Güncelleme Tarihi:
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni kabinenin açıklanmasıyla bugüne kadar devam eden ekonomik gelişmelerdeki ivmenin artacağını belirterek, "Piyasalar boşluk götürmez. Bunun için yeni kabinenin erken açıklanması ekonominin dengeli bir şekilde yönetilmesi bakımından piyasalara güven vermiştir. Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan yeni hükümette ekonomi yönetiminin devam etmesi de güven verdi" dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da özellikle ekonomi yönetimindeki istikrar beklentilerini bozmayacak bir kabinenin oluşumunu olumlu değerlendirdiklerini belirtti. Bahçıvan, "Bundan önceki Hükümet'te bulunan mevcut bakanlarımızla yürüttüğümüz uyumlu işbirliği ve diyaloğun, üretim ve sanayi odaklı bir bakış eşliğinde artarak gelişeceğine inanıyoruz" ifadesşini kullandı.
MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu da kabine içinde ciddi değişiklik yapılmaması ve ekonomi yönetimindeki isimlerin değişmemesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Konukoğlu, şunları kaydetti: "Gaziantep iş dünyası olarak, ekonomik istikrarın hız kesmeden sürmesini, her alanda kalkınma hamlesine devam edilmesini bekliyoruz. Bunun için yeni hükümetimiz, yüksek katma değerli üretim ve istihdamı artıracak, yatırım ortamını iyileştirecek, ihracatı teşvik edecek programlara 2015 genel seçimlerine kadar kesintisiz devam etmelidir. Güçlü bir Türkiye, bölgesinde de barışın ve istikrarın güvencesi olacaktır."
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da şu ifadeleri kullandı:
"İş dünyası olarak bizi yakından ilgilendiren ekonomi yönetiminin de aynen korunduğunu görmekten son derece mutluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakan olarak İzmir'e geldiğinde Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'ın görevde kalmasını istediğimizi söylemiştik. Sayın Babacan'ı da İzmir'de ağırladığımızda kendisine 'Bu birikim ile dışarıda durma hakkınız yok' demiştik. Sayın Babacan, yine güven veren tutumu ve engin birikimi Başbakan Yardımcısı olarak hükumette görev yapacak"
Demirtaş, yeni kabinede Babacan'ın yanı sıra Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın görevde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ekonomi yönetiminin bu şekilde görevine devam etmesi, istikrarın sürmesi, ekonomide gerekenlerin daha hızlı yapılması açısından son derece önemliydi. Şimdi aynı ekonomi yönetimi ile yola devam ederken Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve ekonomi ile ilgili bakanlarımızdan ekonomiye ağırlık vermelerini, ülkemiz gündeminde ekonomiyi yine birinci sıraya çıkarmalarını bekliyoruz. Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi artık ekonomi olmalı."
PİYASALAR DA RAHATLADI
Ekonomi yönetiminin Babacan ve Şimşek önderliğinde yeniden devam etmesi piyasalarda da olumlu karşılandı.
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, gelecek yıl G-20 toplantılarının dönem liderliğini yürütecek Türkiye'nin diplomatik arena ve uluslararası ekonomide önemli kazanımlar yapabileceğine işaret ederek, "Bu nedenle ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın görevini devam ettirmesini ek pozitif gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Geçmiş toplantılarda Türkiye heyetine başkanlık yapan Babacan'ın G-20 toplantılarında yer alacak olması Türkiye'ye kaldıraç etkisi sağlayacaktır. 62. Hükümet'in işbaşı yapmasıyla TL varlıkların da değer kazanma eğilimlerini sürdürmeleri mümkün. Hisse senetlerinde risk priminin azalmasıyla değer kazanımlarının devam etmesini ve önümüzdeki günlerde TL'nin de veri akışında olumsuzluk olmadıkça dolar karşısında 2,15 seviyesini test etmesini bekliyoruz" dedi.
KURTULMUŞ’UN SÖZLERİ DAHA ÖNEMLİ OACAK
Marbaş Menkul Değerler Araştırmalar Müdürü Üzeyir Doğan da ekonomi kanadında ise hemen hemen hiçbir değişim olmadığını dile getirerek, "Sadece Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Numan Kurtulmuş'un üç dönem kuralı ile bir sonraki kabinede olmayacağı bilinen Ali Babacan'ın yerine hazırlandığı izlenimi edinildi. Bu nedenle kabine içinde özellikle Kurtulmuş'tan gelecek açıklamalar yeni dönemde biraz daha dikkatle izlenmeli. Eğer Kurtulmuş'un kabineye giriş amacı bu ise yaklaşık 10 ay sonra ekonomi yönetiminin dümeninde olacağı ve politikaları şekillendireceği bir gerçek. Piyasa tarafına gelince kabinede çok köklü bir değişim olmayacağı son günlerde biliniyor ve fiyatlamalar buna göre yapılıyordu. Kabinenin açıklanması kısa vadede bu değişim için alınan pozisyonların kar realizasyonu için kapatılmasına neden olabilir. Ancak belirsizliğin ortadan kalkması nedeniyle bu kar realizasyonların çabuk atlatılacağını düşünüyoruz" dedi.
HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu açıklanan yeni kabinenin sürpriz isimler içermediğini, özellikle ekonomi ile ilgili bakanlıklarda bir değişikliğin olmamasının piyasaları destekleyebilecek bir gelişme olduğunu ifade etti.