İslami araca Türkiye, İran ve Malezya imzası

Güncelleme Tarihi:

İslami araca Türkiye, İran ve Malezya imzası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2007 00:00

Malezya, İran ve Türkiye ile birlikte kıble gösteren, namaz vakitlerini bildiren, Kur’an-ı Kerim ve İslámi örtülerin saklanabileceği özel bölüme sahip İslami otomobil üretme kararı aldı.

İran’ın ortaya attığı fikirle ortaya çıkan İslámi özelliklere sahip otomobil üretme girişimlerini Proton Holdings Yönetim Direktörü Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir açıkladı. Üretilecek aracın global piyasalarda satılması hedefleniyor.

NEDEN ÜÇ ÜLKE: Mohamed Tahir İran, Malezya ve Türkiye olmak üzere üç ülke belirleyip, tekliflerini sunduklarını belirterek, "Neden bu üç ülke? Çünkü, bence bu ülkeler otomotiv merkezleri" dedi. İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne 40 katılımcıyla birlikte ziyarette bulunan Malezya başbakanlık temsilcileri, İran’da katıldıkları bir yemekte İslámi araç hedeflerini paylaştılar. Söz konusu girişimin Malezyalı şirketler için büyük bir iş potansiyeli taşıdığı belirtiriliyor.

YATIRIM ÇEKECEK: İslámi araç üretme girişiminin, Malezya’nın Türkiye ve İran ile ortak şirket kurma olasılığını güçlendirdiği bildirildi. Öte yandan söz konusu girişim ile, Malezya’nın ekonomik gelişim koridoruna Ortadoğu’dan yatırım çekebileceği de söyleniyor. Proton, Petronas, Khazanah Nasional Bhd, MDeC, UEM Group Bhd, Zaid Ibrahim & Company ve Iskandar Regional Development Authority İslámi araç üretme misyonunu paylaşan diğer şirketler arasında yer alıyor.

İHRACAT HEDEFİ: Mohamed Tahir, İslámi otomobil girişiminin, projeye dahil olan herkes için iyi bir fırsat olacağını söyledi. Tahir "Malezya, İran ve Türkiye’de üretebileceğimiz bir otomobil geliştirmek istiyoruz. Bütün İslámi görüntüye sahip olacak araçları, ihraç etmek niyetindeyiz" dedi. Tahir, hükümetin desteğiyle, otomobil üreticilerinin yüksek miktarlarda sipariş alabileceklerini ileri sürdü.

JET FADIL’LA TANINMIŞTI: Proton markalı otomobiller, önce Jaguar’ın temsilcisi Ortaklar, daha sonra da Jet Fadıl olarak anılan Jet-Pa’nın patronu Fadıl Akgündüz tarafından Türkiye’ye ithal edilmişti. Türkiye’deki asıl binirliğini hakkında pek çok yolsuzluk iddiası bulunan Fadıl Akgündüz zamanında kazanmıştı. Markanın yeni distribütörü Ulubaşlar Group bünyesindeki Ulu Motor 2004 yılı sonlarından bu yana Proton markasını Türkiye’de temsil ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!