‘İslam İşbirliği’nde sınırları kaldıralım

Güncelleme Tarihi:

‘İslam İşbirliği’nde sınırları kaldıralım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında ürünlerin, insanların, sermayenin ve enerjinin serbestçe hareket etmesini istediklerini belirterek, “Sınırlar yavaş yavaş anlamını yitirsin” dedi. İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (SESRIC) hizmet binasının açılışı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz, Kuveyt Emiri Danışmanı Dr. Abdullah Motaouk el-Matouk, Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Enstitü Direktörü Büyükelçi Dr. Hasan Bin İbrahim el Muhannadi ve bazı İslam ülkelerinin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Babacan, SESRIC’in, yeni hizmet binasında İİT üyesi  ülkelere ekonomik ve sosyal kalkınmaya sağladığı katkıyı daha da artıracağını  belirterek, kuruluşun üzerinde çalıştığı konuların son derece önemli konular  olduğunu dile getirdi. Babacan, doğru politikalar uygulayabilmek için doğru istatistiklere sahip  olmak gerektiğinin altını çizerek, SESRIC’in, İİT’ye üye ülkelere istatistik  standardı sağlamak gibi önemli bir vizyona sahip olduğuna dikkati çekti.

İslam alemine merhem

Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Enstitü  Direktörü Büyükelçi Dr. Hasan Bin İbrahim el Muhannadi de, SESRIC’in düzenlediği  eğitim programlarının İslam alemine merhem gibi geldiğini söyledi. Kuveyt Emiri Danışmanı el-Matouq ise, merkezin İslam ülkeleri arasında  işbirliğini geliştirmesini ve daha ileri götürmesini umduklarını kaydetti. El-Matoug, Kuveyt’in İslam ülkelerine  destek için bir fon kurulduğunu belirterek, SESRIC’e 1 milyon dolar  katkıda bulunduklarını söyledi.
1977’de Trablus’ta İİT’ye bağlı olarak  kurulmasına karar verilen SESRIC, 1 Haziran 1978’de Ankara’da faaliyete  başladı. SESRIC’in sorumluluk alanına giren konular şunlar: “İşbirliklerinin geliştirmesi amacıyla üye ülkelerdeki  sosyal ve ekonomik gelişmelerin araştırılıp değerlendirilmesi ve raporlanması,  üye ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programları organize edilmesi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!