İşadamlarına göre eksen kaymadı, hedef büyüdü

Güncelleme Tarihi:

İşadamlarına göre eksen kaymadı, hedef büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 10:38

Doğu Akdeniz'deki iş adamları, son günlerde ekonomi ve siyaset gündemini yoğun şekilde meşgul eden Türkiye'nin Arap dünyasıyla işbirliğinin “eksen kayması” olarak değerlendirilmesini yanlış buluyor.

Haberin Devamı

Merkezi Mersin'de bulunan Türk Arap İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin, Türkiye'nin Arap ülkeleriyle yakın ilişki içerisine girmesinin “Türkiye Avrupa Birliği'nden (AB) uzaklaşıyor, eksenini değiştiriyor” şeklinde yorumlandığını hatırlattı.

Gerçekte böyle bir durumun söz konusu bile olamayacağını ifade eden Narin, Arap dünyasıyla yoğun şekilde ticari ilişkileri olan iş adamlarıyla sık sık bir araya geldiklerini ve söylentileri tartıştıklarını anlattı.

İş adamları olarak, yaşanan son gelişmelerin Türkiye açısından “eksen kayması” olarak değerlendirilmesini son derece yanlış bulduklarını dile getiren Narin, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili çalışmalar hızla sürüyor. AB'nin talepleri doğrultusunda Türkiye birçok çalışmaya imza attı. O nedenle AB üyeliğinden yetkililerin ne olursa olsun vazgeçmeyeceği kanaatindeyim. Ama bu çalışmalar sürerken, dünyadaki gelişmelere de kayıtsız kalınamaz. O nedenledir ki Türkiye, bu süreçte dünyaya entegre olmaya, diyaloglarını geliştirip dışa açılmaya devam edecek.”

Haberin Devamı

Türkiye'de şu an yürütülen çalışmaların birçoğunun AB üyesi ülkeler tarafından geçmişte hayata geçirildiğine dikkati çeken Narin, “Şu anki çalışmalar eksen kayması olarak yorumlanamaz. Yaşananlar olsa olsa Türkiye'nin hedeflerini büyüttüğü olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

JEOPOLİTİK KONUMUN ÖNEMİ

Narin, Türkiye'nin Avrupa ile Orta Doğu'yu ve Asya'yı birleştirmesi nedeniyle önemli bir jeopolitik konuma sahip olduğuna dikkati çekti.
Böyle bir coğrafyada kurulu bulunan Türkiye'nin Arap ülkeleriyle olan ilişkilerini göz ardı edemeyeceğini belirten Narin, şöyle konuştu:

“Bu ülkelerin çoğu ham maddeden çok katma değeri yüksek olan ürünleri satın alıyorlar. O nedenle eksen kayması gibi söylemlerle halkımızın ve iş dünyasının kafasında soru işaretlerinin oluşturulmaması gerektiğine inanıyoruz. Dış kaynaklı ve sadece siyasi olduğuna inandığımız bu söylemlerden vazgeçilmesi gerekir. Çünkü bunlar bize zarardan başka bir şey getirmez.”

AB üyesi ülkelerinin Arap dünyası ile ilişkileri geliştirme gayretinde olduğuna vurgu yapan Narin, Türkiye'nin ise hali hazırda bulunan gelişmiş ilişkileri daha da üst seviyelere taşıması gerektiğini kaydetti.

DASİFED BAŞKANI ONATÇA

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça da, Türkiye'nin yönünün hem batıya hem de Orta Doğu'ya dönük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Onatça, “İhracatımıza baktığımızda bunun büyük bölümünün Avrupa ülkelerine yapıldığı görülür” dedi.

Onatça, son dönemde Orta Doğu ülkelerine yönelik ihracat rakamlarının artması ve bazı ülkelerle vizelerin kaldırılmasının “Türkiye'nin ekseni kayıyor” şeklinde değerlendirilmesini doğru bulmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Gelişmekte ve her geçen yıl büyümekte olan bir ülkeyiz. Bu nedenle bizim müşteri seçme şansımız yok. Dünyanın her ülkesine mal satmak durumundayız. Bizim için hem Orta Doğu, hem de Avrupa ülkeleri ideal bir pazar. İş adamları olarak sadece Orta Doğu ve Avrupa pazarına değil her yere sıcak bakıyoruz ve dünyanın her ülkesiyle ticari ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz.”

ATB BAŞKANI KUSEYRİ İLE ATSO BAŞKANI ÇİNÇİN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de Arap ülkeleriyle olan ticari ilişkilerinin “eksen kayması” olarak değerlendirilmesini yanlış bulduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Son günlerde bu ülkelerle gelişen işbirliği sayesinde başta turizm olmak üzere birçok sektörde hareketlenmelerin yaşandığını belirten Kuseyri, Hatay'ın Orta Doğu'ya açılan Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapıları ile bu işbirliğinden büyük avantaj sağlayacağını vurguladı. Kuseyri, şöyle devama etti:

“Arap ülkeleriyle yıllardan bu yana var olan kardeşlik ilişkileri şimdi ekonomik bir kazanca dönüştü. Kentimizde bulunan sınır kapılarımızdan geçişler arttı. Kentimizin yanı sıra Arap ülkeleriyle vize uygulamasının kaldırılmasının ardından turizm sektörü büyük ivme kazandı. Şu an Mersin ve Antalya'daki oteller yüzde 80 doluluk oranına ulaştı. Bu ekonomik işbirliğinin önümüzdeki günlerde daha da olumlu sonuçlar doğuracağı düşüncesindeyim.”

Haberin Devamı

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise, Suriye ve Lübnan başta olmak üzere Arap ülkeleriyle uygulanan vize muafiyetinin ülkeye büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Hükümetin bazı ülkelerle arasındaki vize uygulamasının kaldırmasının çok doğru ve olumlu girişimler olduğunu ifade eden Çinçin, şöyle devam etti:

“Vize uygulamasının kaldırılmasının ardından Arap dünyasıyla işbirliği sayesinde ekonomik ilişkiler daha da artacak. İşbirliğini eksen kayması olarak değerlendirmek çok politik bir yaklaşım olur. Arap ülkeleriyle kurulan ilişkileri destekliyoruz ve bunun ülkemize büyük avantaj sağlayacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!