Güncelleme Tarihi:
URTİM, Avrupa standartlarına yön veren kuruluş Avrupa Standartları Komitesi’nin Türkiye ayağı olan ve Türk Standartları Enstitüsü bünyesindeki çalışma komitesine katılarak 37 yıllık tecrübesiyle Avrupa standartlarına katkıda bulunuyor. Her iş kolundan oluşan 700 alt komiteye sahip Avrupa Standartları Komitesi (European Committee for Standardization - CEN) Avrupa’da kullanılan bütün normları ve standartları oluşturuyor, ilgili revizyonları yapıyor ve uygulanmalarıyla alakalı bütün kararları alıyor. Sektörü doğrudan ilgilendiren ve standartların oluşmasını sağlayan komitelerin büyük önem taşıdığını belirten URTİM Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar, “Bu komitelerin tamamının her ülkede ayna komite (MTC - Mirror technical committee) denilen bir yansıması var. Türkiye Standartları Enstitüsünün 162. Yapı İskele Komitesinin başkanlığını yürütürken, CEN’in 53. komitesinde Türkiye’yi tek Türk markası olarak temsil ediyoruz. Ayna komitede beraber olduğumuz diğer Türk firmalar var ancak yurtdışındaki çalışmalara katılmıyorlar” dedi. Almanya, Fransa, Danimarka, İspanya, İngiltere gibi 34 ülkenin yer aldığı komitede Türkiye olarak standartların belirlenmesinde aktif rol oynadıklarının altını çizen Serdar Urfalılar, “Urtim olarak ülkemizdeki standartların yükseltilmesi konusunda öncülük etmek, sektörümüz ile resmi kurumlarımız arasındaki diyaloğun gelişmesi ve dünya standartlarına uygun ürünlerin geliştirilmesini sağlamak için çalışmalara destek vermek ve katkıda bulunmak istedik” dedi.
Şu anda ülkemiz ekonomisini inşaat sektörünü domine ettiği halde sektörde hala tehlikeli ve normlara uymayan iskeleler kullanıldığına vurgu yapan Urfalılar, “Kullanılan iskele kalıp sistemlerinin hala yüzde 50’si kara kalıp diye tabir ettiğimiz; kalasın ve tahtanın bir araya çakılmasıyla oluşan kalıplarla yapılıyor. Biz bu teknik komiteler arayıcılığıyla, orada kullandığımız bilimsel teknikleri sahaya yayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu anlamda sektöre çok fazla katkımız olabileceğine inanıyoruz ve bunun için de ciddi anlamda bu işe büyük bir bütçe ayırıyoruz. Temel vizyonumuz, standartları uygulayan ülke ve firma olmaktan çıkıp standartlara yön veren, 37 yıldır biriktirdiğimiz teknik tecrübe ve bilgi birikimimizi aktif olarak kullanıma sunan firma haline gelmek. Bir Türk firması olarak katıldığımız toplantıda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek ve Avrupa standartlarına katkıda bulunmaktan mutluyuz. Firmamızı temsilen Teknik’den sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Cevdet Dal bu ve İş Geliştirme’den sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Sergin Urfalılar bu projemizde aktif görev alıyor” diye konuştu.
Komitede Türk sanayisinin isteklerini ve haklarını savunduklarını belirten Serdar Urfalılar, “Halihazırda yürütülen EN 1004 - Seyyar Çalışma Platformları Standardı revizyonu kapsamında çalışmalara katılarak, Türk sanayisinin konu ile ilgili istekleri ve sanayinin gelişebilmesi için yapması gereken iyileştirmeleri komiteye aktararak sektörün haklarını savunuyoruz. Dünyadaki ya da Avrupa’daki iskele kalıp sistemlerinin oluşmasında artık Türkiye de söz sahibi. Nüfusumuzun kalabalık olması açısından oy oranımız da yüksek. Hedefimiz standartların bütün sekretaryasını bizim yönetmemiz. Sektörümüzdeki çalışmalar için 9 tane toplantı daha yapılacak, bir tanesinin İstanbul’da yapılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.