İşlem yasağı keskinleşiyor

Güncelleme Tarihi:

İşlem yasağı keskinleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2001 00:00


Yeni Sermaye Piyasası Kurulu yönetimi işlem yasağı ile ilgili uygulamasının ayrıntılarını keskinleştirdi. Gerçi konuyu hangi borsacıyla konuşursak konuşalım bir nokta üzerindeki vurguları hiç değişmiyor.
Haberin Devamı

Şöyle ki borsacılar işlem yasağının pratikte hiç bir etkisinin olmadığını, piyasanın en eski, en tanınmış, yaptığı operasyonlar en çok dile düşmüş oyuncularından ve yasaklılarından birinin* bile, kısa bir süre öncesine kadar işlem yapmaya devam ettiğini belirtiyorlar.

İşlem yasağı olan bir kişi nasıl piyasaya giriyor derseniz yanıt çok basit: Başkalarının isimlerine açılmış hesaplardan… Eş, dost akraba… Gerçi SPK yönetimi özel sohbetlerde, tespit edilmesi durumunda bu hesaplara da aynı yaptırımların uygulanacağını belirtiyor ama piyasa oyuncuları bu konuda çok da iyimser değil.

Fiktif hesap konusunda çarpıcı bir örnek verelim: Yine piyasanın en tanınmış oyuncularından ve ismi SPK yasaklıları listesinde de yer alan bir oyuncunun* bir şirketin* halka arz sırasında renkli fotokopi ile çoğaltılmış sahte kimliklerle hisse senedi almak için başvuru yaptıı piyasanın iyi bildiği bir hikayedir.

İşlem yasağının kapsamı

  • SPK yönetiminin haftalık bülteninde yayımladığı bilgilere göre, Takasbank işlem yasağı getirilmiş oyuncuların hesaplarının donduracak ve bu hisse senetlerini sahiplerine verilmek üzere ilgili aracı kuruma devredecek.
  • Fiziki olarak sahiplerine teslim edilen hisse senetleri de kurul kaydından çıkarılacak. Yani artık bu hisse senetleri piyasada alınıp satılamayacak.
  • Bu hisse senetleri sadece elden alınıp satılabilecek.
  • Eğer bu operasyon sonucu aracı kurum nezdinde bir kredi mağduriyeti doğarsa, aracı kurum bu hisselerin bir kısmını satarak mağduriyetini karşılayacak.
  • Ayrıca işlem yasağı getirilen oyuncuların aracı kurumlar nezdindeki kredili hesapları da SPK'ya bildirilecek.
  • Bir başka önlem de farklı isimlere açılmış hesaplardan yapılan işlemleri önlemeye yönelik. Bu çerçevede SPK, işlem yasağı getirilmiş kişilerin vekil tayini ile yapılacak işlemlerine de yasak getiriyor.

    Ve işte 28 Şubat itibariyle hakkında işlem yasağı konulan ve yukardaki hükümlerden etkilenecek 60 kişi ve kuruluş:

    1- Abdullah Salim Çopur
    2- Ahmet Bayram
    3- Ali Mutlu
    4- Ali Ziya Sesel
    5- Ali Rıza Erkul
    6- Altuğ Uğur
    7- Ana Turizm ve Ticaret AŞ
    8- Arzu Çakır
    9- Arzu Demirtaş
    10- Arzu Gömeç
    11- Aysun Salman
    12- Bayram Kutlu
    13- Bekur Tuncer Saka
    14- Betül büyüksan
    15- Cem Mardin Horuluoğlu
    16- Cemile Bal
    17- Cengiz Artam
    18- Dursun İnal
    19- Enver Fırat
    20- Ergun Yüksel
    21- Erkan Uğurlu
    22- Fahrettin Göllü
    23- Frank Adams Invest Fund
    24- Gök Turizm ve Ticaret AŞ
    25- Gündüz Arel
    26- Halil Güvener
    27- Halit Kartal
    28- Huriye Sömek
    29- Kadir Kelek
    30- Klasik İnşaat ve Ticaret AŞ
    31- May Madencilik Yatırım ve Ticaret AŞ
    32- Mehmet Ay
    33- Merkez Yatırım ve Ticaret AŞ
    34- Mevlüdiye Wöber
    35- Millenium Investors Fund
    36- Muhammet Erkul
    37- Musa Öztürk
    38- Ömer Yüksel
    39- Profil İnşaat ve Ticaret AŞ
    40- Söksa İplik Sanayi ve Ticaret AŞ
    41- Şahin Balkaya
    42- Salim Özen
    43- Selami Uluışık
    44- Ünal Demirtaş
    45- Yapı ve Ticaret AŞ
    46- Zeki Kaydı
    47- Abdurrahman Yıldırım
    48- Can Dilmener
    49- Selen Dilmener
    50- Tülay Yılmaz
    51- İsmail Sarıer
    52- Ömer Parmaksızoğlu
    53- Ahmet Kalyoncuoğlu
    54- Ayhan Potur
    55- Arife Keş
    56- İlhami Suaydın
    57- Hamdi Karakaya
    58- Haluk Müftüoğlu
    59- Aslı Kaşıkçı
    60- Emre Yazıcı

    * Yazıda gönderme yapılan kişi ve kuruluşların adı gayriresmi olarak piyasa tarafından bilinmektedir. Fakat konu ile ilgili resmi bir açıklama olmadığından isimlere değinilmemiştir.

    BORSA KORİDORLARINDAN

    Kapanmayan aracı kurumlar…

    Uzun bayram tatilinin ardından piyasalar da hareketlenmeye başladı. Krizin aracı kurumları da vuracağı az çok biliniyordu. Gerçi ifade etmekte yarar var bu krizi mali kesimden en ucuz atlatması beklenen kesim ise aracı kurumlar cephesi.

    Fakat SPK işi yine sıkı tutmaya kararlı. Şubat ayı içinde yaşanan hızlı düşüşler aracı kurumlarından sermayelerini ve İMKB nezdindeki teminatlarını eritti. Bu çerçevede SPK bazı aracı kurumlara sermaye yeterliliği şartını yerine getirmediği gerekçesiyle 28 Şubat tarihi itibariyle işlemlerinin durdurulacağı yönünde bir yazı gönderdi.

    Fakat ayın 12'si geçti. Bu aracı kurumlar kapanmadı. Bayram sonrası beklendi ama bayram sonrasının ilk iş günü de bu aracı kurumların işlemleri devam etti. SPK'nın neden gönderdiği yazı çerçevesinde davranmadığı merak konusu. Kimilerine göre herkes gibi SPK da Ulusal Planı bekliyor. Bizde bekleyip göreceğiz…

    Kapanan aracı kurumlar…

    SPK, Egebank, Yaşarbank, Yurtbank ve Bank Kapital'in borsa dışında alım satım aracılığı, repo ters repo yetki belgelerini iptal etti. Ayrıca bu kurumları Türkiye Aracı Kurumlar Birliği üyeliğinden çıkardı. Bu çerçevede bu aracı kurumların işlem hacimleri de sektör ortalaması hesaplanırken dikkate alınmayacak. Yani Aracı Kurumlar Birliği yönetimi belirleyecek ilk 25 aracı kurum sıralaması değişecek.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!