Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2011 11:01
Adana Sanayi Odası'nın (ADASO) koordinatörlüğünde “Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi” kapsamında 8 dalda açılan, iş garantili ve gelecekte yüksek ücretli istihdama yönelik kursa 138 kişinin katıldığı bildirildi.
ADASO Başkanı Ümit Özgümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, odanın koordinasyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ tarafından ortaklaşa yürütülen “UMEM Projesi” kapsamında Adana'da açılan açılan kurslarla alanında iyi yetişmiş ara elemanlarla sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.
Özgümüş, proje kapsamında ilk olarak gazaltı kaynakçılığı, tornacılık, elektrik tesisatçılığı, CNC tezgah operatörlüğü, iş makineleri tamir-bakım-onarım, ahşap doğramacılık, ring makine operatörlüğü ve sıhhi tesisatçılık kursları açtıklarını ve 138 işsizin katıldığını ifade etti. Kursiyerlere yüzde 90 oranında iş garantisi sunduklarını belirten Özgümüş, eğitim süresince harçlıklarının ödendiğini ve gelecekte de yüksek ücret elde edebilme olanakları sundukların kaydetti.
Mesleki eğitim ve ara eleman sorununun yıllardır Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirten Özgümüş, tüm sektörlerde usta ile mühendis arasındaki kategoride eleman açığı bulunduğunu, bunun UMEM projesi ile giderileceğini vurguladı.
Özgümüş, projenin kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederek, sadece kursiyerlerin değil eğitimcilerin de eğitime tabi tutulduğunu belirtti.
Proje için modern takım tezgahları alındığını vurgulayan Özgümüş, “Gerçekten ayağı çok yere basan ve büyük yararları olduğuna inandığımız projeye sıkı sıkıya sahip çıkıyoruz” dedi.
Kursiyerlerin 3 ay teorik, 3 ay pratik eğitime tabi tutulacağını bildiren Özgümüş, eğitim sürecinde kendilerini yetiştiren kursiyerlerin, işletmelerdeki uygulamalarla kendilerini kanıtlayacaklarını kaydetti.
ARA ELEMAN ÜCRETLERİ
“Alanında iyi yetişmiş ara elemanın ücreti mühendislerin üzerine çıktı” diyen Özgümüş, şunları kaydetti:
“Bu, aynı zamanda önümüzdeki dönemdeki seçme sınavında üniversitelerin önündeki yığılmayı da engelleyecek olumlu bir gelişme. 300-500 bin, 1 milyon dolara aldığımız takım tezgahları teslim ettiğimiz ara elemanlara işletmelerimizde çalışan mühendislerden daha fazla ücret vermeyi ahlaki, vicdan olarak çok doğru görmediğimiz için birçok işletme şunu yapıyor. Diyor ki mühendisin maaşı 100, ben senin maaşını 80 olarak belirlerim, ama yaptığın iş üzerinden de şu kadar prim veririm. Bu da iyi yetişmiş ara elemanları teşvik ettiği gibi işletmeye de katkı sağlıyor.”