Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan ekonomi işsizlik oranlarında da kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağustos döneminde işsizlik oranı yüzde 11.3’e çıktı. Böylesine yüksek bir işsizlik oranına en son 2015’in ocak ayında ulaşılmıştı. TÜİK’in mevsim etkilerinden arındırılmış olarak açıkladığı işsizlik oranı ise yüzde 11.4’e çıktı. Bu da son 6 yılın en yüksek işsizlik oranı. Sanayi, eğitim, sağlık, kamu, inşaat ve ulaştırma sektörlerindeki istihdam kaybı işsizlikteki yükselişin de nedeni. Ağustosta sanayide 30 bin, eğitimde 48 bin, sağlıkta 61 bin, kamuda 24 bin, inşaatta 8 bin ulaştırma sektöründe ise bin kişilik istihdam azalması yaşandı. Haziran, temmuz ve ağustos aylarına bakıldığında ise tablo biraz daha kötüleşiyor. Son üç ayda sanayideki istihdam kaybı 162 bin kişiye ulaştı. Eğitim 276 bin kişilik kayıpla zirvede. Sağlıkta 94 bin kişi işini kaybetti, inşaatta 96 bin, ulaştırmada ise 122 bin kişi son üç ayda işinden oldu. Kamuda ise bu rakam 30 bin olarak belirlendi.
İŞSİZ SAYISI REKORDA
TÜİK verilerine göre işsizlik oranı, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puan artarak yüzde 11.3 oldu. İşsiz sayısı da 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişiye ulaştı. 3 milyon 493 bin işsiz rakamına TÜİK’in yeni yöntemiyle verilerin hesaplandığı 2005 yılından beri hiç rastlanmamıştı. Aslında ağustosta işsiz sayısı tarihi zirvesini görmüş oldu.
İşsizlik oranı, ağustosta temmuza göre de 0.6 puan arttı. Temmuzda işsizlik oranı yüzde 10.7 idi. Ağustosta tarım dışı işsizlik geçen yıla göre 1.3 puanlık artışla yüzde 13.7 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.6 puanlık artışla yüzde 19.9 olurken, bu oran 15-64 yaş grubunda 1.2 puanlık artışla yüzde 11.5’e çıktı.
YÜZDE 12 BEKLENTİSİ
Haziran, temmuz, ağustos işsizlik verileri olumsuz trendi ortaya koydu. Üç ayda sektörlerde büyük istihdam kayıpları gözlenirken ekonomideki yavaşlamanın işsizlik oranına etkisi büyük oldu. Sonbahar aylarıyla birlikte işsizlikte çift haneli seviyenin sürmesi beklenirken temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide bir küçülme beklentisi var. Bununla beraber yıl sonuna kadar işsizliğin yüzde 12 seviyesine çıkması olasılık dahilinde.
5 AYDIR YÜKSELİŞTE
ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, işgücüne katılma oranındaki artış ve istihdamın azalmasının işsizliğin artmasındaki ana nedeni oluşturduğunu belirterek, “Nisandan beri düzenli olarak işsizlik oranının yükseldiğini izliyoruz. Önümüzdeki günlerde büyümede beklenen azalmayla birlikte işsizliğin daha yukarı seviyelere çıkması muhtemel” dedi.