Güncelleme Tarihi:
CARİ açıkla mücadele kapsamında Merkez Bankası’nın aldığı kararlara destek olacak ek tedbirler alınması beklenirken, kredi kartında son zamanlarda 24 aya kadar uzayan taksit sayısının 9 ya da 12’ye indirilmesinin gündeme gelmesi sanayiciyi rahatsız etti. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, bu tip önlemlerde ‘tatlı geçiş’ yapılmasını isterken, “Şimdi birdenbire bunu keserseniz işler düşecek. İşler düşünce insanlar hemen işçi çıkartıyor” uyarısında bulundu.
Tatlı tatlı uygulansın
Vestel ve Turkcell’in beyaz eşya teknolojisi ile mobil iletişim teknolojisini birleştirdiği cep telefonundan yönlendirilebilen klima ‘Smart Plus’ın tanıtıldığı toplantıda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı taksitlerini 24 ay yerine en fazla 9 taksitle sınırlandırmasının gündeme gelmesinin beyaz eşya sektörüne olumsuz etkileri olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi: “Bu herşeyi etkiler, reçeteyi yavaş yavaş uygulamak lazım. Öyle birden bire uyguladığınız zaman bu herşeye yansıyor. Sonuçta bir iş dönüyor. Bu iş yalnız bizi değil herkesi etkiler. En ufak bir şeyde satışlar düşüyor, etkileniyor. Çünkü ne olursa olsun şöyle birşey var, insanlar borçlu. Herkes borçlu yaşıyor. Niye? Çünkü insanlar taksitlerle ihtiyaçlarını almış veya ihtiyacından fazlasına girmiş, veya eve girmiş, arabaya girmiş ve uzun bir dönemden geçtiği için insanları böyle kıstığınız zaman mutlaka, insanlar da bir yerlerden kısar.”
İşsizlik artıyor
Türkiye’nin iki büyük sorunundan birinin cari açık olduğunu hatırlatan Yüngül, “Doğrudur, halledilir. Öbürü de ‘işsizlik’ deniyor. Şimdi birdenbire bunu keserseniz o zaman işler düşecek. İşler düşünce insanlar hemen işçi çıkartıyor” dedi. “Yapılacaksa bile belli bir plan dâhilinde yavaş yavaş yapılmasının daha iyi olacağını düşünüyorum Bunu tatlı tatlı yapmak lazım” diyen Yüngül, “Vadeleri hemen düşürmek yanlış olur. Belki netice olarak doğrudur ama uygulamasının zaman içinde olması lazım” dedi.
Nasıl çalışıyor
Smart Plus’a, GSM teknolojisi ile cep telefonundan kumanda ediliyor.
Bir ailede 4 kişinin cep telefonu klimaya mesaj gönderebiliyor.
Tanımlanan cep telefonlarından birinden ‘soğut’ komutu ve istenilen derece rakamla yazılıp 8785’e (VSTL) gönderiliyor.
Eğer doğru komut verildiyse, klima o cep telefonuna geri bildirim gönderiyor.
Yanlış bir komut verildiyse klima, sahibine komutu düzeltmesi için geri bildirim mesajı gönderiyor.
Klima ‘cep’ mesajıyla kumanda edilebilecek
VESTEL ve Turkcell, beyaz eşya teknolojisi ve mobil iletişim teknolojisini birleştirdi. İşbirliği
kapsamında ortaya çıkan ilk ürün cep telefonuyla kumanda edilebilen Vestel’in Smart Plus kliması oldu. Tüketicilerin klimalarını istedikleri yerden bir mesaj aracılığıyla yönlendirebilmesini sağlayan Smart Plus teknolojisihi tanıtan Vestel Şirketler Grubu Başkanı Ömer Yüngül, Turkcell ile bu stratejik işbirliğinin diğer ürünlerle de devam edeceğini söyledi.
Klimada hedef yüzde 30
Bu uygulamanın şu anda lüks görülebileceğini de dile getiren Yüngül, “Emin olun bir kere kullanılmaya, alışılmaya başladığında tıpkı otomobillerde arka koltuklardaki otomatik cam açması gibi bundan da vazgeçemeyeceğiz” dedi. Vestel’in bugün klima pazarında yüzde 14 paya sahip olduğunu belirten Yüngül, bu rakamı kısa vadede yüzde 20’ye ulaştırmayı, 2015 yılında ise yüzde 30 pazar payı ile liderliği elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Yüngül, cep telefonu ile klimanın uzaktan kumanda edilmesinin başka cihazlarda da görülüp görülmeyeceğine ilişkin olarak, “Bu daha başlangıç. Bizim bütün ürünlerde çok değişik uygulamalarımız var, yakın zamanda göreceksiniz. Bu daha başlangıç” dedi.
Yüngül, Vestel’in 2011 hedefleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Fabrikalarımız tam kapasite çalışıyor. İleriye yönelik şu an için siparişler dolu. 2011’de hedefimiz yüzde 17 büyümek. 130 ülkeye ihracat yapıyoruz. Krize giren ülkelerde yeni fırsatlar çıkabiliyor.”
Turkcell’de genel kurul için bazı gelişmeler var
TURKCELL Genel Müdürü Süreyya Ciliv, genel kurul ve temettü konusunda küçük gelişmelerin olduğunu ve bunların problemin çözümüne yönelik olmasını umduklarını belirterek, yakında bir açıklama yapabileceklerini söyledi. Türkiye’ye bakıldığında ise bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün avantajlı durumda olduğunu savunan Ciliv, global kiriz döneminde 37 milyon insan işini kaybettiğini, bu dönmede ise Turkcell olarak Türkiye’de 4.4 milyar TL yatırım yaptıklarını söyledi. Kriz dolayısıyla herkesin frene bastığı ortamda kendilerinin gaza bastığını kaydeden Ciliv, bu sayede Türkiye’nin 138 ülke arasında mobil iletişim kapsama konusunda birinci olduğunu söyledi.
Ciliv ayrıca toplantıda, data kartlarda verginin maliyeti ciddi şekilde artırdığını belirterek, bunların kaldırılması konusunu da Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini kaydetti. SIM kartlarda 40-50 lira arasında bir vergi olduğunu belirten Ciliv, şöyle konuştu: “Data kartlarından klimaya takılan kartlarda bu vergi halen geçerli. Bu gerçekten sektörün önünde bir engel.”