Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 100 bin nüfusa hitap ettiği belirtilen fabrikada, tüm gözler Ankara'dan çıkacak habere çevrilmiş durumda.
İSDEMİR Genel Müdürü Necip Ebegil, özelleştirme çalışmalarında gelinen aşamayı değerlendirirken, ''Özelleştirme sürecinde, geçen her gün, hem devletin yükünü artırmakta, hem de İSDEMİR'e kan kaybettirmektedir. Alınan bu doğru kararın bir an önce gerçekleşmesi gerekmektedir'' dedi.
İSDEMİR'in 2000 yılındaki zararının 57 trilyon lira, 2001 yılının ilk 4 ayındaki zararının ise 53 trilyon lira olduğunu hatırlatan Ebegil, en kısa sürede gerekli tedbirler alınmadığı ve devir işlemi sürüncemede kaldığı takdirde, 1-2 ay sonra devredecek fabrika dahi kalmamasının gündeme geleceğini belirterek, buna hiçbir sağduyulu yöneticinin müsaade etmeyeceğine inandığını söyledi.
Genel Müdür Ebegil, hükümetin özelleştirme ile doğru bir karar aldığını ifade ederek, ''Özelleştirme kararı bir tercih değil artık zorunluluk ve tek çıkış yolu haline gelmişti'' dedi.
''FABRİKA DEĞİL İLÇE''
Ebegil, İSDEMİR'in sadece bir fabrikadan ibaret olmadığını, 12 bin kişinin yaşadığı 2 bin 600 lojmanı ve yaklaşık 10 bin çalışanı olan, doğudaki bir çok ilçeden daha büyük bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, ''Bu nedenle, fabrikanın devrinin sadece ekonomik değil bir de sosyal boyutu var. Bu boyut bizim için çok önemli'' diye konuştu.
Son 3 yıldan beri fabrikada çalışan ve burası ile bağlantısı olan herkesin özelleştirmeyle yatıp, özelleştirmeyle kalktığını ifade eden Ebegil, şunları söyledi:
''İSDEMİR özelleştirilirken, bu ilçe de özelleştiriliyor. Fabrikada çalışan yaklaşık 10 bin kişi ve onların ailelerini, Divriği'den maden çıkartan ve bunları taşıyanları, İSDEMİR mamülünü satanlar ile alanları düşünürsek bu 100 bin kişi eder.
Başka bir ifadeyle; 100 bin kişilik bir nüfus, akşam içtiği çorbayı İSDEMİR'in tüten bacalarına borçludur. Ancak, özellikle son 4 aydan beri bir kaygı var. İnsanlar, (bugün-yarın devir işlemi bitecek) düşüncesiyle bekleyiş içindeler ve ileriye dönük planlar kuramıyorlar.
Aileler, çocuklarını gelecek eğitim yılı için hangi okula kayıt ettireceklerini bilmiyorlar. Çalışanlar emekli olacaklar mı? olmayacaklar mı? bilmiyorlar. Bu bekleyiş, kişileri strese sürüklüyor.
Bu kadar geniş bir kesimi belirsizliğin içinde tutmak insanların psikolojisini de bozdu. Devir işlemi bir an önce yapılırsa, herkes kendi rotasını rahatça çizebilecektir. Psikolojik sıkıntılar, en az mali konular kadar sorun yaratıyor.''
DEVİR TARİHİNİ NELER BELİRLEYECEK?
İSDEMİR'in, ERDEMİR'e devrinin tarihini belirlenmesi konusunda iki önemli hususun bulunduğuna dikkat çeken Ebegil, bunlardan birinin Özelleştirme İdaresi'nin, borçsuz bir fabrika devredebilmek için gerekli kaynağı sağlaması olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''İşçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi ve borçsuz bir İSDEMİR'in devri için sadece işçilere 85 trilyon lira ödeme yapmak gerekiyor. Bu kaynak bulunduğunda, devir işlemlerinde önemli bir mesafe katedilmiş olacak. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.
İkinci önemli nokta ise sendikacıların tutumudur. İSDEMİR işçilerinin bağlı bulunduğu Özçelik-İş Sendikası ile ERDEMİR yetkilileri arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı, ancak temennimiz uzlaşmaya varılmasıdır.
Devir sonrası uygulanacak toplu iş sözleşmesi şartları konusunda sendikacıların da sağduyulu davranacağına inanıyorum. Amaç, bacaları tüten bir İSDEMİR devredilmesi olmalıdır.'' (İskenderun-aa)