olan sevkiyatımız da teke düştü. Dayanabildiğimiz kadar dayanmaya çalışacağız” diye konuştu.
İŞÇİ ÇIKARTIRIZ
Aynı sıradaki Marmaris Büfe’nin işletmecisi Turhan Karakulak da işlerinde yüzde 50’ye yakın düşüş olduğunu belirtiyor. Meydandaki dönercilerin işleri ise nispeten daha iyi. Kızılkayalar’da işlerde düşüş olmadığı, günlük 100 kiloya yakın döner satışı yapıldığı belirtilirken, Öztürk Döner’in işletmecileri de Taksim’in tamamen kapatıldığına ilişkin bir algı olması nedeniyle gelen-gidenin azaldığını anlatıyor. Diğer dönerciler de, günlük 25-35 kilo arasında yaptıkları satışların 15-20 kiloya indiğini anlatıyor.
Seyyar satıcılar yer bulamıyor
MEYDAN ve çevresindeki seyyar satıcılar da çalışmalar nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Belediye tarafından belirlenen yerlerde satış yapabilen seyyar satıcıların bir kısmının durduğu yerde şimdi tahta paravanlar bulunuyor. Çalışmalardan önce çiçeklerin önünde satış yaptığını söyleyen bir simitçi, “Şimdi çiçekçilere yeni yer gösterdiler ama bizim nerede duracağımız belli değil. Nereyi boş bulursak orada duruyoruz, bu sefer de diğer seyyar satıcılar ile aramızda gerginlik oluyor. Satışlarımız da çok düştü. Günde 300 simit satarken, şimdi 90 taneyi zor satıyoruz” diyor.
3 restoranı kapandı
HACIOĞLU Lahmacun’dan Deniz Hacıoğlu, zararlarının büyük olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Yalnızca Hacıoğlu şubemiz değil, Jimmy’s ve Alice Köfte de restoranları da bizimdi. Hacıoğlu’nda günde ortalama 1500 lahmacun satarak, 5-6 bin lira ciroyu yakalıyorduk. Diğer restoranlarla da birlikte ciromuz toplam 8-9 bin lirayı buluyordu. Bu restoranlara 1 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Prestij şubelerimizi, yatırımlarımızı bir anda kapatmak durumunda kaldık. Burada çalışan elemanlarımızı da diğer şubelerimize dağıttık. Çok üzgün olduğumuzu söyleyebilirim. Hukuk departmanımız konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor, hukuki yollara başvuracağız.”
Çiçekçiler siftahsız
YAYALAŞTIRMA projesi kapsamında taşınan çiçekçiler de siftah yapamadıklarını anlatıyor. Çiçekçilerden Gülzade Yorgun, “Yeni yerimizde yeni müşteriler bekliyoruz. Sabah saatlerinde açıldığımızda siftah yapıyorduk ancak şimdi öğlene kadar siftahımız olmuyor. Önceki gün eve siftahsız gittim. Günde 10 buket çiçek sattığımız oluyordu, şimdi satamıyoruz” diye konuşuyor.
TUROB: Otellerde sorun yaşanıyor
TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yayalaştırma projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda çevrede bulunan otellerde büyük sıkıntı yaşıyoruz, bu süreçte yetkililerin trafik ile ilgili acil çözüm üretmesini bekliyoruz” dedi. İstanbul’un da trafikten arındırılmış bir meydana sahip olması gerektiğini söyleyen Bayındır, şu değerlendirmeyi yaptı: “Proje bittiği zaman İstanbul için her zaman özel olan Taksim Meydanı’nın yaşayan ve eğlendiren bir mekan olmaya devam etmesini bekliyoruz. Ancak bu proje hayata geçirilirken daha planlı ve iletişim açısından farklı bir çalışma tercih ederdik. Bu bölgede, turiste hizmet veren birçok otel bulunuyor ve başta gürültü gibi önemli sorunlar yaşanıyor.”