İş dünyası ‘Zirve’de seçime karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası ‘Zirve’de seçime karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ekonomist Dergisi'nin üç ayda bir gerçekleştirdiği geleneksel ‘‘Zirve Anketi’’nden, ‘‘Erken seçime hayır’’ sonucu çıktı.

Ankete katılan işadamlarının yüzde 74.3'ü, ‘‘Erken seçim ertelensin’’ dedi.

İşadamlarının yüzde 50'yi aşkın bir bölümü, ‘‘Erken seçim, kriz getirir’’ görüşünde.

İş dünyası, Nisan ayında yapılması kararlaştırılan seçimlerin ertelenmesini istiyor. Hürriyet Dergi Grubu bünyesindeki Ekonomist Dergisi'nin Zirve Anketi'ne katılan işadamı ve yöneticilerin yüzde 74.39'u, Nisan ayındaki seçimlerin ertelenmesinden yana. Ankete katılan işadamı ve yöneticilerin yüzde 54.37'si, Nisan ayında gerçekleşecek seçimin Türkiye'yi krize sürükleyebileceğini düşünüyor.

Seçim döneminde global krizin Türkiye'yi giderek daha fazla etkileyeceğini ve yasaları değiştirmeden seçime gidilmesinin istikrarsızlık doğuracağı görüşünde olan işadamı ve yöneticiler, seçimlerin ertelenmesini arzuluyor.

Ekonomist Dergisi'nin üç ayda bir iş dünyasının önde gelen isimlerine gönderdiği ‘‘Zirve Anketi’’ne İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra Konya'dan Erzurum'a Türkiye'nin her bölgesinden ve tüm sektörlerden 220 işadamı ve profesyonel yönetici katıldı. Anket sonuçları, iş dünyasında yükselmeye başlayan ‘‘Seçimler ertelensin’’ çağrısının, oldukça geniş bir kesimde yankı bulduğunu gösteriyor.

‘‘Meclis'in 18 Nisan 1999 olarak belirlediği erken seçim tarihi, global ekonomik kriz nedeniyle ertelenmeli mi?’’ sorusuna işadamlarının yüzde 74.39'u ‘‘evet’’ yanıtını verdi. Aynı soruya yanıt veren işadamlarının yüzde 6.3'ü, seçimlerin daha erkene alınmasını isterken, seçimlerin ertelenmemesini isteyenlerin oranı yüzde 19'da kaldı.

İŞLER KÖTÜ GİDİYOR

İşadamı ve yöneticilerin yüzde 40.55'i, geçen üç ayda işlerinin kötüye gittiğini söylerken, üç ayda işlerin daha da kötüye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 25.46.

İş dünyasının seçimlerin ertelenmesini isteyen çıkışının ardında, global krizin Türkiye'yi giderek daha fazla etkileyeceği beklentisi bulunuyor. Global krizin önümüzdeki günlerde Türkiye'yi nasıl etkileyeceği sorulduğunda işadamı ve profesyonel yöneticilerin yüzde 54.37'si, ‘‘Türkiye'nin krize sürüklenmesinden’’ endişe duyuyor.

Ekonominin krize direnecek güçte olduğunu düşünenenlerin oranı ise yüzde 45.63. Bu oranlar iş dünyasının Türk ekonomisinin gücüne güvenmekle birlikte, dünyayı sarsan global krizin dışında kalamayacağına inandığını gösteriyor.

İş dünyasının yüzde 48'i hükümetin global krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmak için gösterdiği çabaları ‘‘vasat’’ olarak değerlendirirken, hükümetin önlem almakta geciktiğini düşünenlerin oranı yüzde 37. Gerekli önlemlerin zamanında alındığını düşünenlerin oranı ise yüzde 14.9'da kalıyor.

ÇİLLER VE DİN

Seçimler öncesinde dini motifleri giderek daha fazla kullanmaya başlayan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, bu tutumuyla işadamlarından olumsuz puan alıyor. İşadamlarının yüzde 70.73 gibi ezici bir çoğunluğu, Çiller'in ‘‘Dini siyasete alet ettiği’’ görüşünde birleşiyor.

Seçim sürecinde yaşanan bir diğer ilginç gelişme Sakıp Sabancı'nın isminin İstanbul Belediye Başkanlığı için geçmesiydi. Sabancı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na partiler üstü aday olarak gösterilmesi halinde talip olacağını açıklamıştı. Ankete katılanların işadamlarının yüzde 40.98'i Sabancı'nın partiler üstü aday olma fikrini ‘‘Hayali bir fikir’’ olarak yorumlarken, yüzde 30.78'i bunu doğru bulmadıklarını açıkladı. Sabancı'yı destekleyenlerin oranı ise yüzde 28.29'da kaldı.

Notlar yükseldi

Hükümetin karnesinde, bir önceki ankete göre en çok artan notlar bir puanla ‘‘terörle mücadele’’, 1.5 puanla ‘‘yasaları çıkarmadaki başarısı’’ oldu. Karne notu en düşük konu yine Susurluk olayının çözümüne yönelik çabalardı. Bir önceki ankette hükümetin bu konudaki çabasına 2.69 ile en düşük notu veren işadamları bu seferki ankette de 3.30 ile en düşük notu Susurluk olayının çözümüne ilişkin çabalara verdi. Son Zirve anketinde ‘‘Hükümetin Karnesi’’nde yer alan 11 konuya ‘‘Mafya ile mücadele’’ konusunde ekleyen Ekonomist Dergisi, işadamlarından bu konuda değerlendirme istedi. İşadamları bu konuda hükümete 5.32 notunu verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!