Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 11:06
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde kurulu İskenderun Demir Çelik Fabrikasının (İSDEMİR) yassı mamulde deneme üretiminde başarılı sonuç alması ve yıl sonunda seri üretime başlama hedefi doğrultusunda, firmaların, körfez ve çevresine olan ilgisinin artarak devam ettiği bildirildi.
1970'li yıllarda Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olarak kurulan ve “devletin sırtında kambur” olarak görülen İSDEMİR, 2001 yılında özelleştirilmesinin ardından İskenderun Körfezi'ndeki yatırımlara yön vermeye başladı.
OYAK bünyesine katılmasının ardından yoluna hızlı ve emin adımlarla devam eden İSDEMİR'in, modernizasyon ve dönüşüm yatırımları kapsamında, 3,5 milyon ton/yıl kapasiteli sıcak haddehane tesisinde montaj ve testleri tamamlayarak 2 Ağustos tarihinde deneme üretiminden başarılı sonuç alınması, yıl sonunda da seri üretime başlama hedefi, ham maddesi yassı mamule dayalı firmaların yöreye ilgisini de artırıyor.
İSDEMİR'in 2009 yılı sonuna kadar ürettiği yassı mamulü yıllık 6 milyon tona çıkarmayı hedeflemesi, firmalardan, Dörtyol ve İskenderun ilçesi ile Payas beldesinden Osmaniye sınırına kadar olan bölgedeki arsalara gelen talebi de artırdı.
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, kayıtlı aktif firma sayısının geçen yıla göre yüzde 20 oranında artarak bin 500'e ulaştığını, ortaya çıkan talep doğrultusunda daha önce dekarı 15 bin YTL'den satılan arsaların fiyatının da 150 bin YTL'ye kadar ulaştığını söyledi.
Geçen yıl “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” arasına Dörtyol'dan 8 firma girerken bu yıl sayının İskenderun ile birlikte 15'e çıktığını anlatan Talay, gelecek yıllarda bu rakamın daha da artacağını bildirdi.
Talay, ilçe sınırları içerisinde 40'a yakın haddehane, boru ve profil, çivi ve tel fabrikası, 7 gaz dolum tesisi ile çok sayıda nakliye ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren firma bulunduğunu ifade etti.
İSDEMİR, Akataşlar ve Rus firmasının 1,1 milyar dolarlık ortak demir çelik yatırımı, BOTAŞ tesisleri, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve İSKEN Termik Santralı da dikkate alındığında yörenin adeta “yatırım cenneti” haline dönüştüğünü anlatan Talay, “Türkiye'nin gözü İskenderun Körfezi'ne çevrildi. Geçtiğimiz günlerde yassı mamulde deneme üretimine başlayan İSDEMİR'in seri üretime geçmesiyle yatırımcıların ilgisi daha da artacak” dedi.
DÖRTYOL KAYMAKAMI SANDIKÇI
Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı da, İSDEMİR'in, özelleştirilmesinin ardından kapasitesini artırarak modernizasyon ve dönüşüm yatırımları kapsamında yassı mamul deneme üretimine başlamasıyla birlikte hemen her gün 10'a yakın firma yetkilisinin yatırım yapmak için kaymakamlığı aradığını, yörede 2-3 ayda bir yeni tesisin kurulduğunu bildirdi.
Sandıkçı, yoğun talep üzerine yöredeki organize sanayi bölgeleri için yakın alanların değerlendirilmesine çalışıldığını, Erzin ilçesinde yeni bir organize sanayi bölgesi kurulması yönündeki çalışmaların sürdüğünü, ayrıca Payas beldesindeki yaklaşık 15 bin dekarlık organize sanayi bölgesini de genişletmeyi düşündüklerini ifade etti.
Sandıkçı, yöredeki tüm çalışmalarda, verimli tarım arazilerine zarar verilmesini istemediklerini, bu nedenle yerel yöneticilere verimsiz topraklar üzerinde genişleme alanı yaratmaları uyarısında bulunduklarını sözlerine ekledi.