Güncelleme Tarihi:
Krizin etkilerinin aşıldığı 2010 yılında yüzde 80’in üzerinde büyüyerek 7 bin 250 adetlik satış yakalayan iş makineleri sektörü, önümüzdeki yıl da büyümesini sürdürecek. Kendine 10 yıllık bir perspektif çizen iş makineleri sektörü 2011 yılında yüzde 35’lik bir büyüme beklerken, önümüzdeki 3 yıl içerisinde satış adedini 12 bin 500’e, 10 yıl içerisinde ise 20 bin seviyelerine çıkaracak. Geçtiğimiz 10 yılda sektöre 1.6 milyar dolarlık yatırım yapan 600 civarı sektör temsilcisi, bir yandan 15 bin kişiye istihdam sağlarken, diğer yandan ise Türk ekonomisinin canlanmasına önemli katkıda bulunuyor.
Türkiye Avrupa’nın en büyük 5’inci pazarı
Sektörün gelişimini değerlendiren Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, Türkiye iş makinaları pazarının Avrupa’nın en büyük 5’inci, dünyanın ise en büyük 12’nci pazarı olduğunu ifade etti. Ürün olarak değerlendirildiğinde ise Türkiye’nin kazıcı & yükleyici pazarında dünyanın en büyük 4’üncü pazarı olduğuna dikkat çeken Cüneyt Divriş, “15 bin kişiye istihdam sağlayan sektörümüzde 600’e yakın firma faaliyet gösteriyor ve 5 milyar TL’lik bir ticaret hacmi sergiliyor. Yaptığımız araştırmalara göre, sektörümüzde 10 civarında ana imalatçımız bulunurken, yedek parça ve yan sanayi üreticilerinin sayısı ise 220 civarında. Sektörümüzün büyümesi için son 10 yılda 1.6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir” dedi.
İhracatta Avrupa’da 10’uncu ülkeyiz
İhracat oranı olarak değerlendirildiğinde Avrupa’da 10’uncu ülke olduklarını kaydeden Cüneyt Divriş, “Sektörümüz 127 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracatımızın büyük bir kısmını Avrupa ülkeleri oluştururken, Kuzey Afrika, Amerika, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Ortadoğu da önemli bir paya sahiptir” dedi. Tamamen yatırımlara yönelik faaliyet gösteren iş makinaları sektörünün Türkiye’de devletin ve özel sektörün yapmış olduğu çalışma ve yatırımlar sonucu krizden en hızlı şekilde çıktığına dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Son zamanlarda artan iş makinaları taleplerini sektör olarak karşılamakta zorlanıyoruz. 2008 ve 2009 yılında uygulanan kriz stratejileri sektörün toparlanması ve güven ortamının tekrar oluşmasını temin ederek, 2009’un son çeyreğinden itibaren satışlarda sürekli artış gözlenmeye başlanmıştır. 2010 - 2023 yılları arasında sadece ulaşım sektörünün gelişimi için ayrılan bütçenin 368 milyar dolar civarı olması, iş makinaları sektöründe yapılacak daha çok işin olduğunun bir kanıtı olmuştur. Hükümetin uygulamış olduğu sıfır sorun politikası ile komşularımıza olan ihracat oranları da her geçen gün katlanarak artmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Kullanılan iş makineleri sayısı 5 kart artacak
Türkiye’de 7 yaş sınırında kullanılan iş makinaları sayısının 53 bin 100 olduğunu ifade eden Cüneyt Divriş, “Türkiye’nin alt yapısını tamamlayan ülkeleri yakalayabilecek ve şu andaki durumundan en az 5 kat daha büyüyebilecek bir kapasiteye sahip olduğunu görüyoruz. Avrupa’da en çok, dünyada ise ikinci sırada büyüyen dinamik bir ekonomiye sahip olan Türkiye, iş makinaları sektöründe de ümit vaad ediyor. 2011’de sektör olarak büyüme tahminimiz yüzde 35 civarında. Fakat Türkiye’nin potansiyeli bu hedefleri aşmaya yetecek seviyede. Bizler sektörün 3 yıl içerisinde 12 bin adedi, 10 yıl içerisinde ise 20 bin adedi aşacağını ümit ediyoruz” dedi.