İslami holdingler dışarda 10 milyar mark toplamış

Güncelleme Tarihi:

İslami holdingler dışarda 10 milyar mark toplamış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2001 02:04

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, hafta sonu Abant'ta yapılan arama konferansı sonuçlarını değerlendirirken, İslami holdinglerin Almanya'da para toplamalarına da değindi. Cansızlar, ‘‘Yatırımcının bilgisizliğinden yararlanıp 10 milyar marka yakın para toplamışlar’’ dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, çoğunluğu Konya'da kurulu bulunan islami holdinglerin bugüne kadar yurt dışındaki Türkler'den 10 milyar mark topladığını açıkladı.

SPK'nın, bir yıl arayla ikinci kez gerçekleştirdiği ve sermaye piyasalarının ihtiyacı olan düzenlemeleri tesbite yönelik ‘Arama Konferansı’’ hafta sonu Abant'ta yapıldı. SPK, İMKB, aracı kurumlar, akademisyen, kamu kuruluşları ve medyadan temsilcilerin katıldığı Arama Konferansı'ndan çıkan sonuçların ardından bir değerlendirme yapan Cansızlar, Hazine'nin ihraç ettiği euro tahvillerin yurtdışında tanıtımının önemli olduğunu vurguladı. Cansızlar'ın yaptığı değerlendirme şöyle:

10 MİLYAR MARK :

Yatırımcının bilgisizliğinden yararlanan birtakım kurumlar bugüne kadar yurtdışındaki vatandaşlarımızdan 10 milyar marka yakın para toplamışlar. Şimdi Euro'ya çevrilebilir DEM tahvil modelini road-show'larla modeli yurtdışındaki yurttaşlara tanıtmamız lazım.

ÜST KURULLARIN DENETİMİ:

Bütün kurullar dış denetime tabi olmalı. Bu denetimi de Sayıştay yapmalı. Kurullar ayrıca, yıl içinde izledikleri politakalar konusunda Meclis'in ilgili komisyonlarına yılda bir kez bilgi vermeli. Bu, idari-mali özerkliği zayıflatmaz; güçlendirir.

ENFLASYON MUHASEBESİ:

Yıllardır enflasyon yaşayan bir ülkede, hemen uygulamaya konulmasından yanayım. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinden şirketler mali bilançoları zayıfladığı için zaten iyi bir fırsat.

RATING:

Finansman bonosu ihracı için rating yapılmalı. Hisse senedi ratingi daha sonraki aşamada olabilir. Bu krizden aracı kurumların etkilenmemesinin nedeni, yakın denetimdir. Aracı kuruluşlar 15 günde bir bilançolarını gönderiyorlar.

KOMİSYON ORANLARI:

KHK'de değişiklik çalışması başlattık. Komisyon oranlarını belirleme yetkisi Aracı Kurumlar Birliği'ne bırakılmalı. SPK'nın onayına sunulmalı. Bunu yılbaşından önce çıkaracağız.

GYO'larda KDV İNMELİ:

Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'nda vergi teşvikin çok önemsiyoruz. Buradaki KDV yüzde 1'e kadar çekilmeli. Ayrıca, finansal araçlarda vergilendirme çok basit ve yalın olmalı. Herkes anlayabilmeli.

BİREYSEL EMEKLİLİK:

Hemen yarın devreye sokulmalı. Çok önemli bir fonksiyonu var.

ŞİRKETLER HİSSELERİ:

Şirketlerin kendi hisselerini satın almasına sıcak bakıyorum. Kanun değişikliği yapılması gündeme gelecek. İhraç edilen finansman araçlarının piyasada dalgalanma yaratmaması için ‘buy-back’ denilen hisse alımını yapabilmeli. Bunun için Türk Ticaret Kanunu'nda değişikli gerekiyor.

AZINLIK HAKLARI:

2002 başında çıkacak. Azınlık hakları kuvvetlendirilecek. Ayrıca yatırımcı için toplantıları yapılacak. Gördüğümüz kadarıyla insanlar hakikaten bilgiye susamışlar. Bu alanda bir enstitü kurulmasında yarar.

İşleme kapalı hisselere seyirci kalamayız

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, İMKB'de işlem sırası kapalı şirket sayısının 30'a ulaştığını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Dünyanın hiçbir yerinde işlem sırası kapalı şirket yok. SPK'nın asıl fonksiyonu, yatırımcıyı bilgilendirmek. Bilgilendirmekten sonra kararı yatırımcıya bırakmak lazım. Borsa'da işlem sırası kapalı şirket sayısı 30'a ulaştı. Bilgi formları dağıtıldı. Son durum, beş iş günü öncesinden duyurulacak. Yatırımcı kararını verecek. İster alıp ister satacak. BDDK, bu konuda insiyatif kullanamaz. Yani işlem sırası kapalı bir banka iştiraki için ‘açılmasın' diyemez. SPK da seyirci kalamaz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!