Güncelleme Tarihi:
ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Irak ve Suriye’de petrol sahaları ve rafinerilerini eline geçirerek, bu sayede büyük gelir sağlayan Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik adımların sonuç vermeye başladığını ve örgütün kontrolündeki petrol üretiminin düştüğünü söyledi. Bu konuda Türkiye ile aynı hedeflere sahip olduklarını ve işbirliği yaptıklarını dile getiren Moniz, “Atılan askeri adımlar, IŞİD’in petrol üretim ve işleme kapasitesini önemli oranda azalttı. Bu devam edecek. IŞİD konusunda Türkiye ile tabii ki aynı hedefleri paylaşıyoruz. Aynı zamanda Suriye liderliğinin siyasi bir dönüşüme ihtiyaç duyduğu konusunda da hemfikiriz. Bunlar zaten birbiriyle bağlantılı konular” şeklinde konuştu.
IŞİD’E KARŞI ORTAK ADIM
6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi için İstanbul’da bulunan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, burada gündeme yönelik sorularımızı yanıtladı. ABD’nin kesmeye çalıştığı IŞİD’in petrol gelirleri konusunda Moniz, atılan son adımların bu geliri azaltma noktasında başarılı olduğunu söyledi. IŞİD’in petrol üretiminin düştüğünü açıklayan Moniz, özellikle sınırdan petrol kaçakçılığı konusunda Türkiye ile işbirliği içinde olduklarını belirtti. Moniz, şöyle konuştu: “ABD ve Türkiye’nin, IŞİD’i devirme konusunda ortak bir hedefi var. Türklerle stratejik hedeflerimiz bu konuda büyük ölçüde kesişiyor. IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerin içerisinde ve bu bölgelerden dışarı petrol akışını durdurmaya yönelik sistematik olarak denetim yapıyoruz. Türkiye’nin de son dönemde IŞİD’in kaçak petrol ağını çökertmeye yönelik attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz.”
Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) enerji anlaşmalarına yönelik ABD’nin bakış açısını sorduğumuz Moniz, “Aslında sabahki toplantıda Enerji Bakanı Taner Yıldız’la da bu konuda benzer şeyler söyledik. Öncelikle Irak’ın inanılmaz bir potansiyeli var. Irak’ın tamamı, petrol üretimini daha da artırma noktasında muazzam potansiyel taşıyor. Bu üretim ve üretilen petrolün ihracatı, Irak’taki Anayasal süreçlere uygun olmalı. Bağdat ve Erbil arasında en son atılan adım çok olumlu bir adımdı. Bunun Erbil ile petrol gelirleri ve bütçenin paylaşımına yönelik bir anlaşmanın ilk adımı olduğunu düşünüyorum. Bu da bizi cesaretlendiriyor. Türkiye, açık bir şekilde burada önemli bir rol oynuyor. Aynı şekilde ABD’nin de önemli rolü var. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bunları hepsini aşmanın ve çözüm sağlamanın yolu da anayasal çerçeve.”
Gazda Katar’ı yakalarız
KAYA gazı devrimi ile dünyanın önemli doğalgaz üreticilerinden biri haline gelen ABD’nin, ürettiği doğalgazı ihraç etmesi bekleniyor. Bunun ne zaman olacağını ve bu gazın Türkiye’ye gelme olasılığını sorduğumuz Moniz, şöyle konuştu: “ABD ilk gaz ihracatını 2015 sonu veya 2016’nın başında gerçekleştirecek. Sıvılaştırma tesisleri şu an inşa ediliyor. Şu ana kadar 5.8 kübik feet/gün gaz ihracatına onay verdik. Bu serbest ticaret anlaşmamız olmayan ülkelere yönelik. STA olan ülkeler için izinler zaten otomatik. Tek sorun şu anda ihracat tesislerimiz hazır değil, dolayısıyla bunların bitmesi gerekiyor. 2020’ye kadar dünyanın önde gelen gaz ihracatçılarından biri olacağız. Birçok ekonomist, en az Katar’ın mevcut ihracat seviyesini yakalayacağımızı düşünüyor. Bu gazın nereye gideceği konusunda ise bizim bir yönlendirmemiz yok. Biz sadece lisansı veriyoruz. Bunların nereye gideceğini yapılan ticari anlaşmalar belirleyecek. Tabii ki gaz fiyatları, Amerikan gazının nereye gideceği noktasında önemli rol oynayacak.”
Petrolde 2015 öngörümüz 80 dolar
PETROL fiyatlarında yaşanan düşüş hakkındaki görüşlerini sorduğumuz ABD’li Bakan Moniz, “Bizim Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) sürekli verileri izliyor ve modelleme yapıyor. Kısa bir süre önce açıkladıkları tahmine göre, önümüzdeki yıl petrol fiyatı varil başına 80 dolar seviyelerinde olacak. Ancak bu EIA’nın tahmini, tabii ki benim değil” şeklinde konuştu. Moniz, petrol fiyatlarının bu seviyede kalmasının ABD’nin petrol üretimini dramatik bir şekilde etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Erbil-Bağdat arasında bahar havası
GEÇTİĞİMİZ günlerde Erbil ve Bağdat arasında sağlanan anlaşmanın ardından bahar havası devam ediyor. 3 yıl aranın ardından, Irak Petrol Bakanı ilk kez Türkiye’ye gelirken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami ile İstanbul’daki Atlantik Konseyi toplantısında aynı oturumda buluştu. İki bakanın katıldığı oturum yoğun ilgi görürken, taraflar kalıcı anlaşma sağlanmasına yönelik olumlu mesajlar verdi. Irak Petrol Bakanı Abdül Mehdi, “Irak’ın kuruluşundan bu yana petrol hep savaş gerekçesi oldu. Şimdi barış sebebi olmasını istiyoruz. Bağdat ile KRG arasında daha iyi bir anlayış ortaya çıktı. Biz kalıcı birşey istiyoruz. Kürtlerden aldığım izlenim onların da bunu istediği.”