İşitme cihazları sektörü eleman bulamadığı için büyüyemiyor

Güncelleme Tarihi:

İşitme cihazları sektörü eleman bulamadığı için büyüyemiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 10:22

Türkiye’de işitme sektöründe yüzde 30 pazar payına sahip olan Si-Ser İşitme Merkezleri, Türkiye'de büyümek için eleman sıkıntısı çekiyor. 2 bin TL maaşla bile çalıştıracak eleman bulamadıklarından yakınan Si-Ser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, Türkiye'nin odyolog ve Odyometrist yetiştirme anlamında İran'dan bile geri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tüm dünya ülkeleri gibi işsizliğin en büyük sorunların başını çektiği ülkemizde işitme sektörü ise büyüyebilmek için ihtiyaç duyduğu elemanı bulamıyor. Almanya'dan

2 BİN TL’YE ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMIYORUZ

Çalışanlarına ortalama 2 bin TL ücretlerin ödendiği sektörde kalifiye eleman bulamadığından yakınan Si-Ser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, “Sektörde özellikle odyometrist sıkıntısı var. Odiometrist bulamayan firmalar yeni yer açamıyor. Bazı firmalar da kapanmanın eşiğine geldi. Odyolog veya uzman odyolog konusunda sanırım dünyanın en fakir ülkesiyiz. İran gibi bir ülkede bile binin üzerinde odyolog var” dedi. Özellikle eleman yetiştirmek üzere eğitim veren üniversite sayısının az olduğunun altını çizen Ağaç, üniversitelerin ve kontenjan sayılarının artırılması için YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini fakat henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti.

500 FİRMA KAPISINA KİLİT VURABİLİR

Haberin Devamı

2010 yılı Aralık ayında yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin sektörü bazı konularda zorladığını ifade eden Ağaç, Sağlık Bakanlığı'nın somut adımlar atmadığından şikayetçi oldu.Yönetmelik kapsamında, sektör çalışanlarının eğitime tabii tutulduğunu ve başarılı olanlara sertifika verileceğini söyleyen Ağaç, "Ancak bu dönem içinde, Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat konusunda hızlı ve somut adımlar atamaması sonucu hem sektördeki yaklaşık500 işitme bayisi hem de vatandaş mağdur ediliyor" dedi.

Ağaç süreçle ilgili sıkıntıyı şöyle dile getirdi:

“Firmalar, ruhsat alabilmek için bakanlık tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak bu süre uzuyor. Ruhsat alamadığı için firma, fatura kesemiyor, fatura kesemediği için de sattığı işitme cihazı için SGK tarafından vatandaşa ödeme yapılamıyor. Bu durum bayilerinsatışına büyük darbe vurdu. Firmalar her an kapısına kilit vurabilir. İşlerin daha hızlı ilerlemesi için Sağlık bakanlığı ve SGK arasında daha iyi iletişimin olması kaçınılmazdır. İşitme cihazı sektörü bakanlıkça çok iyi tanınmadığından sürekli farklı düzenlemeler yapılıyor, mesnetsiz olduğu için de yeniden değiştiriliyor. Bu da firmaları ciddi maliyetlere sokuyor. Sektördeki firmalar ve dernekler olarak elimizden geldiğince katkı sunmaya hazırız ve Bakanlığın bir an önce sağlıklı düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz.”

Ağaç ayrıca, geçen yıl aralık ayında yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alamayan işitme cihazları merkezlerinden cihaz alan vatandaşlara SGK tarafından ödeme yapmadığına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

“AFRİKA VE KÖRFEZ’E ODAKLANDIK”

Hedeflerinin yurtdışında özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerine yoğunluk vererek, buralarda da büyümek olduğunu belirten Ağaç, yurtdışı çalışmalarına ilişkin, şu bilgiyi verdi:

“Ortadoğu ve Asya pazarlarında yapılanma çalışmalarına ağırlık verdik. Afrika pazarında da yoğun araştırma faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Kuzey Irak’ta geçen yıl 5 şube açtık. Yakında  güney Irak’ta da 2 mağaza açıyoruz. Bu yıl Güney Irak’a ağırlık vereceğiz. Geçen yıl, Azerbaycan’da da 1 şube  açtık. Yurtdışındaki şube sayımız, bu yıl artarak devam edecek. Cezayir, Rusya, Fas, Suriye, İran, Mısır gibi ülkelerde de yapılanmamız devam edecek.”
İşitme testlerinin Si-Ser şubelerinde ücretsiz yapıldığına dikkat çeken Mahfuz Ağaç, “Si-Ser sektörde perakendenin öncülüğünü yaptı. Sektörde aktif çalışanlar için sürekli eğitimler düzenliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!