Güncelleme Tarihi:
Temiz enerji kaynağı olarak kabul edilen doğalgaza olan talep dünyada hızla artarken Türkiye'de de önümüzdeki yıllarda tüketim patlaması yaşanması bekleniyor. Doğalgazda yaşanan talep artışı kombi pazarını da hızla büyüttü. 1997 yılında Türkiye'de yaklaşık 200 bin adede ulaşan kombi pazarında bu yıl büyük artış yaşanması bekleniyor. Isınmak için kombilere trilyonlar öderken, kombi fiyatları 200 milyondan başlayarak 450 milyona kadar çıkıyor. Bir eve kombili kat kaloriferi bağlatmanın maliyeti ise 600 ile 700 milyon arasında değişiyor.
1997'de doğalgaz tüketimi yaklaşık 10 milyar metreküpe yaklaşırken, 1998 yılında bu rakamın 13 milyar metreküpe, 2000 yılında 20 milyar, 2010 yılında da 50 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.
Doğalgaz elektrik ve gübre üretimi ile sanayi ve konut alanlarında kullanılıyor. Kontularda kullanılan yakıtlar arasında doğalgaz, ucuz olması nedeniyle daha fazla tercih ediliyor. Konutlarda doğalgaz tüketiminin artması doğalgazlı ısıtma ürünleri satışında da büyük artışa neden oluyor.
Doğalgazlı ısıtma ürünleri kombi, bacalı soba ve Merkezi sistemler genel başlıkları altında toplanıyor.
Türkiye'deki kombi pazarının bir önceki yıla göre yüzde 40-50 oranında artması bekleniyor. Özellikle son iki ayda pazarda büyük hareketlenme gözlenirken, insanlarda kış gelmeden cihazları kontrol ettirme, satın alma, yenileme uğraşları önemli ölçüde arttı.
Kombi satışlarının özellikle 2000 yılından sonra artacağına işaret eden yetkililer, şu anda 5 ilde kullanılan doğalgaz kullanımının bu tarihten sonra tüm Türkiye'de yaygınlaşacağı ve kombi satışlarının daha da artacağı görüşünü savunuyolar.
Kombi satışlarının artmasıyla firmalar da birbiri ardına yeni ürünlerini piyasaya sunuyor.
Auer yıl sonuna kadar 3 bin adete çıkarmayı hedefliyor.
Vaillant ise geçen yıl 27 bin olan kombi satışını bu yıl 37 bin adede çıkartmayı amaçlıyor.
Alarko ise yıl sonuna kadar 20 bin adetlik satış hedefliyor.
BİRLEŞMELER DE VAR
Rekabetin yoğun yaşandığı bu sektördü pazardan daha fazla pay almak isteyen firmalar yeni ortaklıklara da imza atıyorlar. Raks firması mart ayında yaptığı ortaklık anlaşması ile kombi pazarına da girdi. Raks ile İmmergas yüzde 50-50 oranında ortaklık anlaşması yaptı. Sektöre kısa bir süre önce girmelerine rağmen satış hedeflerinin aşıldığını belirten İmmergas Raks yetkilileri, pazardaki çalışmalarını şöyle değerlendirdiler:
‘‘Yeni altyapı yatırımlarının gecikmesi nedeniyle doğalgaz pazarının başladığı bir süreçte bugünü değil 2000'li yılları hedefleyerek sektöre girdik. Bu dönemde Raks güvencesiyle kendi tasarım ve patentli üretimimiz kombi eşanjörlü, yumuşak ateşleme ayar düzenekli, istenilen derecede kullanımda sürekli sabit su özellikleri olan İmmergas kombilerinde satış hedeflerimizi aştık.’’
İstanbul'un yarısı doğalgazla ısınıyor
KATI yakıtlara göre hava kirliliğine yol açmayan maliyet avantajına sahip olan doğalgazı tercih eden İstanbulluların sayısı 1 milyonu aştı. 1994'de 180 bin abonesi ve 120 bin kullanıcısı olan İGDAŞ'ın abone sayısı hızla artıyor. Abone sayısındaki 6 katlık artış sonrasında, bugün İstanbul'un yarısından fazlasına doğalgaz ulaştırılıyor. Doğalgaz abone sayısının kısa sürede 2 milyona çıkması mümkün. İGDAŞ 1996 yılında 85 kilometre çelik hat ve 103 kilometre polietilen hat çekti. 14 bin adet doğalgaz servis kutusu yerleştirildi. 1997 yılında ise yatırımlarda bir artış görüldü. 125 kilometre çelik hat ve 606 kilometre polietilen hat çekilirken, 36 bin adet servis kutusu yerleştirildi.
Sorularla kombiler
Kombi nedir?
Kat kaloriferi olarak ısıtma işlevi görürken aynı zamanda şofben gibi sıcak su kullanımı sağlayan, ani su ısıtıcılı duvara asılabilen ve gaz yakan kombine kazanlardır.
Bacalı ve Hermetik kombi farkı
Bacalı kombi, yanma havasını bulunduğu ortamdan alıp, yaktığı gazı baca vasıtasıyla dışarı atan cihazlardır. Mutlaka çekişi iyi olan bir bacaya bağlanmalı ve ortam sürekli havalandırılmalıdır. Banyo, yatak odası ve apartman boşluğuna konulamazlar. Hermetik kombiler, özel içiçe geçen iki borudan oluşan; hava akım borusu ile yanma havasını dışarıdan alan, atık gazları yine aynı boru sayesinde dışarı atan kapalı yanma odalı cihazlardır. Dış duvara monte edilmeleri ve hava akım borusunun atmosfere açık olması gerekir.
Nelere dikkat etmelisiniz?
Tüm firmalardan ayrıntılı bilgi alınız.
TSE, CE, ISO 9002 standartlarına sahip olup olmadıklarını araştırınız.
Satış sonrası hizmetlerini inceleyiniz.
Cihazlar için verilen garanti şartlarını sorunuz.
Yanma ve yakıt tasarruf sistemlerini kıyaslayınız.
Cihazı çalışır vaziyette görmeye gayret ediniz.
Firma yetkili bayilerine, ücretsiz keşifle dairenizi inceletip cihaz tipini belirleyiniz.
Cihazınızı eğitimli bayi ustalarına monte ettiriniz.
Ana firma tarafından belirlenen prosedürlerin uygulanışını kontrol ettiriniz.