Güncelleme Tarihi:
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2011 yılında çıkartılan 6111 sayılı yasa ile taksitlendirilen ancak ödenemeyen vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılmasını istediklerini, bu yönde binlerce üyeden gelen talebi hükümete aktardıklarını söyledi. Hükümetin iş dünyasının bu talebine olumlu yanıt vererek bu borçların 36 ay vade ile yapılandırılması için kanun hazırladığını belirten Demirtaş, "Bu kanun teklifi de kamuoyunda Torba Yasa olarak bildiğimiz kanun teklifi içinde yer alıyordu. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili maddeler de TBMM’de kabul edildi. Ancak yasa tasarısı tamamen görüşülmeden TBMM’nin 1 Ekim’e kadar tatile girme kararı alması ile adeta şoke olduk. Üyelerimizde, iş dünyasında büyük hayal kırıklığı var" dedi.
Demirtaş, sadece İstanbul, İzmir ve Ankara’da 130 bin şirketin, işadamının bu yasanın çıkmasını beklediğini belirtti. Demirtaş, "TBMM’nin tatile girmesi ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasının ekim ayına kalması üzerine üyelerimizden de tepkiler geliyor, yoğun tepki telefonları alıyorum. Çünkü herkes planlamasını buna göre yaptı. Ödeme planları, borçların yeniden yapılandırılmasına göre yapıldı. Ayrıca yeniden yapılandırma çıkacak diye güncel vergilerin ödemeleri de yapılmamıştı. Yasanın çıkmaması, gelir eksikliği nedeniyle hazineyi de rahatsız edecektir" diye konuştu.
’UMUTLA BEKLİYORUZ’
Yasayla ilgili görüşmelerin 1 Ekim’de başlasa bile görüşmelerin tamamlanması, Cumhurbaşkanı onayına sunulması ile sürecin Kasım ayına kadar uzayabileceğine dikkat çeken Demirtaş, bunun da iş dünyası için çok geç olacağını söyledi. Demirtaş, "Torba Yasa’nın büyük kısmı zaten TBMM’de kısmen kabul edilmişti. 28 Ağustos’taki Sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanlığı yemin töreni sonrasında, Meclisin tekrar toplanarak yasayı çıkarmasını, Yeni Başbakanımızın bu sorunu en kısa süreçte çözmesini umutla bekliyoruz. Bir an önce vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılması hem iş dünyamızı hem de hazinemizi rahatlatır" dedi.