İşadamlarının vergi kaçakçılığı davasında uzman raporu mahkemeye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

İşadamlarının vergi kaçakçılığı davasında uzman raporu mahkemeye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2001 00:00


İşadamları Ali Avni Balkaner, Yahya Murat Demirel, Hayyam Garipoğlu, Orhan Aslıtürk, Mehmet Emin Cankurtaran ve Muhammet Ciğer'in de aralarında bulunduğu 87 sanığın, 'vergi kaçakçılığı' suçundan yargılandığı davada, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun hazırladığı rapor mahkemeye ulaştı.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bu suçtan tutuksuz yargılanan sanıklar çağrılmadıkları için katılmadı.

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Ahmet Ulucak, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'ndan istenen raporun mahkemeye ulaştığını söyledi.

Mahkemeye dört klasör halinde gönderilen rapor ve ekindeki belgelerin ayrıntılı olduğunu ifade eden Ulucak, ayrıca Orhan Aslıtürk ile Muhammet Ciğer'in ortak oldukları firmanın 1995 yılında yaptığı fiktif işlemlere ilişkin, Vergi Tekniği Raporu'nun da mahkemeye gönderildiğini tutanaklara geçirdi.

Gelen raporlara ilişkin söz verilen sanık avukatları, belgeleri inceledikten sonra beyanda bulunmak istediklerini kaydettiler.

Sanık avukatlarından Taylan Erimer, davanın açılmasına neden olan raporların 1995 yılına kadar yapılmış bir incelemeye dayandığını, bu nedenle zaman aşımı süresinin dolduğu kanaatinde olduklarını söyledi.

Avukat Erimer, davanın bazı sanıkları hakkında 1996 yılına ilişkin yapılan incelemeler sonucunda çeşitli savcılıklarca davalar açıldığını ifade ederek, bu konuda mahkemenin ilgili mercilerden bilgi istemesi gerektiğini de savundu.

Sanık avukatlarına, gelen raporu incelemeleri için süre verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, İngiltere'de olduğu belirlenen sanık Orhan Aslıtürk'ün ifadesinin istinabe yoluyla alınması için Adalet Bakanlığı kanalıyla İngiltere adli makamlarına yazı gönderilmesini karara bağladı.

Davanın tutuksuz sanıkları Muhammet Ciğer, Yahya Murat Demirel ve Ali Avni Balkaner'in başka suçtan tutuklu bulundukları Kartal Özel Tip Cezaevi'nden çağrılmalarını kararlaştıran mahkeme heyeti, Muhammer Ağım, Ekrem Ağım ve Mustafa Latif Topbaş'ın talimatla, yurtdışında olan sanıkların da günsüz olarak ifadelerinin alınmasına karar verdi.

Şevket Demirel, Şehriban Demirel ve Fuat Süren'in de aralarında bulunduğu diğer sanıklardan İstanbul'da ikamet edenlerin duruşmaya çağrılmasını, şehir dışında oturan sanıklar hakkında da talimat yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

HESAP UZMANLARI KURULU RAPORU

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun hazırladığı raporda, Orhan Aslıtürk ile Muhammet Ciğer'in gizli ya da yasal ortağı olduğu paravan şirketlerin, sahte fatura düzenlemek de dahil yapmış oldukları bütün işlemlerin ortağı bulundukları ASCOR'a ait olduğunun tespit edildiği bildiriliyor.

ASCOR'un 1995 ile 1998 yılları arasında ihracatçı görünen 142 şirkete, sahte gümrük çıkış belgeleri, sahte döviz alım belgeleri verdiği belirtilen raporda, incelemeler kapsamında 35 bin 229 adet sahte belge ile bu rakamın üç katı sahte fatura düzenlendiğinin belirlendiği anlatılıyor.

ASCOR'un bu faaliyetleri sonucunda 1 milyar 729 milyon dolar tutarında hayali ihracat yaptığının anlaşıldığı kaydedilen raporda, belirlenen usulsüzlüklerin ilgili birimlere bildirildiği ifade ediliyor.

Şirketin, incelemeye alınan üç yıl içerisindeki işlemlerine ilişkin tetkiklerin devam ettiği, ayrıca 1995 yılına ait matrahlarının da Takdir Komisyonu'na sevk edildiği anlatılan raporda, matrahların Takdir Komisyonu'na sevk edilmesi nedeniyle zaman aşımının kesildiği vurgulanıyor.

Raporda, zaman aşımı konusundaki değerlendirmenin son fatura tarihine göre değil, vergi ziyanının ortaya çıktığı en son vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verilmesi gereken tarihe göre yapılmasının uygun olacağı görüşü de yer alıyor.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklardan Orhan Aslıtürk ile Muhammet Ciğer'in, yüzde 50 ortak oldukları bir şirketlerinin bulunduğu belirtiliyor.

İddianamede, bavul ticareti amacıyla Türkiye'ye gelen ve belgesiz alışveriş yapan yabancı uyrukluların ülkelerine götürülmek üzere ''Depocu'' olarak tabir edilen firmalara bazı mallar bıraktıkları, bunların daha sonra Aslıtürk ile Ciğer'in oluşturdukları organizasyonla kendi şirketleri tarafından alınıp-satılmış, hatta yeni üretilmiş gibi gösterildikleri ifade ediliyor.

Aslıtürk ile ortağının sahte belgeler de düzenledikleri kaydedilen iddianamede, davada yer alan diğer sanıklarla anlaşma yaparak, onların şirketleri üzerinden de hayali ihracat yaptıklarının belirlendiği anlatılıyor.

Herhangi bir ihracat olmadığı için yurda gelen dövizin de bulunmadığı, buna rağmen çeşitli işlemlerle yapılanların prosedüre uygun gösterildiği vurgulanan iddianamede, delil olarak Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun Vergi Suç Raporu, Vergi İnceleme Raporu, Ticaret Odası kayıtları gösteriliyor.

Aslıtürk ve Ciğer'in, bu şekilde 213 sayılı ''Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ettikleri'' belirtilen iddianamede, üzerlerinden hayali ihracat yapılan diğer şirketlerin sahip ve yöneticileri olan Yahya Murat Demirel, Ali Avni Balkaner, Hayyam Garipoğlu, Şevket Demirel, Şehriban Demirel, Hüseyin Bayraktar, Mehmet Bayraktar, Ahmet Uğur Balkaner, Mehmet Emin Cankurtaran, Ali Cüneyt Cankurtaran, Muzaffer Hakan Balkaner ve Fuat Süren'in aralarında bulunduğu 85 sanığın da eyleme katıldıkları kaydediliyor.

İddianamede, tüm sanıkların 6 ay ile 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!