Yeliz ÖZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2010 00:00
İşitme sistemleri konusunda dünyanın önde gelen 6 markasından biri olan Sanova Group bünyesindeki Phonak AG, Türkiye’deki faaliyetlerini doğrudan yürütecek. Phonak AG Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ignacio Martinez, işitme cihazlarının gerek dünyada gerekse Türkiye’de diğer endüstrilerle karşılaştırıldığında küçük olduğunu belirterek, “Ancak çok heyecan veren bir endüstri ve hızlı büyüyor” dedi.
Martinez, şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda 10 kişi işe başladık. Phonak Türkiye’ye gelirken belirli rakamlar hedefledi, ancak acele ve hızlı davranmak istemiyoruz. Önce servisi ve pazara tecrübemizi aktaracağız. İnsanlara kaliteli ürünleri ve satış sonrası hizmetleri aktarmamız gerekiyor: Agresif hedeflerimiz var ama hızlı bir iddiamız yok. 2-3 yıl daha iyi olacak.”
Üretim hedefimiz var
Türkiyenin bir kavşak noktası olduğuna ve coğrafi açıdan avantaj taşıdığına dikkat çeken Ignacio Martinez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Grubumuz bünyesindeki diğer markalarla sinerjiye göre yatırımı artıracağız. İşitme cihazları kabaca iki şekildedir. Ya kulağın arkasına yerleştiriliyor ya da kulak ölçüsüne göre özel cihaz üretimi yapılıyor. Bu özel cihazlar Avrupa’da İspanya, İsviçre ve İngiltere’de yapılıyor. Kulak kalıbı oraya gönderiliyor ancak gönderilmeden önce işitme kaybı ve kulak haritası alınıp milimetrik hesaplarla çipin nasıl yerleştirileceği belirleniyor. Türkiye’de orta vadede Orta Doğu ve Türki cumhuriyetler için böyle bir üretim merkezi yapabiliriz. Ortadoğu’da aktif bir ekonomik oyuncu olmaya doğru gidiyoruz. Türkiye’nin altyapısı bölgedeki en doğru ülke. 2-3 yıl içinde Türkiye özel kalıp yapımında 4’üncü ülke olabilir.”
Türkiye’nin kendiler için askıda kalan, sıradaki ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Ignacio Martinez, “Dünyada yıllık 10 milyon adet işitme cihazı satışı oluyor. Biz dünyada, bu sektördeki yüzde 25’lik pazar payı ile en güçlü şirketiz. Sonova Grubu’nun da en yüksek pazar payına Phonak sahip. Sonava İsviçre’de borsaya kote ve 8 milyar dolarlık pazar değeri var. Dünyada 10 ülkede ürünlerimiz pazarlanıyor” dedi.
Kokleer implantta ikinci sıradayız
IGNACIO Martinez, işitme cihazının işitme kaybının belirli seviyeye kadar olması durumunda işlevsel olduğunu da vurgulayarak, “Her işitme kaybı cihazla çözülmüyor. Ameliyatla kafatası içinde işitme merkezine yerleştirilip direk sinyallerin iletilmesi de çok önemli. Buna kokleer implant deniyor. Phonak kısa süre önce ABD’nin kokleer implant üretiminde lider şirketi Advanced Bionics’i aldı. Kokleer implant işinde de dünyada ikinci sıradayız” dedi.