A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 09:54
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde kurulu İskenderun Demir Çelik Fabrikasının (İSDEMİR) yassı mamulde deneme üretiminde başarılı sonuç alması ve yıl sonunda seri üretime başlama hedefi ile Tuzla tersanelerinde yaşanan arayışların körfez ve çevresine ilgiyi artırdığı bildirildi.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, özellikle Marmara Bölgesinde yoğunlaşan sanayi yatırımlarının artık yeni arayışlara yöneldiğini söyledi.
Bu bölgede yatırım yapmayı düşünen firmaların, yüksek girdi maliyetleri, alt yapı yetersizlikleri, iş gücü gibi çok sayıda nedenden sıkıntı içerisinde olduklarını belirten Özgümüş, “Bu arayışta alt yapısını her geçen gün güçlendiren körfez, hava alanı, limanı, demiryolu ağları ile yeni yatırımların üssü olmaya aday” dedi.
Adana-Ceyhan D-400 Karayolu üzerinde, Yakapınar'ın kuzeyinde tarıma elverişli olmayan bin 225 hektar alan üzerine kurulu AOSB'nin, sanayicisine sağladığı kullanma suyu, elektrik, doğal gaz gibi yatırım avantajları ile bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Özgümüş, başta tersaneler ve otomotiv yatırımcıları olmak üzere çoğu firmanın buraya gelme konusunda şimdiden yoğun talepleri olduğunu bildirdi.
Ülke geneline bakıldığı zaman en uygun yatırım alanının Adana olduğuna dikkati çeken Özgümüş, şöyle konuştu:
“Bölgemizde önceki dönemde stratejik olarak hedeflediğimiz gemi inşaat sanayisi ve otomotiv sektöründe önemli gelişmeler yaşıyoruz. Yumurtalık tersaneler için önemli bir bölge. Gemi yapımına uygun derinlik ve coğrafi yapısı, Tuzla'da sıkışan tersaneleri buraya yöneltiyor. Şimdiden 5-6 firma bölgede yer arayışına girdi, diğerlerinin gelmesi için de sürekli olarak yönlendirme yapılıyor. Bunda İSDEMİR'in 2009 yılı sonuna kadar deneme amaçlı ürettiği yassı mamulü yıllık 6 milyon tona çıkarmayı hedeflemesi, iş gücünün fazla olmasının etkisi büyük. Yassı mamul gemi üretimi için en önemli ham maddeyi oluşturuyor. Önümüzdeki süreçte bölgenin Türkiye'nin sanayi yatırımlarının büyük kısmına ev sahipliği yapacağını düşünüyoruz.”
“OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN DE CAZİP”
Özgümüş, yassı mamulün sadece gemi sanayisi için değil, başta otomotiv olmak üzere çok sayıda ağır sanayi için de önemli bir ivme sağlayacağını bildirdi.
Sanayi bölgesindeki Tata ve Mersin yolunda bulunan Temsa'nın yatırımları ile kentte otomotiv sektörünün yan sanayisini oluşturduğuna dikkati çeken Özgümüş, “Temsa ve Tata'nın girişimleri yabancı yatırımları bölgeye daha rahat çekecek. Gelişmeler, Adana ve çevresinin, tersanelerinde binlerce işçinin çalışacağı, otomotiv üreticilerine ev sahipliği yapacağı bölge olacağı işaretini veriyor” diye konuştu.