İş dünyasının hariciye nazırları

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasının hariciye nazırları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 00:00

Türk iş dünyasının dünya ile ilişkilerini geliştiren en kurumsal örgüt konumundaki DEİK çatısı altında faaliyet gösteren 109 iş konseyinin başkanlık koltuğu son yıllarda çok kıymetli hale geldi. Birçok önemli görevi geri çeviren Tuncay Özilhan, Hüsnü Özyeğin, Sani Şener, Ferit Şahenk gibi isimler ‘konsey’ başkanlığına ‘Evet’ dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ülke iş konseyleri son yıllarda en cazip

/images/100/0x0/55ea3bd2f018fbb8f872fd8e
sivil toplum örgütleri olarak dikkat çekiyor. Halen 109 adet olan DEİK iş konseyleri Türk iş dünyasının dünya ile ilişkilerini organize eden ‘yarı kamusal kurum’ niteliği taşıyor. Bu konseylerin ‘ortak ülke’ adına da karşı taraftan bir eş başkanı bulunuyor. İki ülke arasındaki resmi görüşmelerde DEİK görev alıyor. Türkiye’nin küresel ekonomide çok daha etkin olması ve dünya genelindeki iş fırsatları ülke iş konseyi başkanı olmayı son dönemlerde daha cazip hale getirirken daha önce iş dünyasının en kritik örgütlerinde görevler almış isimler de bu koltuklara kaymaşa başladı.

Haberin Devamı

ÖZİLHAN RUSYA ÖZYEĞİN ÇİN

Bir dönem, ‘patronların çocukları için oyalanma koltuğu’ olarak nitelenen DEİK konseyleri şimdi hem babaların hem de çok büyük grupların başkanlarının rağbet ettiği makamlar oldu. Türk iş dünyasının en önemli örgütlerinde başkanlık ve yönetim kurulu üyelikleri yapmış isimleri artık ‘İş Konseyi’ başkanı olarak görüyoruz. Çünkü her birinin yatırımları dünyanın her yerine yayılmış durumda. Örneğin, eski TÜSİAD başkanı Tuncay Özilhan, Türk Rus İş Konseyi Başkanı. Anadolu Grubu’nun bölgede 11 fabrikası bulunuyor ve Özilhan bu özelliği ile konsey başkanlığını en hak eden isim oldu. Türk Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin de Kuzeybatı Çin’deki Shenyang kentinde Starmall Alışveriş Merkezi Projesi ile Çin’de yatırım yapan en büyük Türk yatırımcılardan biri olarak öne çıkıyor.

SANİ ŞENER FRANSIZ OLDU

Türk Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi, TÜGİAD’ın kurucu başkanıydı ama artık Hindistan ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için çalışıyor. Türk İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise aynı zamanda İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Chatham House) ve Prens Charles’ın tüm sosyal sorumluluk faaliyetlerini yürüttüğü The Prince’s Charities danışma kurulu üyesi. Türk Fransa İş Konseyi Başkanı Sani Şener de mart ayında Aeroports de Paris (ADP) ile yapılan işbirliğinin ardından bu göreve geldi. Kale Grubu’nun patronu Zeynep Bodur Okyay da yıllardır Türk İtalyan İş konseyi Başkanlığı’nı başarıyla sürdürüyor. Ali Kibar ise Türk G. Kore İş Konseyi Başkanı olarak iki ülke arasındaki ilişkilere önemli katkılarda bulunuyor. Ali Osman Ulusoy ise en zor konseylerden biri olan Türk İran İş Konseyi Başkanı olarak iki ülke iş adamlarının en çok güven duyduğu isimler arasında.

Haberin Devamı

Rifat Hisarcıklıoğlu da konsey başkanı

DEİK’in patronu konumundaki TOBB’un yönetim kurulu başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da aslında bir ‘konsey’ başkanı. Hisarcıklıoğlu, son yıllarda çok önem kazanan Türkiye dışında faaliyet gösteren Türk girişimcileri bir çatı altında toplayan Dünya Türk İşadamları Konseyi (DTİK) Başkanlığını yürütüyor. Böylece, Türkiye’nin kalkınması için harekete geçirilmeye çalışılan Türk diasporasına TOBB ve DEİK’in ne kadar büyük önem verdiğini de vurgulamış oluyor. Ülke konseyleri dışında son dönemde ‘sektörel konseyler’ de oluşturuluyor. Şu anda Sağlık Turizmi İş Konseyi ve Eğitim Ekonomisi İş Konseyi de DEİK çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!