Güncelleme Tarihi:
AMERİKAN basını, Türkiye’nin IŞİD’in petrol ürünleri satışına göz yumduğunu iddia edip, ABD yönetiminin Türkiye ile son dönemdeki görüşmelerinde bu meseleyi masaya yatırdığını iddia etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Suriye ile legal bir petrol ticareti olmadığını, sınırdaki mazot kaçakçılığı ile de mücadele edildiğini açıkladı. ABD ile son iki haftada yapılan bütün toplantılara katılan üst düzey bir yetkili de son görüşmelerde IŞİD Petrolü konusunun hiç gündeme gelmediğini söyledi.
TÜRKİYE’YE AĞIR İTHAM
New York Times gazetesi, IŞİD’in en önemli gelir kaynaklarından birinin petrol ürünleri satışı olduğunu, ABD yönetiminin de bu kaynağın kurutulması amacıyla son dönemde Ankara’yı ziyaret eden bakanları aracılığıyla Türkiye’den önlem alınmasını istediğini yazdı. Gazete, Türkiye’nin ABD yönetimi ile işbirliği yapmadığını da iddia etti.
ZİYARETTE KONUŞULMADI
Son iki hafta boyunca yapılan bütün görüşmelere bizzat katılan üst düzey bir yetkili konuyla ilgili Hürriyet’e şu bilgileri verdi:
“NATO Zirvesinden bu yana yapılan görüşmelerde IŞİD Petrolü meselesi gündeme dahi gelmedi. Daha önceki görüşmelerde, Amerikan basınında yer alan ‘IŞİD Petrolünün yüzde 20’si Türkiye üzerinden piyasaya sürülüyor’ iddiasını gündeme getirdiler. Biz de yanıtımızı verdik. Sınırda kaç ton mazot, bunlardan sorumlu kaç kişi yakaladık, hepsini anlattık. Teşekkür edip konuyu kapattılar ve son görüşmelerde hiç açmadılar.”
‘İLLEGALE GEÇİT YOK’
Yıldız, ABD Basının iddiasını Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
“Önce işin hukuki boyutunun altını çizmeliyiz. Irak’ın bir iç dizaynı var. Bağdat (Merkezi yönetim) ve Erbil’in(Kuzey Irak Kürt Yönetimi) Anayasal paylaşım çerçevesindeki hakları dışında Irak’ta herhangi bir hukuki paylaşım sözkonusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti de bir hukuk devletidir ve hukuki olmayan hiçbir yaklaşıma geçit vermez.
Bağdat ve Erbil’in resmi ticareti dışındaki bütün hareketleri, IŞİD olsun ya da olmasın, illegal kabul ediyoruz ve geçit vermiyoruz. Legal olmayan her türlü satış bizim için ‘kaçakçılık’ anlamına gelir ve kaçakçılıkla mücadelemiz devam ediyor.
IŞİD Petrolünü alma, İsrail’e jet yakıtı satma gibi bütün iddialar aynı konsept çerçevesinde üretiliyor.
KASITLI POMPALANIYOR
Bizim için IŞİD’den petrol almak ihtimal dahilinde değil ama bu bilgiyi kasıtlı pompalıyorlar. Hükümetimizin bu satışa göz yumması sözkonusu değil. Kuzey Irak’tan, yönetimden aldığımız petrol legaldir. Bağdat’ın izniyle ya da kararıyla olup olmaması bizim dışımızda bir meseledir. Onların paylaşımla ilgili meselesidir. IŞİD’in Kerkük-Yumurtalık’tan petrol sattığı iddiasına gelince; Sözkonusu hat Bağdat yönetiminin kontrolündedir ve biz Yumurtalık’a gelen petrolü Bağdat’ın petrolü olarak kabul ediyoruz.”
KAÇAKÇILIK ENVANTERİ TSK’DAN
ABD Yönetimine verilen istatistiklerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TSK’nın hudut birlikleri tarafından tutulduğu öğrenildi. “Önemli sınır olayları” başlığıyla kamuoyunu bilgilendiren TSK’nın verilerine göre, ayda ortalama 50 bin litre mazot kaçak olarak yurda sokulmaya çalışılırken yakalanıp imha ediliyor. TSK 900 km’lik sınır boyunca, ayda ortalama 20 km de mazot kaçakçılığında kullanılan boru ele geçiriyor. Gümrüklerde ise yasal geçiş yapan kamyonların yedek depolarındaki mazot alınarak imha ediliyor.