Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2009 00:00
HÜKÜMETİN kriz ortamında şirketleri, çalışanları ve emeklileri biraz olsun rahatlatmaya dönük "mini paket"i dün TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Yasa, "İşçini atma, kısa çalıştır, maaşına Fon’dan katkı var" uygulamasında hem süre uzadı, hem de İşsizlik Fonu’ndan ödenecek miktar artırıldı. Yasayla ayrıca, kartzede emeklinin maaşına haciz konulması tümüyle yasaklandı.
TBMM’den dün geçen yasa, İşsizlik Fonu üzerinden uygulanan "kısa çalışma ödeneği"nde süre 3 aydan 6 aya çıktı, ödeme miktarı da yüzde 50 artırıldı. Buna göre, şirketler kısa çalışma ödeneği için başvurduğunda "işçi çıkarmamayı" garanti edecek. Bunun karşılığında da söz konusu işçilerin maaşları için İşsizlik Fonu’ndan katkı yapılacak. 6 aylık ödeme, işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek. Bakanlar Kurulu ödenek süresini 6 ay daha uzatabilecek. Bu ikinci ödeme ise işsizlik ödeneğinden düşecek.
Emekliye haciz yokYasaya eklenen bir maddeyle, emeklilerin aylıkları hiçbir şekilde haciz edilemeyecek. Emeklilerin
kredi kartı ve bireysel krediler gibi borçlar nedeniyle maaşlarına haciz konulması uygulamasına son verilecek. Mevcut yasada emeklilerin isteği dışında hacze izin vermemesine karşın uygulamada icra müdürlüklerinin hacizleri işleme aldığı görülebiliyordu.
Teşvikte yeni sistemTBMM’den geçen yasayla 49 ile dönük uygulanan teşviklerin süresi 1 yıl uzadı. Bununla birlikte "sektörel-bölgesel teşvik sistemi"ne de geçişin yolu açıldı.
Fabrikasını doğuya taşıyan tekstilciye 5 yıl teşvik var
BAŞTA İstanbul olmak üzere gelişmiş batı illerinden doğudaki kentlere taşınacak tekstil, konfeksiyon, hazırgiyim, deri fabrikaları için öngörülen teşviklerden Plan Bütçe Komisyonu’nda tırpanlananlar TBMM Genel Kurulu’nda yeniden eklendi. Bu düzenlemedeki 100 istihdam şartı da 50’ye indirildi. Tesislerini 31 Aralık 2010’a kadar teşvikli illere taşıyan ve en az 50 kişilik istihdam sağlayanlar, 5 yıl kurumlar vergisi oranını yüzde 75 indirimli ödeyecek.