İş dünyasına güven düştü

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasına güven düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2009 15:06

Dünyanın en büyük bağımsız halkla ilişkiler şirketi olarak görülen Edelman Public Relations tarafından, bu yıl onuncusu gerçekleştirilen Edelman 2009 Güven Barometresi araştırmasının sonuçları Davos toplantıları sırasında açıklandı.

Edelman'ın Türkiye temsilcisi Effect Halkla İlişkiler Şirketi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Edelman 2009 Güven Barometresi’nin bu yılki en çarpıcı sonuçlarından birisi iş dünyasının, hükümet ve medyanın önde gelen temsilcilerinin sosyal ve finansal sorunları çözme konusundaki yeteneklerine güvenin giderek azalması oldu. Edelman Güven Barometresi araştırmasına katılanların çoğu, başta ekonomik kriz olmak üzere sağlıktan global ısınmaya kadar pek çok sorunun çözümünü devlet-özel sektör işbirliğinde görüyor.

TÜM KATEGORİLERDE GÜVEN KAYBI

Edelman’ın Güven Barometresi’nden Sorumlu Kamu İlişkileri Birimi Genel Müdürü Neal Flieger, dünya genelinde iş dünyasının, hükümet ve medyanın önde gelen temsilcileri için araştırmanın bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtti. Neal Flieger, araştırma sonuçlarını açıklarken “Geçtiğimiz yıllarda kategorilerden birinde iniş gözlerken diğerinde çıkış gözlenirdi. Bu yıl tüm güven kategorilerinde düşüş var” dedi. Batı ekonomilerinde güven kaybının kaynakları, bankalar ve araba üreticileri oldu. Amerika’da araştırmaya katılanların sadece yüzde 36’sı bankalara güveniyor. Geçtiğimiz yıl bankalara güvenenlerin oranı yüzde 69 çıkmıştı. Çin’de ise şaşırtıcı bir şekilde bu oran geçen yıl yüzde 72 iken bu yıl yüzde 84’e yükseldi.

RICHARD EDELMAN: “GÜVENİN YENİDEN KAZANILMASI KOLAY DEĞİL”

Edelman Public Relations CEO'su Richard Edelman da, ortak sosyal sorumluluk konseptinin en önemli konulardan birisi olacağını belirterek “Önemli sosyal konulara sırt çeviren veya sürdürülebilirlik konusuna katkıda bulunmaya ve yardımlaşmaya açık olmayan şirketler büyük hata yapıyorlar” dedi. Edelman’ın Güven Barometresi 2009 sonuçlarına göre, Brezilya, Rusya, Endonezya, Çin ve Meksika gibi gelişmekte olan ekonomilerde iş dünyasına veya diğer kurumlara olan güvenin artış gösterdiğini belirten Edelman CEO’su Richard Edelman da araştırama sonuçları ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Davos, Doha, G20 gibi dünyayı şekillendiren çok uluslu forumların göz önüne alındığında dünyanın gündemini eskiden bu forumlarda belirlendiğini ama şimdi artık Batı’nın parası yok, iş ve devlet işlerinin ayrı olma geleneği ve güveni tartışılıyor. Öte yandan Doğu ekonomilerinin parası var, iş ve devlet işlerinin köklü bir yakınlık geleneği var ve her iki gruba da daha güven fazla güveniliyor. Sesinin en çok duyulmasının gerektiği bu sıkıntı zamanda Batılı iş dünyası bu kadar az güvenilirlikle yaşayamaz. Güvenin yeniden kazanılması kolay ve çabuk olmayacak.”

Richard Edelman, sözlerini şöyle tamamladı: “Şirketler çıkar bir yol bulmak zorunda. Daha açık ve yaygın olmak durumdalar. 2003-2005 yıllarında CEO’lar geri çekildi, oysa bu zamanda yapılacak en yanlış şey CEO’ların geri çekilmesi olur. CEO’lar eğer şimdi kendilerini geri plana çekerlerse, bir daha geri gelemeyecekler.” Amerikalı katılımcıların yüzde 61’ine göre iş dünyası ile ilgili en güvenilir kaynak akademisyenler.

Araştırmada şirket çalışanlarının ve çevrelerinin bir şirket hakkındaki görüşlerinin çok önemli olduğu hatırlatılarak " Çalışan bloglarına olan güven, CEO bloglarına olan güvenin üç katı. MySpace ve Facebook için benzer görüşler ileri sürülmekle birlikte, araştırma sonucuna göre sosyal ağlara olan güven sadece yüzde 8 ve bu oran geçen yılki yüzde 14’e göre düşüş gösterdi" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!