İşçiye zam hükümeti zorlayacak

Güncelleme Tarihi:

İşçiye zam hükümeti zorlayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 10:33

Hükümet, seçim dönemine girilmiş olması, kamu harcamalarının artma olasılığı, Merkez Bankası’nın “zam” uyarıları nedeniyle kamu işçileriyle pazarlıkta zorlu bir sınav verecek.

Haberin Devamı

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu bu hafta yapacağı toplantıda, Hükümet’e sunulacak talepleri netleştirecek. Hükümet ve işçi kesimi arasında yapılacak sözleşme iki yılı kapsayacak.

Kamu işçileriyle Hükümet arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerinin mart ayında başlaması bekleniyor. Türk-İş’te oluşturulan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu 7 Şubat günü toplanarak, Hükümet’e sunulacak talepleri netleştirecek. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu çalışanlarına zammın talebi etkilemeyeceğini söylerken, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise geçtiğimiz hafta “Kısa vadeli çıkarlarımızı, uzun vadeli çıkarlarımızın önüne koymayalım” uyarısında bulundu. Yılmaz, kamu işçileri için yapılacak sözleşmenin iki yılı kapsaması nedeniyle enflasyon hesabının iyi yapılmasını istedi. Merkez Bankası, 23 Ocak 2007’de IMF’ye gönderdiği mektupta da, asgari ücret ve memur zammının enflasyonun direncini arttırdığını bildirdi. Hükümet ve Merkez Bankası arasındaki görüş ayrılıkları sürerken, genel seçimler öncesinde kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ülkenin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Sendikalarla mart ayında masaya oturması beklenen Hükümeti de zorlu bir pazarlık bekliyor.

SENDİKALAR TALEPLERİNİ NETLEŞTİRECEK

Haberin Devamı

Türk-İş’e bağlı 25 sendika, Hak-İş’e bağlı 4 sendika Hükümet’le mart ayı başında pazarlık masasına oturacak. Kamuda çalışan yaklaşık 330 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme görüşmeleri başlıyor.

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu Çarşamba günü yapacağı toplantıda, 2 yıl için belirlenecek zam miktarına ilişkin talebini netleştirecek. Enflasyon kayıpları, taban ücret ve sosyal haklar da değerlendirilecek. Sendikalar, geçmiş yıllardaki enflasyon kayıplarının telafi edilmesi ve ekonomideki büyümenin maaşlara refah payı olarak yansıtılmasını istiyor. Sendikalar yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişen artışlar talep ediyor.

KAMU İŞ YERLERİ

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülecek bazı kamu iş yerleri şöyle:

Tarım ve Köyişleri, Sağlık, Milli Savunma, İçişleri, Bayındırlık ve İskan, Dışişleri, Ulaştırma, Orman, Maliye, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıklarıyla, ÇAYKUR, YURTKUR, Eti Maden İşletmeleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Basımevi Darphane ve Damga Matbaası, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, PETKİM Holding, BOTAŞ, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Malzeme Ofisi, Merkez Bankası Banknot Matbaası, TÜBİTAK, İller Bankası, Devlet Su İşleri (DSİ Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, TEİAŞ, TEDAŞ, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları (THY), Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), TCDD, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Atatürk Orman Çiftliği, Toprak Mahsulleri Ofisi, Posta Telgraf Teşkilatı (PTT), Emniyet Genel Müdürlüğü, Et ve Balık Ürünleri A.Ş, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve bazı üniversiteler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!