Güncelleme Tarihi:
Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nda (İSDEMİR) 7 ay süren görüşmelerde toplu sözleşme anlaşması sağlanamaması üzerine, Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası tesislerde greve gitti. Üretimin tamamen durduğu fabrikada, toplu iş sözleşmeleri 5 bin 300 işçiden 4 binini kapsıyor.
İSDEMİR İsmail Akçakmak kapısında saat 08.00'da, aileleriyle birlikte fabrika önünde toplanan 4 bin işçi, örgütlü sendikanın aldığı karara uyarak, iş bıraktı. Türkiye'nin en büyük demir çelik fabrikası olan İSDEMİR'de, Çelik-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülüyordu. Çelik-İş Sendikası ile İSDEMİR Genel Müdürlüğü'nün görüşmelerinde, fabrika yöneticilerinin işçileri sendika dışında sözleşme imzalamaya zorladığı iddialarının greve gidilmesinde etkili olduğu belirtildi.
BAŞKANLARDAN İŞÇİLERE DESTEK
Çelik-İş Sendikası’nın grev kararıyla bugün sabah İSDEMİR’in kapısına ’Bu işyerinde grev var’ pankartı asılmasından sonra, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları ile Ak Parti, CHP ve MHP ilçe başkanları da işçilere destek verdi. Çeliş-İş Genel Başkanı A. Cengiz Gül de greve katılarak, grev önlüğünü giydi.
İşçilerin ’Yönetim istifa’ sloganları altında konuşmasına başlayan A. Cengiz Gül, sanayi tesisi değil, askeri tesis gibi günlerce başmüdürler ile müdürlerin, genel müdürden aldıkları talimatla, işçiye ’Çalışacaksınız, sendikanın grev kararına itibar etmeyin’ diye baskı ve grev kırıcılığı yaptığını iddia etti.
’TÜM PARTİLER İŞÇİMİZİN ARKASINDA’
Sendikaya bağlı işçilere, İsmail Akçakmak kapısı önünde ’Yiğitçe, mertçe, grev önlüğünü giymezsek namerdiz’ dediklerini hatırlatan Gül, grev önlüğünü giyerek, "Günlerce, posta başılarımız sorgu odalarında sorgulandılar. Tabii bunlar sorgulamaya alışkın. Bu sorgu odalarını Türkiye iyi bilir. Açık söylüyorum; posta başı arkadaşlar, hesabını verecekler. İşte şimdi İSDEMİR, grevin ne olduğunu, İSDEMİR işçisinin kim olduğunu görecek. Bölge halkı, Hatay, belediye başkanları, Ak Parti, CHP, MHP, tüm siyasi partiler çelik işçisinin arkasında" diye konuştu.
SENDİKA İŞ GÜVENCESİ İSTİYOR
Grevin, ekonomik nedenler kadar, iş güvencesi için de önemli olduğuna dikkat çeken Gül, şöyle konuştu:
"Burada, Recep Özhan gelmeden önce de bir genel müdür vardı. Bakın kapıya ismini verdik ’İsmail Akçakmak’. Çelik işçisi her gün ’akşam işten atılacağız’ korkusuyla işe geliyor. Her şey para değil! Bugün eğer İSDEMİR işçisi, bu fabrikaya gelirken, onuruyla dimdik çalışıp, alın terini kazandıktan sonra, iş güvencesiyle çıkma garantisi verilmediği sürece, bu toplu sözleşme imzalanmayacaktır. İnşallah OYAK, ’Yönetim ve Genel Müdür istifa’ sözlerini duyar. Burada çalışma barışını yeniden kurabilmek için yeni adımlar atar, biz de yolumuza devam ederiz diye düşünüyorum."