İşçinin rüyası otelcinin kâbusu

Güncelleme Tarihi:

İşçinin rüyası otelcinin kâbusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2013 01:00

Ağır koşullarda çalıştırıldığı iddia edilen Akdeniz Bölgesi’ndeki otellerin elemanları, peş peşe dava açmaya başladı.

Haberin Devamı

İşletme sahipleri ise ağır koşul iddialarını reddediyor.

SON yıllarda artan yatırımlarla dev bir sektör haline dönüşen turizmde yetişmiş eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Yaşanan bu sıkıntıyla birlikte özellikle son dönemde çalışanlar arasında ‘işe gitme, işten çıkarsınlar, dava aç, mesai ücreti ve tazminatını al,
daha iyi paraya başka bir işletmeye transfer ol’ gibi formüller yaygınlaşmış durumda. İddialara göre, bu formülün arkasında özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki otel çalışanlarını yönlendiren bazı avukatlar var.

İŞ KAYGIN OLMASIN

İddialara göre, avukatlar öncelikle aynı otelde 5 yılın üzerinde çalışanları belirliyor ve onları şöyle yönlendiriyor: “İş mahkemeleri açılan davaların neredeyse tamamında işçileri haklı buluyor. Bir süre işe gitme, işten çıkarsınlar. Sen mesai ücreti almadığını, izin günlerini kullanamadığını ve çok uzun saatler çalıştırıldığını, bu yüzden işe gitmediğini belirteceksin. Hem tazminatını hem de mesai ücretini alacaksın. İş kaygın olmasın otellerde eleman açığı var. Bir taraftan çalışmaya devam ederken bir taraftan da dava sonucunda para alacaksın.” Yine iddialara göre avukatlar, davalarda belirlenen tazminatın yaklaşık yüzde 40’ını komisyon olarak alıyor.

ELEMAN BULUNAMIYOR

Sektör temsilcileri ise işçilerinin avukatlar tarafından kışkırtıldığını iddia ediyor. Sektörün önde gelenleri bu ayın sonunda strateji belirlemek için bir araya gelecek. Sektörde çok ağır koşullarda çalıştırıldıklarını öne süren işçiler ise “Kimse işinden olmak istemez. Ancak çok ağır koşullarda çalıştırılıyoruz. Üstelik mesai ücreti de alamıyoruz. Bu yüzden hakkımızı mahkemelerde arıyoruz” diyor. İş kanunundaki bazı boşluklardan faydalanarak bazı avukatların bu konuyu suiistimal ettiğini ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, her sezon öncesi bu tip durumlarla otellerin karşı karşıya kaldığını söyledi.

AVUKATLAR İŞ BULUYOR

Her olayda olduğu gibi fırsatçıların ortaya çıktığını belirten Bayındır’ın tespitleri şöyle: “Avukatlar elemanların aklını çelebiliyor. Olay iş mahkemelerine taşındığı zaman genellikle işçi haklı bulunuyor. Otel yöneticileri bu tazminatı ödemekten kaçmıyor. Ancak yetişmiş yeni eleman bulmak kolay olmuyor. Örneğin bir otelin mutfak çalışanları bir anda başka bir otelde çalışmaya başlayabiliyor. Bir de ayrıldıkları otelden tazminat alıyorlar. Bu işi sağlayan avukatlar olabiliyor.”

Haberin Devamı

İşveren tazminata özen göstermeli

Haberin Devamı

4857 sayılı iş kanununun gerekçesinde güçsüz olan işçiyi güçlü olan işveren karşısında korumak amaçlı düzenlendiğinin yazıldığını belirten iş hukuku uzmanı, bu nedenle işçi tarafından açılan her iş davasının yüzde 99 ihtimalle işçi lehine sonuçlandığını söyledi. Bazı avukatların kıdemli işçileri takip ettiğini belirten iş hukuku uzmanı, “Avukatlar işçiden dava parası ya da dilekçe parası dahi talep etmiyor. Sadece alacağı paranın belirli bir kısmını bana vereceksin diyor. İşverenlerin daha fazla özen gösterip işçilerin bu tip şirketlerin eline düşmemesi için çabalaması gerekiyor” dedi.

Avukatlar ve danışmanlar otellerden ayrılmıyor

ANTALYA’da faaliyet gösteren bir otelin yöneticisi yüksek bütçeler ayırarak yatırım yaptıklarını ancak yetişmiş elemanları otel bünyesinde tutmakta zorluk yaşadıklarını söyledi. Özellikle belirli bir senenin üzerinde otellerde çalışan yetişmiş elemanların bazı avukatların vasıtasıyla tazminat alabilmek için işlerinden ayrıldığını ifade etti. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten yönetici, “Bu kadar büyük yatırımla Türk turizmine destek veriyoruz. Ancak eleman bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bazı avukatlar ve danışmanlar var ki otellerden ayrılmıyorlar. Sürekli elemanların aklını çelmeye çalışıyorlar. Elemanlar avukatlara başvurmadan işverenle anlaşma yolunu seçse zaten tazminat alabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Kartvizit dağıtıyorlar

İŞVERENLER olarak istihdam ve turizme büyük katkı sağladıklarını ifade eden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, emekli olmuş bazı müfettiş ve avukatların işçilerin yoğun olduğu bölgede kartvizit dağıttığını söyledi. İşletmeciler ve yatırımcılar olarak nahkemelik olmadan işçilere haklarını ödemekten yana olduklarına vurgu yapan Çorabatır, “Ancak bazı avukat ve emekli müfettişler elemanların aklını çeliyor. Hem bizden hem de elemandan para kazanıyorlar. Bu konularda işveren ve yatırımcılar mahkemeler karşısında işçilerden daha az hakka sahip” dedi. Bir çok yatırımcının bu konularda mahkemelik olmamak için tazminat ve hakları hemen ödeme yolunu seçtiğini dile getiren Çorabatır, “Ama elemanların bundan haberi yok. Çünkü bazı avukat ve danışmanlık hizmeti verdiğini iddia eden kişiler çalışanları kandırıyor. Böylelikle çalışanın tazminatından yüzde 40’lara varan pay alıyor. Hiçbir iş mahkemesinde de bir işverenin haklı bulunduğunu görmedim” dedi.

Haberin Devamı

Müfettişlerle birlikte özel çalışma toplantısı

15 yılını dolduran her çalışanın tazminat hakkı olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, şu an uygulanan çalışma kanununun işçi ve işveren arasında sosyal barışı sağlayan bir durumda olmadığını söyledi. Bu konu hakkında sıkıntılar yaşandığının altını çizen Ayık, çalışma kanununun komple ele alınması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Ay sonunda gerçekleştirilecek yönetim kurulu toplantısında bu konunun da görüşüleceğinin bilgisini veren Ayık, “Bu yasa hakkında bazı düzenlemeler yapılması konusunda bazı taleplerimiz oldu. Ay sonunda yapılacak yönetim kurulu toplantısında da bu konuyu iş müfettişleri ile beraber ele alacağız. Özel bir çalışma toplantısı yapacağız. Yasa da ne gibi değişiklikler olabilir, yasa nasıl iyileştirilebilir diye uzmanlarla görüşeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!