İş hayatına atılıp ekonomik gücü ele geçirdiler

Güncelleme Tarihi:

İş hayatına atılıp ekonomik gücü ele geçirdiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 11:21

MUĞLA’nın Datça İlçesi’ndeki kadınlar iş hayatına atılarak ekonomik gücü elerine geçirip "egemenliklerini" ilan etti.

İŞ HAYATINA ATILDILAR, EKONOMİK GÜCÜ ELE GEÇİRDİLER / FOTO GALERİ

Datça İlçesi’ne 28 kilometre uzaklıktaki Yazıköy Köyü’nün kadınları, efsanelerdeki hemcinsleri Amazonlar’ın silah zoru ile kurdukları egemenliği iş hayatına atılarak sağladı. 585 nüfuslu köyde faaliyette bulunan neredeyse tüm işletmelerinin sahibi olan kadınlar ekonomik gücü erkeklerin elinden aldı. Köyün bakkal, market, kahve ve kafeteryası kadınlar tarafından işletiyor. Erkeklerin pabucunu dama atan kadın girişimciler, şimdi yerlerine kızlarını, gelinlerini yetiştiriyor. Kadınların kocaları karşısında ekonomik gücü ele geçirmeleriyle sonuçlanan gelişmelerin, yaklaşık 30 yıl öncesine dayandığı belirtildi. Erkeklerin çalıştırdığı kahvelerde sık kavga çıkmasına karşın, o tarihlerde bir kadının işlettiği köyün tek içkili restoranında hiç olay olmaması herkese örnek oldu. Bakkal ve kahveler giderek kadınların eline geçti.

KÖYÜN DUAYEN İŞLETMECİSİ

Köyün en yaşlı kadın işletmecisi olan 71 yaşındaki Gülsüm Sağ, 40 yıldır kahvecilik yapıyor. Tarihi antik Knidos yolu üzerindeki kahvesini ilk yıllarda eşi ile birlikte işlettiğini belirten Sağ, "Eşimin rahatsızlanmasından sonra işin başına geçtim. O gün bugündür işin başındayım. İki çocuğumu yetiştirdim. 4 torun sahibi oldum. Eşimi emekli ettim, ben çalışmaya devam ediyorum. Sağlığım elverdiğince de bırakmayı düşünmüyorum" dedi.

EŞİNE HARÇLIK VERİYOR

Gülsüm Sağ’a ait kahvenin hemen karşısındaki ’Knidos Baba Bakkal’ın sahibi de yine bir kadın. Evli ve 2 çocuk annesi 42 yaşındaki Selda Topuz’un eşi Knidos ören yerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın personeli olarak görev yapıyor. İki çocuğunu da okutan Topuz, şöyle dedi:

"Eşim kamu görevlisi, ben de esnafım. Yaklaşık 10 yıldır burada bakkal işletiyorum. Burada ticarethaneler kadınlara ait. Erkekler tarlada ya da başka işle uğraşıyorlar" dedi. Sabit gelirli olan eşi ile arasında para sorunu yaşanmadığına da değinen Topuz, "Eşimle aramızda ayrılık yok. Maaşı bittiğinde harçlık istiyor veriyorum. Bakkala sigara, içki alacağım zaman ise onun maaşından yararlanıyorum."

KIZI, GIDA MÜHENDİSİ OLACAK

Aynı bölgedeki ’Akdeniz Bakkal’ın sahibi olan 41 yaşındaki Ayşe Akdeniz ise, hem çalışıp hem de iki çocuğunu okutuyor. 22 yaşındaki kızı Sedef’in Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde, 17 yaşındaki kızı Selen’in Manisa Soma Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okuduğunu belirten Akdeniz, "Üç yıldır bakkal işletiyorum. Bu işi severek ve isteyerek yapıyorum. Badem ağaçlarımız var, eşim de tarlada çalışıyor. Evde ve işyerinde kasa benim elimde. Eşim çok anlayışlı bir insan. Bugüne kadar aramızda hiçbir sorun çıkmadı" dedi.

HEM OKUYOR HEM PARA KAZANIYOR

Köyün 3 kilometre uzağında Belen mevkiindeki tek marketin sahibi de yine bir kadın. Evli 1 kız çocuk annesi olan 27 yaşındaki Nesibe Denizhan evlenip köye gelin geldikten sonra iş hayatına atıldığını söylüyor. Ailesinin ekonomik durumu nedeniyle üniversite öğrenimi göremediğini belirten Denizhan, şöyle devam etti:

"Turizm lisesinden mezun oldum. Çok istememe rağmen üniversiteye gidemedim. Evlendikten sonra eşim bana destek oldu. Şimdi, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sağlık Kurumları işletmeciliği bölümünde okuyorum. Bu arada iş hayatına da atıldım. Belen’deki tek marketi açtım. Esnaflığı ve para kazanmayı seviyorum. İyi bir esnaf olduğumu düşünüyorum. Şu an için her şey iyi gidiyor. Kasa bende ama eşimle para konusunda asla sorun çıkmadı. Yeri geldiğinde o da bana destek olur, parası bittiğinde bende ona harçlık veririm."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!